Szukaj
Instrukcje są dostępne. U wielu producentów można pobrać z oficjalnej strony. Żadna to zbrodnia.
Moim zdaniem warto.
Jeżeli czegoś w intrukcji nie ma opisanego, wówczas aparat takiej funkcji nie oferuje.
W przypadku NX1000 opisane są np tryby wyświetlania podglądu przy manualnym ostrzeniu. Focus peeking brak, za to można przeczytać i zobaczyć poglądowe rysunki, jak rozwiązał to akurat Samsung.
W D90 np można poczytać i szybko przystąpić do dzieła , odnośnie bezprzewodowego wyzwalania lamp błyskowych.
Nie dość że z instrukcji można dowiedzieć się, że jest taka możliwość, to także, w jaki sposób można ją zrealizować. Istnieje możliwość wyzwalania za pomocą wbudowanej lampy, nie jest więc potrzebny dość kosztowny sterownik błysku lub dodatkowa lampa błyskowa.
Takich niuansów jest cała masa.
Również pobierałem instrukcje zanim sprzęt dotarł do mnie. Chciałem jak najszybciej zobaczyć co oferuje, a gdy przyjdzie po prostu wszystko ustawić i cieszyć się sprzętem a nie zastanawiać co jest od czego.
W dwóch zdaniach opisałeś to , co zawsze mną kierowało. To uczucie odkrywcy, zanim jeszcze posiądzie się nowe cudeńko XD
Kiedy człowiek już wie, że kupi a nie ma np jeszcze całej kwoty. Lub gdy aparat transporotwany jest przez kuriera... Jakoś trzeba spożytkować ten czas oczekiwania![]()
Chwilowo "nocuję" w pracy, więc aparat czeka na wolny weekend i kolejne szkło, niestety póki co żadnych cudów nie ustrzelę, ale liczę na to, że na dniach coś uda mi się zakupić i w weekend wybrać na spacer
Instrukcję wertuję głównie po to, żeby zobaczyć co jest inaczej niż w D5000. Np. w poprzednim modelu mogłem ustawić regulację ISO pod przyciskiem BKT, a tutaj jest osobny przycisk obok ekranu, co przy patrzeniu w wizjer jest średnio wygodne. Uprzedzając wszelkie sugestie - pod przyciskiem FN jakoś średnio mi pasuje![]()
A jeśli chodzi o pozytywne wrażenia z D90... Z jakimi stałkami najlepiej Wam się współpracowało? Czy warto dopłacać "drugie tyle" do 50-ki ze światłem 1.4 zamiast 1.8? I czy warto dopłacać do wersji AF-S w tych przypadkach? Czy faktycznie jest taki ogromny kłopot z współpracą z D90 z tymi 35 1.8 ?
Z poniższego porównania wynika, że są drobne różnice konstrukcyjne, wersja AF-S 50 1.4 ma 9-listkową przysłonę jako jedyny z całej stawki, ale ważniejsze jest dla mnie to jak te szkła współpracują z D90
Porównanie obiektów 50mm
Zamierzam przez kolejnych kilka lat korzystać z tego modelu, więc jeśli warto dopłacić do lepszego szkła to uzbieram parę groszy i zainwestuję![]()
D90+grip Nevell || Nikkor 18-105 3,5-5,6 VR || SB-600 || Stałki poszukiwane... || I parę drobiazgów...
Nie wiem, czy będę pierwszy ale pewnie jako jeden z niewielu...
Do D80 i D90 nigdy nie kupiłem tych obowiązkowych 50mm. Na DX dla mnie to taka nijaka ogniskowa. Na Tamronie 17-50 lub Samsungu 20-50 (podpinanym do NX1000) 50mm używam głównie , żeby jak najbardziej przybliżyć fotografowany obiekt. Ze względu na kadrowanie najbardziej pasuje mi 35mm. Dlatego, że jest to mniej więcej to, co widzę na żywo czy w wizjerze. Na takim 18-105 , 50mm najpewniej nie zastosowalbym wcale.
Do Nikona ze stałek, mam Tamrona 90/2.8 makro 1:1. Miał w zamyśle służyć do portretu i do makro. Jednak jest dość ostry, do portretu używam... Sigmy 70-200. Jej obrazowanie na zakresie 70-135mm bardziej mi odpowiada, jeśli chodzi o zastosowania portretowe. Dodatkowo możliwość zmiany ogniskowej, to możliwość zmiany perspektywy.
U mnie na odwót - 50 1.8D na stałe podpięty do body, 35tkę wrzucam tylko kiedy za plecami mam ścianę.
No i problemy z AF - 50 trafia niemal zawsze w każdych warunkach, 35 ostatnio zacząłem używac ostrząc ręcznieAle jak trafi, to wyjątkowo ostre szkło od pelnej dziury.
Stalki 1,4 do d90 to średnio mz...
Af i tak nie podoła. Niestety.
A kalibracji tez niet.
Do D90 z moich doświadczeń to f2,8 szkła. U mnie najlepiej śmigało N17-55.
Wiem. Cena.
Ale warto.
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
D90 to genialny aparat a 18-105 to genialny kit jednak przynajmniej u mnie przyszła pora na zmiany i czekam na 7200. Mój priorytet to oczywiście wysokie używalne iso, szybkie zdjęcia seryjne i lepszy AF. Dziewięćdziesiątki jednak nie sprzedam, zostanie dla córy![]()
Skontaktuj się z nami