Close

Strona 48 z 74 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 735

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Hmmm... Nie wiem jak jeszcze inni użytkownicy, ale przed zakupem każdego aparatu miałem ściągniętą i przeczytaną instrukcję do niego kilka razy. [...]
    Jeżeli chodzi o mnie to... hmm... nigdy nic nie ściągałem przed zakupem czegokolwiek...
    Nikon

Domyślnie

Instrukcje są dostępne. U wielu producentów można pobrać z oficjalnej strony. Żadna to zbrodnia.
    Moim zdaniem warto.
    Jeżeli czegoś w intrukcji nie ma opisanego, wówczas aparat takiej funkcji nie oferuje.

W przypadku NX1000 opisane są np tryby wyświetlania podglądu przy manualnym ostrzeniu. Focus peeking brak, za to można przeczytać i zobaczyć poglądowe rysunki, jak rozwiązał to akurat Samsung.

W D90 np można poczytać i szybko przystąpić do dzieła , odnośnie bezprzewodowego wyzwalania lamp błyskowych.
    Nie dość że z instrukcji można dowiedzieć się, że jest taka możliwość, to także, w jaki sposób można ją zrealizować. Istnieje możliwość wyzwalania za pomocą wbudowanej lampy, nie jest więc potrzebny dość kosztowny sterownik błysku lub dodatkowa lampa błyskowa.
    Takich niuansów jest cała masa.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Również pobierałem instrukcje zanim sprzęt dotarł do mnie. Chciałem jak najszybciej zobaczyć co oferuje, a gdy przyjdzie po prostu wszystko ustawić i cieszyć się sprzętem a nie zastanawiać co jest od czego.

Domyślnie

W dwóch zdaniach opisałeś to , co zawsze mną kierowało. To uczucie odkrywcy, zanim jeszcze posiądzie się nowe cudeńko XD
    Kiedy człowiek już wie, że kupi a nie ma np jeszcze całej kwoty. Lub gdy aparat transporotwany jest przez kuriera... Jakoś trzeba spożytkować ten czas oczekiwania
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Ps Udało Ci się już coś fajnego ustrzelić?
    Chwilowo "nocuję" w pracy, więc aparat czeka na wolny weekend i kolejne szkło, niestety póki co żadnych cudów nie ustrzelę, ale liczę na to, że na dniach coś uda mi się zakupić i w weekend wybrać na spacer

Instrukcję wertuję głównie po to, żeby zobaczyć co jest inaczej niż w D5000. Np. w poprzednim modelu mogłem ustawić regulację ISO pod przyciskiem BKT, a tutaj jest osobny przycisk obok ekranu, co przy patrzeniu w wizjer jest średnio wygodne. Uprzedzając wszelkie sugestie - pod przyciskiem FN jakoś średnio mi pasuje

A jeśli chodzi o pozytywne wrażenia z D90... Z jakimi stałkami najlepiej Wam się współpracowało? Czy warto dopłacać "drugie tyle" do 50-ki ze światłem 1.4 zamiast 1.8? I czy warto dopłacać do wersji AF-S w tych przypadkach? Czy faktycznie jest taki ogromny kłopot z współpracą z D90 z tymi 35 1.8 ?

Z poniższego porównania wynika, że są drobne różnice konstrukcyjne, wersja AF-S 50 1.4 ma 9-listkową przysłonę jako jedyny z całej stawki, ale ważniejsze jest dla mnie to jak te szkła współpracują z D90
    Porównanie obiektów 50mm

Zamierzam przez kolejnych kilka lat korzystać z tego modelu, więc jeśli warto dopłacić do lepszego szkła to uzbieram parę groszy i zainwestuję
    D90+grip Nevell || Nikkor 18-105 3,5-5,6 VR || SB-600 || Stałki poszukiwane... || I parę drobiazgów...

Domyślnie

Nie wiem, czy będę pierwszy ale pewnie jako jeden z niewielu...
    Do D80 i D90 nigdy nie kupiłem tych obowiązkowych 50mm. Na DX dla mnie to taka nijaka ogniskowa. Na Tamronie 17-50 lub Samsungu 20-50 (podpinanym do NX1000) 50mm używam głównie , żeby jak najbardziej przybliżyć fotografowany obiekt. Ze względu na kadrowanie najbardziej pasuje mi 35mm. Dlatego, że jest to mniej więcej to, co widzę na żywo czy w wizjerze. Na takim 18-105 , 50mm najpewniej nie zastosowalbym wcale.

Do Nikona ze stałek, mam Tamrona 90/2.8 makro 1:1. Miał w zamyśle służyć do portretu i do makro. Jednak jest dość ostry, do portretu używam... Sigmy 70-200. Jej obrazowanie na zakresie 70-135mm bardziej mi odpowiada, jeśli chodzi o zastosowania portretowe. Dodatkowo możliwość zmiany ogniskowej, to możliwość zmiany perspektywy.
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

U mnie na odwót - 50 1.8D na stałe podpięty do body, 35tkę wrzucam tylko kiedy za plecami mam ścianę.
    No i problemy z AF - 50 trafia niemal zawsze w każdych warunkach, 35 ostatnio zacząłem używac ostrząc ręcznie Ale jak trafi, to wyjątkowo ostre szkło od pelnej dziury.

Domyślnie

Stalki 1,4 do d90 to średnio mz...
    Af i tak nie podoła. Niestety.
    A kalibracji tez niet.

Do D90 z moich doświadczeń to f2,8 szkła. U mnie najlepiej śmigało N17-55.
    Wiem. Cena.
    Ale warto.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Stalki 1,4 do d90 to średnio mz...
    Af i tak nie podoła. Niestety.
    A kalibracji tez niet.

Do D90 z moich doświadczeń to f2,8 szkła. U mnie najlepiej śmigało N17-55.
    Wiem. Cena.
    Ale warto.
    Nie tylko do D90, do wszystkich modeli z tym modułem AF, jasne szkła f/1,4. f/1.8 potrafią często pudłować.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

D90 to genialny aparat a 18-105 to genialny kit jednak przynajmniej u mnie przyszła pora na zmiany i czekam na 7200. Mój priorytet to oczywiście wysokie używalne iso, szybkie zdjęcia seryjne i lepszy AF. Dziewięćdziesiątki jednak nie sprzedam, zostanie dla córy

Strona 48 z 74 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów