Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Double Orange Trouble

Miejscówka na spotkanie i nieco nudna. Zależało mi, aby foty były efektowne w odbiorze.

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.

Domyślnie

Fajne - podoba się. Może nieco zbyt wyłazi gradient na niebie (szczególnie na 2), ale ogólnie jest git
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

szkoda, że kałuża taka mała...
    Nikon D500 + N17-55 2.8 + N35 1.8G + N80-200 2.8 AF-S + SIGMA 50-100 1.8 + SB 700 + PENTACON 50/1.8 + SONY RX100

Domyślnie

Ordona w modzie Czepię się gradientu na 2, źle to wygląda. Prawie 100% odsycenie tła tym razem przeboleję. kaczy20, kto Ci zleca aby tak wyglądały te foty? Naczelny ma taki gust?
    |D700|D90|50 f/1.8|35 f/1.8|18-105 f/3.5-5.6|70-210 f/4-5.6|58 f/2|
    |OM-2 SP|OM-4|50 f/1.8|35 f/2.8|
    |flickr|Blogger|

Domyślnie

Mam wolną rękę jeśli chodzi o pomysł na zdjęcia. Poza tym z całym szacunkiem, ale nie robię fot dla Auto Świata czy Motoru więc zdjęcia nie muszą być nazwijmy to normalne i bardzo proste . Każdy ma inny gust.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaczy20 Zobacz posta
    Mam wolną rękę jeśli chodzi o pomysł na zdjęcia.
    Czyli mam rozumieć, że zmienne oddanie koloru jednego z aut to też Twój wybór, gust. Według mnie kiedyś robiłeś o wiele lepsze zdjęcia właśnie bez tej "efektowności", którą podkreśliłeś na początku. Moim zdaniem nie wnosi ona żadnej wartości dodanej. Rozumiem, że są odbiorcy którzy będą się zachwycać flarami z PS, gradientem na niebie i innymi zabiegami post-procesowymi. Nie mówię, że one są złe, ale chyba jednak powinny być stosowane z wyczuciem. Być może to ja mam spaczony gust Dopatrzyłem się jeszcze jakichś PS-owych "promieni" na niebie na pierwszej fotce oraz pozbyłbym się niebieskiego zafarbu na krawędzi kierownicy z prawej strony na ostatniej fotce.
    |flickr|Blogger|

Domyślnie

To fakt gradient trochę kłuje w oczy. Ale mimo wszystko fotki mi się bardzo podobają. Lubię dość agresywną obróbkę. Dobre kadrowanie i fajne kolory. Cóż moim zdaniem taka obróbka pasuje właśnie do takiego auta, bo nudne nie jest
    Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pes Zobacz posta
    Czyli mam rozumieć, że zmienne oddanie koloru jednego z aut to też Twój wybór, gust. Według mnie kiedyś robiłeś o wiele lepsze zdjęcia właśnie bez tej "efektowności", którą podkreśliłeś na początku. Moim zdaniem nie wnosi ona żadnej wartości dodanej. Rozumiem, że są odbiorcy którzy będą się zachwycać flarami z PS, gradientem na niebie i innymi zabiegami post-procesowymi. Nie mówię, że one są złe, ale chyba jednak powinny być stosowane z wyczuciem. Być może to ja mam spaczony gust Dopatrzyłem się jeszcze jakichś PS-owych "promieni" na niebie na pierwszej fotce oraz pozbyłbym się niebieskiego zafarbu na krawędzi kierownicy z prawej strony na ostatniej fotce.
    Przede wszystkim odbiorcy to nie fotografowanie motoryzacyjni (no może jakaś niewielka cząstka). Promieni PS-owych na niebie nie ma na pewno na żadnej focie. Nie do końca wiem o czym mówisz pisząc "zmienne oddanie koloru jednego z aut". Masz na myśli to, że kolor samochodów jest różny na różnych fotkach? To już kwestia zmiennego kąta (szczególnie widoczne przy mocnych zbliżeniach na fotkach kół) i zmiennego światła. Tutaj różnice mogą być minimalne. Kolor obu aut na zdjęciach jest taki sam jak na żywo. Delikatna zmiana może dotyczyć tego o czym piszę wcześniej czyli różnorodnego światła. Poza tym kolory lakieru ST są bardzo "wrażliwe" na różne światło.

Czy wcześniej robiłem lepsze/fajniejsze zdjęcia? To nie mi oceniać, także cieszę się, że ta krytyka wyszła od Ciebie. Ja mogę tylko mój postęp lub spadek formy rozliczać na podstawie zleceń, a tych znacznie przybyło w ostatnim czasie.

Dodatkowo tak jak napisał basket, nie często aż tak bardzo "rasuję" fotki. Tutaj po prostu pasował mi taki klimat. Wrzucając fotki tutaj zależy mi na zwróceniu uwagi/konstruktywnej krytyce dotyczącej post-processu. Jak dobrze wiesz, robię bardzo dużo zdjęć, a tutaj wrzucam tylko te bardziej "hardcore`owe". Zwykłe foty też są fajne i mile widziane, ale w nich nie ma o czym dyskutować (patrz foty LR Disco Sport, które wrzucilem tutaj niedawno).

Domyślnie

oho. Widzę starcie dwóch podejść dobrze, coś się dzieje przynajmniej.

Ode mnie duży PLUS za ten secik. Jedyne, co mi nie leży, to ten gradient na niebie, który powoduje, że dach budynku staje się "promieniotwórczy".
    A tak ogólnie bez zastrzeżeń. Osobiście lubię sporą dawkę PS-a. teraz na wszystkich materiałach prasowych, zdjęciach producentów jest sam PS. Można dyskutować, czy to dobre, czy nie - mi efekt finalny się podoba.

@Paweł Kaczor - ja widzę, że jest coraz lepiej. Sprawdza się tu zasada, że trening czyni mistrza. Coraz lepiej z kadrami, PS-em. Fajnie się ogląda.
    Chociaż @pes lubi coś innego i ... też robi kawał fajnej roboty, tylko na inny sposób

Domyślnie

Odbiorcy na tym forum są raczej fotografami. Chyba też nie trzeba być fotografem motoryzacyjnym żeby oceniać zdjęcia o tematyce samochodowej

Cytat Zamieszczone przez kaczy20 Zobacz posta
    Promieni PS-owych na niebie nie ma na pewno na żadnej focie.
    Ja tam widzę Powiększenie i uwydatnienie skoro nie widać na Twoich wersjach + zaznaczenie żeby całkiem rozwiać wątpliwości. To z pierwszej fotki. Ja nie mam bladego pojęcia co to jest. Domniemywam, że jakieś "PS-owe artefakty". Nie używam więc pytam.

Co do "zmiennego oddania koloru" to tak jak rozszyfrowałeś chodzi o to, że w tym secie mamy różne odcienie pomarańczowego na jednym z aut. Być może to kwestia tego lakieru i kątów naświetlenia tak jak tłumaczyłeś, nie wnikam dalej.

Co do "zwykłych" fot to jest tam o czym dyskutować, nawet więcej niż się niektórym może wydawać. Wzrostu liczby zleceń i dochodów do dyspozycji szczerze gratuluję
    |flickr|Blogger|

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów