Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 122

Domyślnie

Ja też ciekaw jestem porównania

Domyślnie

A dlaczego w temacie nie ma RawTherapee?

Moja próba z RT: jedyne co zrobiłem to w Shadows/Highlights dałem Enabled oraz przesunąłem Shadows i Highlights na 70. Czyli chyba podobnie jak w C1

Pełne zdjęcie wraz z plikiem .pp3 jest tu: https://www.dropbox.com/sh/5p11x3bqh...oulCqCjVa?dl=0

Próbowałem też w Picasa, ale tam ruszanie suwaczkami tylko pogorszało wygląd zdjęcia.

Dodam, że na RT nie znam się zbytnio i efekt uzyskałem metodą prób i błędów.

W kwestii różowego zafarbu o którym pisze 2pompony w http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...217217&page=37 - ja mam ten zafarb w oryginalnie otwartym RAWie w RT. To nie manipulacja światłami powoduje zafarb w RT. Próby zmiany presetu WB nie pomogły.
    Ostatnio edytowane przez PiKa ; 02-05-2015 o 10:51
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

moja próba.
    LR CC
    .
    RT 4.2.162
    .
    oryginał i C1 by "cichy70"
    Ostatnio edytowane przez Bartek ; 02-05-2015 o 11:26
    100% hobby. ... ... www
    Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D

Domyślnie

Panowie RaWowcy,
    skoro juz sie tak bawicie to warto podawac pozycje suwakow w LR i C1.
    I dopiero wtedy wyniki waszych prac beda miec wartosc dla innych.
    Bo to , ze tymi dwoma programami mozna osiagnac podobne a czasami nawet takie same efekty to wiadomo.
    Problemem jest JAK i jak ŁATWO/TRUDNO.

Domyślnie

w CC znacznie lepiej z chmurami niż w 4.2

A co zrobiłeś żeby poprawić zdjęcie?

Edit: dokładnie tak jak zoom2 pisze.
    Edit2: jakby ktoś powiedział jak usunąć różowy zafarb w RT byłoby fajnie.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Edit2: jakby ktoś powiedział jak usunąć różowy zafarb w RT byłoby fajnie.
    proszę.

jeśli zdjęcia się nie wyświetlają to wina serwera hostingu fotoo.pl gdzie umieściłem pliki chwilami tak ma że się blokuje.
    Ostatnio edytowane przez Bartek ; 02-05-2015 o 11:57
    100% hobby. ... ... www
    Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D

Domyślnie

Do modów

Zamieszczam obrazek większy niż 1024 px obowiązujące na forum ale po zmniejszeniu jego wartość poznawcza
    spada, bo podpisy suwaków są nieczytelne. I w związku z tym taka prośba: zostawcie ten wątek pod tym
    względem w spokoju i nie kasujcie za dużych obrazków, bo dla kogoś, kto chce poznać możliwości programu
    (a tacy tu zaglądają) widok jak program wygląda naprawdę, a nie pomniejszony stanowi istotną wartość.

O Raw Therapee

Raw Therapee - nie pomyślałem o tym programie nie z powodu niechęci, ile raczej z lekkiego przekonania
    (może zresztą całkiem mylnego), ze jest to program nie z tej kategorii wagowej. Nie to, żebym go lekceważył -
    programy Opensourceowe cieszą się moim szczerym szacunkiem - ale myślę, że w tej kategorii RT trochę
    odstaje od LRa i C1. Zresztą może ktoś mnie i innych przekona, ze nie odstaje - więc umówmy się, że możemy
    też dawać wyniki z RT, jak Ty dałeś - i nic złego w tym nie będzie.

O zdjęciu kota i ogórków

Wynika jasno ze screenu poniżej, że LR sprawdził się znakomicie, w przeciwieństwie do C1 (i RT, o czym
    za chwilkę). Na screenie są dwa zdjęcia: po lewej wynik wołania i wyciągania z cieni w C1 (zdjęćie Cichego),
    po prawej efekt działania LRa 5 - i przy okazji na prawo od miniatur są suwaki i histogram właśnei do
    tej LRowej wersji.

Owszem, zdjęcie samo w sobie jest technicznie dość mizerne (zobaczcie że na histogramie widać, że są
    różowości na prawym skraju histogramu), ale podobnie jak gdzie indziej suwnięcie dwoma suwakami nie
    spowodowało, ze te różowości się zwielokrotniły, czy wręcz wyszły na plan pierwszy, jak w wypadku C1 i RT.
    Owszem, pewnie można je zmierzyć pipetą, ale są albo zbyt słabe, albo w ogóle niewidoczne po procesie
    wyciągania.

W czym widzę wyższość LRa na tym przykładzie:

• 'wyciąga' więcej - patrzcie na ogórki, nei ma na nich czarnych plam jak w C1
    • nei powoduje obwódek czy ciemnego halo dookoła zbyt rozjaśnionych obszarów jak RT (słoik ma zbyt jasne wnętrze otoczone ciemną obwódką, to samo kot)
    • nie pogłębia tych masakrycznych różowości, a raczej stara się trzymać je w ryzach (parapet i chmury dalej są białe)
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

To wrzucę jeszcze poprawione zdjęcie z RT (z usuniętym różowym):

Instrukcja:

1. wybrałem profil Neutral (domyślnie RW robi jakieś operacje)
    2. w Shadows/highlights dałem enabled i ustawiłem Highlights i Shadows na 80
    3. w Exposure zaznaczyłem Highlight reconstruction. Dało to lekki zafarb różowy na chmurach (za to nie dało zafarbu na parapecie, w przeciwieństwie do domyślnego Auto Levels)
    4. Usunąłem różowy z chmur podobnie jak pokazał Bartek-

Pełne zdjęcia i pliki .pp3 tam gdzie przedtem: https://www.dropbox.com/sh/5p11x3bqh...oulCqCjVa?dl=0
    Ostatnio edytowane przez PiKa ; 02-05-2015 o 12:13

Domyślnie

po wczorajszej imprezie to cud , że kolory rozróżniam.
    ech....
    na szybko bo sił brak:
    C1
    wysoki zakres dynamiczny prawie na maksa, obydwa suwaki.
    zakładka kolor:
    wybrany róż z podstawowego, nasycenie na zero.
    zakładka balans kolorów /światła
    przesunięcie punku lekko w prawo na kolor niebieski.
    całość operacji 2 min.
    idę pobiegać, może się coś we łbie rozjaśni

Domyślnie

To ja dodam bardziej trudniejszy rawik, dobry będzie na przykłady z usuwaniem szumu.
    https://www.dropbox.com/s/evs3bb5wss..._5582.NEF?dl=0
    Ostatnio edytowane przez biegly ; 02-05-2015 o 12:18
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów