Close

Strona 41 z 73 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 725

Domyślnie

No to kolejne pytanie.

Na początku przeglądam zdjęcia, wybieram interesujące (taguję jakimś kolorem) i czasami od razu kadruję, ale nie ruszam suwaków.

Czy da się zobaczyć wszystkie wybrane zdjęcia z nałożonymi poprawkami (np. kadrowaniem)? W miniaturkach ("browser") pokazane są całe zdjęcia, tylko z zaznaczonym kadrowaniem. W głównym oknie (viewer), jak zaznaczę wszystkie i wybiorę Multi View, to pokazuje mi tylko część zdjęć (i informacje "and 41 more...").

Da się? Jak to jest w LR rozwiązane?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Wracając do twojego poprzedniego pytania dotyczącego wymiarów kadru, to można przecież w zakładce narzędzi wybrać sobie jedną z kilku wartości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    1. zdjęcia nie są przenoszone do Windowsowego "kosza" tylko od razu całkowicie usuwane z dysku. Czy da się to zmienić?
    2. jeśli zaznaczy się kilka zdjęć (miniatur) a później kliknie na jednym z nich, to pozostałe dalej są zaznaczone. Wybierając Delete kasujemy wszystkie, a nie tylko to kliknięte

Jak to jest w LR rozwiązane?
    Ad1. Zdjęcia przenoszone są do Kosza Windows
    Ad2. Jest podobnie. Różnica jest taka, że w LR klikając nieco powyżej miniatury (jakby na jej ramce) powoduje zaznaczenie tylko tego konkretnego zdjęcia. Klikając na samym obrazku pozostałe dalej są zaznaczone. Teraz, (przy zaznaczonej większej ilości zdjęć) jeśli chcemy usunąć, Lightroom pyta czy chcemy usunąć i w pytaniu podaje liczbę zaznaczonych zdjęć do usunięcia. Więc dość trudno przypadkowo skasować sobie zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Ad1. Zdjęcia przenoszone są do Kosza Windows
    U mnie niestety nie są
    Jak kasuję pod Exploratorem Windows to są przenoszone, pod C1 nie są.

Jaką masz wersję C1? Czy pracujesz z katalogiem, czy z sesjami?

Ad2. Jest podobnie. Różnica jest taka, że w LR klikając nieco powyżej miniatury (jakby na jej ramce) powoduje zaznaczenie tylko tego konkretnego zdjęcia. Klikając na samym obrazku pozostałe dalej są zaznaczone. Teraz, (przy zaznaczonej większej ilości zdjęć) jeśli chcemy usunąć, Lightroom pyta czy chcemy usunąć i w pytaniu podaje liczbę zaznaczonych zdjęć do usunięcia. Więc dość trudno przypadkowo skasować sobie zdjęcia.
    W C1 jest coś takiego jak "główne zaznaczenie" - można mieć wybranych kilka zdjęć (mają białą cienką obwódkę), a klikając na poszczególne zdjęcia z zaznaczenia wybiera się jedno z nich (dostaje grubą białą obwódkę).

Tu jest to opisane: http://help.phaseone.com/en/CO7/Opti...ips.aspx#item8
    Oficjalne nazwy to "Primary variant" i "Selected variants".

C1 nie podaje liczby usuwanych zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez kazzi Zobacz posta
    Wracając do twojego poprzedniego pytania dotyczącego wymiarów kadru, to można przecież w zakładce narzędzi wybrać sobie jedną z kilku wartości.
    Zmiana tego ustawienia nie przeżywa restartu programu.

Mam C1 8.2.0.124
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Na początku przeglądam zdjęcia, wybieram interesujące (taguję jakimś kolorem) i czasami od razu kadruję, ale nie ruszam suwaków.

Czy da się zobaczyć wszystkie wybrane zdjęcia z nałożonymi poprawkami (np. kadrowaniem)? W miniaturkach ("browser") pokazane są całe zdjęcia, tylko z zaznaczonym kadrowaniem. W głównym oknie (viewer), jak zaznaczę wszystkie i wybiorę Multi View, to pokazuje mi tylko część zdjęć (i informacje "and 41 more...").

Da się? Jak to jest w LR rozwiązane?
    W Lightroom będąc w module biblioteki (Library) na miniaturach są małe ikonki w prawym dolnym rogu informujące np. o tym, że była korygowana ekspozycja, że było kadrowanie bądź zdjęcie ma przypisane słowo kluczowe.

...Jaką masz wersję C1? Czy pracujesz z katalogiem, czy z sesjami?...
    Mam wersję C1 Express 7. Pracuję to za duże słowo, używam powiedzmy okazjonalnie, pojedyncze RAW-y. Prawdę mówiąc nawet nie wiem czy jest tam katalog czy sesja, jakie są różnice...Głównie to używam LR.

Domyślnie

Zmiana tego ustawienia nie przeżywa restartu programu.

Mam C1 8.2.0.124

To dziwne. Kilkakrotnie sprawdzałem i zawsze zachowuje ustawioną poprzednio wartość, mam tą samą wersję programu i W-8,1.
    Ostatnio edytowane przez kazzi ; 10-05-2015 o 12:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazzi Zobacz posta
    To dziwne. Kilkakrotnie sprawdzałem i zawsze zachowuje ustawioną poprzednio wartość, mam tą samą wersję programu i W-8,1.
    No to rzeczywiście dziwne. Dodam, że mam C1 Express (for Sony).

W Lightroom będąc w module biblioteki (Library) na miniaturach są małe ikonki w prawym dolnym rogu informujące np. o tym, że była korygowana ekspozycja, że było kadrowanie bądź zdjęcie ma przypisane słowo kluczowe.
    A czy jest możliwość zobaczenia dużych miniatur? Żeby było dość dobrze widać co jest na zdjęciu i żeby na ekranie zmieściło się np. 6-9 zdjęć? (akurat ta liczba zależy też od rozmiary monitora...).

Chodzi o to, żeby po wstępnej selekcji można było zobaczyć wybrane zdjęcia w kontekście, znaleźć podobne, powtarzające się motywy i być może coś zmienić w wyborze.

Mam wersję C1 Express 7. Pracuję to za duże słowo, używam powiedzmy okazjonalnie, pojedyncze RAW-y. Prawdę mówiąc nawet nie wiem czy jest tam katalog czy sesja, jakie są różnice...Głównie to używam LR.
    Sesje są chyba w tylko w wersji Pro, nie Express (http://help.phaseone.com/en/CO7/Orga...-Sessions.aspx).

Domyślnie

...A czy jest możliwość zobaczenia dużych miniatur? Żeby było dość dobrze widać co jest na zdjęciu i żeby na ekranie zmieściło się np. 6-9 zdjęć? (akurat ta liczba zależy też od rozmiary monitora...)...
    Tak, jest taka możliwość. Na dole jest suwak do powiększania. Przy max. wielkości na monitorze o rozdzielczosci FHD (1920x1080pix) przy schowaniu bocznych paneli mieszczą się właściwie 3 miniatury.
    Zrzut ekranu z wielkości 1 miniatury:

Domyślnie

Nie podoba mi się, jak kasowane są zdjęcia jeśli używa się katalogu i trzyma zdjęcia poza nim. W połączeniu z tym, jak działa zaznaczanie kilku obrazów, łatwo przez przypadek usunąć wszystkie kopie danego zdjęcia.
    sprawdziłem u siebie.
    w OSX trafia do kosza systemowego, ale przed skasowaniem wyskakuje taki komunikat:

natomiast w przypadku osadzenia zdjęć w katalogu C1 lądują do kosza w C1 i tam są trzymane do momentu usunięcia, ale usunięcie kosza skutkuje utratą ostateczną fotografii.
    no chyba, że korzytsya się z Time Machine, ja korzystam i wtedy w ogóle nie ma się takich problemów.
    ale takie rzeczy tylko na OSX

Domyślnie

Co do kasowania - u mnie zawsze (i w poprzednich wersjach) skasowane pliki lądują w koszu od C1: Biblioteki\Obrazy\Capture8.2\Trash
    pracuję na katalogach.
    .
    fotografuję portrety, sport, teatr tańca i jeszcze kilka innych obszarów - w tym w szczególności reportaże wszelakie piotr.jaruga_at_gmail.com

Strona 41 z 73 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów