Close

Strona 47 z 74 PierwszyPierwszy ... 37454647484957 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 735

Domyślnie

To jeżeli chodzi o foty na wysokim ISO pierwsze, które miałem pod ręką.
    Robione N50 na f2.2

Ostatnio edytowane przez ppablo12345 ; 05-01-2015 o 21:05

Domyślnie D90

Czyżby od 5 miesięcy nikt nie zachwycał się modelem D90?

Kilka lat temu, kiedy decydowałem się na lustrzankę, nie miałem świadomości, że wybranie nowszego nie znaczy lepszego. I nieświadom tej prawdy zdecydowałem się na model D5000. Wtedy - wydawało mi się to dobrym wyborem, wszak model był o rok "młodszy" od D90, dodatkowo obracany/odchylany ekran, kompaktowe rozmiary i mnogość trybów automatycznych. Jedyna "mądra" decyzja w tamtym czasie to zakup aparatu z obiektywem 18-105 zamiast 18-55, który był "dedykowanym" kitem do tego modelu.

W miarę upływu czasu dokupiłem zoom'a 55-200, ale z czasem zmieniłem go na 70-300. Zdecydowałem się również na dokupienie lampy SB-600. W między czasie pobawiłem się też szkłami M42, jednak brak AF skutecznie mnie zniechęciły - choć przyznaję, że jeszcze kiedyś do tego wrócę, bo obrazki generowane przez "stare" szkła potrafią bardzo miło zaskoczyć.

Dążąc do celu - wczoraj zakupiłem D90 - dlaczego? Powodów było kilka.
    1. Silnik AF - ograniczone fundusze nie pozwalały mi na rozbudowę szklarni typu AF-S. Teraz mogę pozwolić sobie na zakup jakiejś jasnej "stałki".
    2. Podgląd głębi ostrości.
    3. Ergonomia - dedykowany grip po pierwszych 10 fotkach od razu mi przypasował do ręki. Oczywiście do rozkładu przycisków, dwóch kółek i używania górnego wyświetlacza muszę się przyzwyczaić - jednak już po pierwszych 100 zdjęciach widzę w tych rozwiązaniach same zalety.
    4. Lepszy wyświetlacz - pomimo iż nie odchylany i obracany, to z lepszą rozdzielczością i o 0.3" większy.
    5. Jakość zdjęć - może to kwestia dyskusyjna, ale pierwsze kadry pokazują, że D90 potrafi wygenerować lepsze obrazki niż D5000.
    6. jeszcze muszę odkryć

Za 830 zł nabyłem więc sprzęt (na liczniku ok. 40k klapnięć), który zdecydowanie spełnia moje oczekiwania i jestem na początku drogi do odkrywania wszystkich zalet tego modelu
    D90+grip Nevell || Nikkor 18-105 3,5-5,6 VR || SB-600 || Stałki poszukiwane... || I parę drobiazgów...

Domyślnie

Gratuluję zakupu
    Ten aparat był, jest i jeszcze długo będzie dobry!
    Jego zalety odnośnie egronomii, obsługi, które odkrywasz w porównaniu do mniejszego modelu.... Nigdy się nie znudzą. Ten aparat obsluguje się po prostu bajecznie! Szybko, sprawnie i wygodnie.

A obrazek? Był i jest ciągle taki sam. Identyczny jak w D300, którego wielu miało i którym wielu się zachwycało.
    D90 da się uzyskać naprawdę doskonałe obrazki.

Udanego użytkowania życzę!
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Dlatego też nie brnąłem w zakupy wyższych modeli - uważam, że ten póki co wyczerpuje moje możliwości w 101%, a jeszcze na pewno wiele się nauczę. Myślę również, że zakup kolejnych szkieł poszerzy moje "horyzonty". Bądź co bądź kit przy 50mm ma światło 5.0, a taka stałka za ok 400zł ma 1.8! Dla mnie to przepaść, ponieważ obecnie głównie latam z aparatem za 1.5 rocznym dzieckiem, a w tym przypadku każde 1/10 sek się liczy - wiem, że na tym polu AF może nie nadążać, ale się nie zrażam. W końcu to fotograf (albo właściwie operator aparatu w moim przypadku ) musi nadążać w pierwszej kolejności, a później wspomagać się elektroniką A zoom? Podobno stara prawda głosi, że najlepszy jest ten w nogach
    D90+grip Nevell || Nikkor 18-105 3,5-5,6 VR || SB-600 || Stałki poszukiwane... || I parę drobiazgów...

Domyślnie Pierwsze foto

Nic specjalnego, ale przynajmniej to dowód, że AF się spisał
    Jedyna zmiana względem org to zmiana WB w LR.

Domyślnie

D90 do perfekcji brakuje AF tak sprawnego i szybkiego jak w D300 oraz pomiaru światła z M42. Podobnie jak wszystkie Nikony, ze względu na odległość mocowania, uniemożliwia podpinanie innych szkieł.

Akurat wszystkie szkła do Nikona, które posiadam, są ze światłem 2.8... I żadnego nie wyprodukował Nikon XD

Moje dziecko akurat skończyło 2 latka... Po okresie, kiedy nie poruszał się zbyt szybko, w którym to najodpowiedniejszy był bezlusterkowiec. Wiadomo, mniejsze rozmiary i waga. Wszystkie bagaże pod kątem dziecka. Aparat był tylko dodatkiem. Teraz, kiedy zaczyna poruszać się szybciej, pora częściej wyciągać D90...

Jeśli chodzi o szkła. Zoomy wcale nie muszą być gorsze. Niektóre są nawet lepsze od większości stałek. Swoich szkieł trzeba się po prostu "nauczyć" żeby wiedzieć, czego można się po nich spodziewać.
    Jedna mała rada, jeśli masz, lub jeśli już kupisz... Te 50 lub 35 1.8... Ten maksymalny otwór przysłony to fajna możliwość...Jednak wiele osób, po kupnie takiego obiektywu, wszystkie zdjęcia robi na 1.8... Tragicznie wtedy ogląda się portrety wykonane przy tym otworze przysłony , gdy ostre są tylko rzęsy i kilka włosów....
    Ostatnio edytowane przez FelTom ; 08-05-2015 o 22:37
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Jezeli juz wsponisz o szklach na gwint m42, trzeba bylo myslec o d300!
    Pomiar swiatla bys mial, co bardzo jest pomocne... Do tego synchronisacja lampy do 1/8000 oraz mozliwosc kalibracji szkla... Czemu nie w ta strone? Tutaj w germani dostani sie takie cacko za 300€. Mysle nad zakupem tej puchy gdyz nazbieralem kilka szkiel pod gwint m42.
    Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jeśli chodzi o D300(s) to rozważałem taką opcję, jednak najtańsze sensowne oferty zaczynały się o ok. 500zł drożej od D90. W związku z tym uznałem, że nie potrzebuję aż takiego "kalibru", a ze szkłami pod M42 - jeśli już zacznę się na nowo bawić - to przeżyje w pełnym manualu .

Jednak nie o D300 ten temat, więc wracając do D90 stwierdzam z każdym kolejnym dniem, że to był bardzo dobry wybór jak na moje umiejętności i zasobność portfela

Jeśli chodzi o stałki - oczywiście zdaję sobie sprawę, że focenie na pełnej dziurze wiąże się z małą GO, jednak właśnie to jest urok jasnych szkieł. Oczywiście trzeba ucelować jakiś złoty środek i złapać ostrość w odpowiednim zakresie. Tak czy inaczej, to co jeszcze dla mnie ma znaczenie, choć może bardziej widoczne w słoikach pod M42, to bokeh, którego wiele systemowych obiektywów będzie mogło pozazdrościć

Mimo posiadania - póki co - tylko kita 18-105 zabawa z tym modelem jest świetna i jako największy tego dowód stawiam fakt, że po raz pierwszy wziąłem do ręki instrukcję obsługi urządzenia elektronicznego

Domyślnie

defilx - gratuluję zakupu, życzę wielu udanych zdjęć.
    Instrukcję warto przeczytać nawet kilkukrotnie. Piszę to z autopsji, dla mnie zakup D90 był pierwszym doświadczeniem związanym z fotografią, więc wszystkiego uczyłem się od podstaw.

Domyślnie

Hmmm... Nie wiem jak jeszcze inni użytkownicy, ale przed zakupem każdego aparatu miałem ściągniętą i przeczytaną instrukcję do niego kilka razy. Tak było z D90, a wcześniej z Minolta Z10, Nikon D80 i później z Samsung NX1000.
    Przeczytanie instrukcji przed zakupem bardzo często pozwala uniknąć wielu nieporozumień i rozczarowań.
    No i gdy się już kupuje coś tak skomplikowanego jak aparat, fajnie wykorzystywać jak najwięcej udogodnień, które oferuje.

Ps Udało Ci się już coś fajnego ustrzelić?
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Strona 47 z 74 PierwszyPierwszy ... 37454647484957 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów