Close

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 122

Domyślnie LR 6/CC vs. C1Pro 8 - dajemy RAWy do spróbowania

Witajcie!

Przy okazji ostatnich premier programów LR 6/CC i C1Pro 8 rozpoczęła się dyskusja o wadach i zaletach obu tych programów, która - jak to zwykle bywa - przerodziła się w licytowanie się który jest lepszy a który gorszy. Niektórzy poszli jeszcze dalej twierdząc że jeden jest wręcz fatalnie denny a drugi niedościgle wprost mistrzowski. Oczywiście nie jest tak że jeden jest całkowicie be a drugi całkowicie cacy - ale różnice oczywiście miedzy nimi są, i każdy widzi te różnice inaczej - niektórzy widzą różnice w kolorach, inni w wyciąganiu cieni, odszumianiu i tak dalej i tak dalej.

Ten wątek mógłby posłużyć jako wymiana doświadczeń, pod warunkiem, że zamiast tylko mówić w kółko o tych przewagach, dacie swoje RAWy do wypróbowania innym userom. Wyobrażam to sobie tak, że jeśli ktoś twierdzi że kolory z C1 ma zdecydowanie lepsze niż z LRa nich pośle podglądzik w jpgu (jak każde inne zdjęcia na forum) i niech obok zamieści link do RAWa z którego ten podgląd pochodzi. Moze też w opisie zwrócić uwagę na to, co jego zdaniem jest w danym obrazku ważne: np. na kolor skóry, intensywność zieleni na trawach, wielkości szumu, czy cokolwiek, co wyda mu się istotne.

Wiem, że jak się człowiek postara, to znajdzie w sieci odpowiednie RAWy wołane tym i tym - ale tu nie chodzi o przykłądy pieczołowicie wybierane przez marketingowców, tylko o przykłady z życie wzięte.

Jeszcze jedno, jeśli pomysł chwyci - nie oceniamy fotografii pod kątem artystycznym (kadr, kompozycja, dowcip, itd), wątek w ogóle nie ma służyć ocenie zdjęć, od tego są inne miejsca. Ten wątek ma służyć porównaniu możliwości programów pod względem technicznym: co danym programem osiągnąć łatwo, a co trudno. Jeśli ktoś napisze, że na tym zdjęciu jest trudna sytuacja expozycyjna (np. kot na tle jasnego okna) i da RAWa oraz podgląd jak sobie z daną sytuacją radzi C1 - każdy będzie mógł sobie ściągnąć RAWa i zobaczyć czy przypadkiem LR nei radzi sobie lepiej (na przykład, bo sytuacja moze być odwrotna).

I jak, dacie radę sprostać?
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 01-05-2015 o 14:33
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Na jakim portalu moge umieszczac swoje NEF aby koledzy i kolezanki mogli je "postprocesowac"?
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

To może być ciekawy wątek
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    Na jakim portalu moge umieszczac swoje NEF aby koledzy i kolezanki mogli je "postprocesowac"?
    W zasadzie na każdym, z którego potem można plik ściągnąć bez upierdliwej konieczności rejestracji, czyli podawania nazwiska, peselu, maila i nazwiska panieńskiego matki... Wiesz o co idzie, prawda? Niech każdy sobie znajdzie jakiś swój, podobnie jak każdy sobie sam poszukał serwera hostującego zdjęcia, jeśli te zdjęcia wstawia gdzieś na forum.

Po drugie, chciałbym uniknąć pytań typu: jakie drodzy koledzy mają pomysły na urozmaicenie tego obrazka (i tu link do RAWa). Od takich pytań jest dział (W trakcie obróbki), a pytania tam składane owocują dwoma milionami wariantów kolorystycznych, z czego można obejrzeć bez bólu oka tylko cztery pojedyncze sztuki, góra pięć.

Zamiast tego wolałbym tego typu posty: patrzcie, jak C1 wyciąga z cieni, i tu dwa obrazki: przed, po i link do RAWa. Albo: zobaczcie, jak prosto LR likwiduje to czy tamto, i znów dwa obrazki (przed i po) oraz link do RAWa.

Tym sposobem może w końcu ktoś odniesie jakąś korzyść, skoro zobaczy jak prosto czy dobrze wypada C1 lub LR w jakimś aspekcie obróbki - bo jak na razie spotykam tylko nic nieznaczące przechwałki, jak to niby prosto wychodzą kolory tu czy tam, a przykładu żadnego...

Cytat Zamieszczone przez Seś@ Zobacz posta
    To może być ciekawy wątek
    Jak nie będzie przepychanek, tylko rzeczowo o technicznej stronei obrazków i ich obróbki, to może rzeczywiście będzie ciekawy i pouczający.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Poszukalem i wiem, ze to bedzie (dla mnie) trudne- moje NEFy sa o wiele za duze.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Wystarczy użyć coś podobnego do dropbox i udostępnić link do pobrania
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Świetny pomysł. Ileż to razy próbowałem się przekonać do Lightroom/ACR, ale choćbym nie wiem jak się starał, to obrazka z programów Adobe przetrawić nie potrafię.

Kiedyś bodajże Czornyj pokazywał porównanie D3 z 5D w ACR i osiągnął ten sam efekt, ale jak to zrobił, to chyba pozostało tajemnicą. A chętnie bym się przestawił, bo o ile kolor w programach Nikona mi się bardzo podoba, o tyle ich narzędzia i interfejs już niekoniecznie
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Pompon,
    jako gospodarz wątku, prowadź go twardą merytoryczną reką, bez wersalu i politycznej poprawności.

Domyślnie

Ja wciąż na piwie ale jeszcze dziś wrzucę ogórkowego kotka

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów