Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: chrzest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez urbizdw Zobacz posta
    Nauczka na przyszłość Poprostu nie chciałem przesadzić z ISO
    Lepiej podwyższyć ISO niż stracić ostrość i mieć wolne czasy. Tym bardziej, że teraz podwyższenie ISO nie równa się drastyczny spadek jakości Teraz w programach do obróbki masz opcję odszumiania i wyostrzania wiec można się pobawić tymi opcjami w postprodukcji.Oczywiście obowiązkowo wtedy RAW/NEF

Domyślnie

Trening i doświadczenie jak widać się przyda
    Po kilku zleceniach będziesz wiedział, że lepiej mieć zaszumione (nawet mocno) zdjęcie niż poruszone. Szum na druku w dużej mierze zniknie a z poruszenia i nieostrego zdjęcia już niewiele zdołasz wykrzesać.
    Co do czasów, istnieje niepisana zasada, że do nieporuszonego zdjęcia potrzebujemy czasu będącego odwrotnością ogniskowej.
    85mm x 1,5 = 127,5, więc 1/125s by się przydała. A lepiej krócej.
    A poza tym 50tka i 85tka na początku są po prostu wymagającymi obiektywami. A czasami niedoskonałość tkwi w samej optyce.
    Notomiast bardziej dziwią mnie nieostre zdjęcia przy ogniskowej 28mm...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zduńska wola

Domyślnie

Wydaje mi się ze to może być spowodowane moim nie profesionalizmem ;/
    A co do kadrów, obróbki możecie podsunąć jakieś sugestie?

Domyślnie

Zielona obróbka na pierwszym i ostatnim zdjęciu mi się nie podoba.
    Kadry same w sobie są całkiem poprawne ale większość zdjęć wypadałoby wyprostować.
    Czasami wchodzą w kadr osoby trzecie albo coś jest ucięte nie tak, jak byśmy tego chcieli, ale to jest reportaż. Nie wszystko da się ustawić i zaplanować.

Domyślnie

Nauczka na przyszłość Poprostu nie chciałem przesadzić z ISO
    Przy obecnym sprzęcie trudno przesadzić z iso, a tak poważnie to możesz używać spokojnie 1600 i więcej. Trudno ocenić z czego wynika nieostrość bo nie wiadomo jak ją ustawiałeś (zmieniałeś punkt, blokowałeś i zmieniałeś kadr, AF-S, AF-C ?) Przy zdjęciu pozowanym trzeba zadbać żeby rodzinka jednak patrzyła w kadr i jakoś reprezentacyjnie się ustawiła (zdjęcie przedostatnie to przykład jak być nie powinno). Balans bieli leży a taka chaotyczna obróbka na zasadzie kilka zdjęć w zieleń, kilka czarno-białych, kilka "normalnych" świadczy o tym że jesteś na początku drogi - prawie każdy tak zaczynał obyś tak nie skończył Kilka ujęć jest całkiem udanych i znacznie lepiej byś zrobił gdybyś pokazał mniej...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zduńska wola

Domyślnie

A Wy w czym przewaznie dokonujecie obrobki? I czy stosujecie jakies gotowe presety czy sami dostosowujecie do kazdej fotki?

Zdjęcia robione były na AF-S stad moze byc tez problem z ostoscia i moj pospiech ;/

Domyślnie

AF-S to słuszny wybór więc pośpiech/niepewna ręka zawiniła.
    Odnośnie balansu bieli: myślę, że jakikolwiek program, który odczytuje NEF'y poradziłby sobie całkiem dobrze z tym problemem. Chyba, że robiłeś JPG.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zduńska wola

Domyślnie

To były rawy, ale nie umie odpowiednio dobrac balansu bieli

Domyślnie

A Wy w czym przewaznie dokonujecie obrobki? I czy stosujecie jakies gotowe presety czy sami dostosowujecie do kazdej fotki?

Zdjęcia robione były na AF-S stad moze byc tez problem z ostoscia i moj pospiech ;/
    Od razu widać że to gotowe presety -radzę nie kombinować zbytnio z obróbką - podstawa to wg mnie dobrze dobrany WB oraz profil w LR lub PS. Reszta przychodzi z czasem... Pytanie jaki masz monitor i jak wyregulowany? Bo to ważny aspekt. Jestem zdania że osoba mało biegła w obróbce powinna bazować właśnie na umiejętnym dobraniu balansu bieli oraz profilu wywoływania RAW + ewentualnie na niektórych ujęciach ludzi dodanie winiety.... to wszystko. kolejne stopnie wtajemniczenia wymagają wiedzy, praktyki i pewnej wrażliwości na kolor żeby widzieć różnicę... Jest widoczny potencjał, nie jesteś ignorantem ale na przyszłość zrób selekcję i pokaż 5 zdjęć....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zduńska wola

Domyślnie

siwyozzman powiedz mi na czym polega ten dobór profilu? (czy chodzi o korekte znieksztalcen obiektywu?)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów