Close

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 90

Wątek: Karta graficzna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    I to ma niby przemawiac na korzysc nVidii? Idac tym tokiem rozumowania, Windows bije wszystko, bo liczba latek wydawanych przez M$ do ich systemow idzie w dziesiatki w przeciagu miesiaca. A taki Apple wypluwa latke, srednio co 2-3 miesiace.

A co do samej karty, jak juz pisali, kup dobry/szybki procesor w zalozonym budzecie a karte graficzna dokupisz pozniej. Jak jeszcze bawilem sie, w skladanie komputerow i czasach analogowych monitorow CRT, kupilem gotowego HP z jakas wbudowana karta graficzna ale tez z PCIe x16. Jak dozbieralem kase, dokupilem Matroxa na PCIe. Ale to inne czasy, chodzilo nie o wydajnosc 3D a o jakosc przetwornikow DC/AC.
    Wychodzi poprawka do programów to nvidia daje nowe sterowniki żeby karty były jak najbardziej wydajne, nie latki tak jak Windows!!
    Wychodzi 2 wersje premiera pro + update a karty radeon od 1.5 roku te same stery. Tak wiem może nie muszą akurat aktualizować w tym Przypadku to tylko przykład. Ale to samo tyczy się gry battlefield przy której radeon współpracował i nie ma wymówki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    I to ma niby przemawiac na korzysc nVidii? Idac tym tokiem rozumowania, Windows bije wszystko, bo liczba latek wydawanych przez M$ do ich systemow idzie w dziesiatki w przeciagu miesiaca. A taki Apple wypluwa latke, srednio co 2-3 miesiace.
    No i w pewnym stopniu masz rację. W tej chwili, szybkość poprawy błędów jest jednym z najistotniejszych czynników wpływających na bezpieczeństwo systemu. A błędy są w każdym oprogramowaniu. Im więcej załatanych błędów, tym mniej wektorów ataku.

Ze sterownikami sprawa wygląda trochę inaczej, ale często bywa tak, że poprawki sterowników wpływają w znaczącym stopniu na wydajność w określonych zastosowaniach. O ile ma to spore znaczenie w grach, o tyle przy obliczeniach przez technologię CUDA, czy inną tego typu nie jestem pewien.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Pomijając stery pioniery i inne takie ja patrzę na samą wydajność. Energii i tak nie zużyjesz dużo więcej, ja bym kupił najmocniejszy proc na jaki mnie stać i dużo ramu + szybki dysk ssd, a grafikę po wyjściu Lr6 jakąkolwiek którą program wspiera, prawdopodobnie nie będzie znacznej różnicy czy kupisz GT640 czy GTX960 jeśli obie potrafią rysować w OpenGL (z tego korzysta np Photoshop od dawna). Zaglądnij za Xeonem, nie wiem jak teraz, ale kiedyś Xeony E3 były wydajne jak i7 tylko nie miały grafiki zintegrowanej, a kosztowały tyle co i5. Więc można było kupić za 800zł i5, za tyle samo Xeona E3 1230v2 o wydajności i7 tylko bez grafiki, oraz i7 za 1100. Do Xeona kupisz grafikę paścia za 100zł na alle, nie będzie gorsza od integry.
    ;]

Domyślnie

Mam możność dostępu do wspaniałego stateczka od Della gdzie jest Xeon 8 rdzeniowy 16 wątkowy, ram 24 z korekcją błędów, nvidia fx1800 z dwoma displeyportem wszystko było by ok mimo dość starej architektury np. pamięć ddr3 ma taktowanie 1300MHz, w grafice marne 768 mb pamięci, proc 2,4ghz ale co najważniejsze podłączenie dysku ssd był by tylko na sata 2, taka płyta. Więc pytanie czy jest sens w to wchodzić mimo fajnego procka, czy zostanie tylko już wersja z i7 jeśli już mówimy o najlepszym procesorze.
    Df|D300|MB-D10|SY14 2.8AE|N20-35 2.8D|N28 1.8G|N50 1.8G SE|N50 1.8D|N85 1.4D|N24-70 2.8G|N18-200VR|SB-900|
    FM2|Smiena 8M|Polaroid 600|Fujifilm Instax Wide 300...

Domyślnie

Wygooglaj sobie PassMark CPU chart i sprawdź porównanie takiego Xeona do i7 obecnych, może się okazać że będzie dużo wolniejszy od i7, więc dwa Xeony byłyby zbliżone i nie będzie sensu pchać się w tego della.
    ;]

Domyślnie

Jakos nie mam zaufania do jakosci sterownikow od nVidii, nie raz po nowej wesji sterownikow, szanowny Win7 pokazal mi srodkowy, niebieski palec (BSoD) w roznych maszynach. Wiec nie podniecalby, sie tym ich wsparciem. Inna sprawa, ze niebieski ekranik Win7 mozna zobaczyc z powodu byle *******y, nawet po ich wlasnych latkach.

Jak budujesz wola roboczego, SATA II moze byc waskim gardlem, choc sam nie narzekam na to "waskie gardlo", bo dowolny SSD nawet na SATAII powali kazdy HDD na SATAIII.

Nie licz tez, ze zmienisz kiedys procesor, bo to slepa uliczka i dosc nieoplacalna. Kup to na co Cie stac z i7, do tego z 16GB RAM (nie musi byc rejestrowany) oraz SSD ok 256GB, z wolnym portem PCIe x16 oraz USB 3.0 na pokladzie. Reszte dolozysz pozniej. Nie daj tez oglupic sie, ze SSD tylko te najwyzszymi pozycjami w rankingach. No chyba, ze masz nieograniczony budzet a za 2 miesiace, nie bedziesz wyrywal sobie wlosow z glowy, ze twoje zabawki starcily na wartosci 50%.

Domyślnie

SSD od Samsunga 830 zeszły mocno z ceny ponieważ pojawiły się 850 i 840 przed nimi. Polecam, mam 830 i 840 po 500 GB i nie widzę miedzy nimi różnicy. Polecam też i7 4790k jeśli mieści się w budżecie i płytę główną Hero od Asusa. Do tego mam 32gb ramu hiperX i GTX780. Bardzo stabilny zestaw na Windows 8.1.
    Na innej maszynie mam i7 4770k i też super jeśli pierwszy za drogi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    a karty radeon od 1.5 roku te same stery.
    Ostatnie sterowniki do Radeon'ów są z 9 grudnia 2014 ... nie wiedziałem, że rok ma 2,66 miesiąca (1,5 roku = 4 miesiące)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    Wychodzi poprawka do programów to nvidia daje nowe sterowniki żeby karty były jak najbardziej wydajne, nie latki tak jak Windows!!
    Wychodzi 2 wersje premiera pro + update a karty radeon od 1.5 roku te same stery. Tak wiem może nie muszą akurat aktualizować w tym Przypadku to tylko przykład. Ale to samo tyczy się gry battlefield przy której radeon współpracował i nie ma wymówki.
    Nigdy nie zauważyłem, żeby te "poprawiające wydajność" sterowniki cokolwiek dawały. Miałem Radeona, miałem Nvidię. Obie strony są spoko. Należy tylko kupować wersje z dobrym chłodzeniem. BSODY na win7 widziałem tylko po tym, jak zaczął mi siadać jeden z dysków w Raid0 (samsung F3).
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 08-04-2015 o 21:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Nigdy nie zauważyłem, żeby te "poprawiające wydajność" sterowniki cokolwiek dawały. Miałem Radeona, miałem Nvidię. Obie strony są spoko. Należy tylko kupować wersje z dobrym chłodzeniem. BSODY na win7 widziałem tylko po tym, jak zaczął mi siadać jeden z dysków w Raid0 (samsung F3).
    GTX780 i GTX770 dostały 30% do wydajności tydzień po wyjściu battlefield 4 po aktualizacji sterowników.
    Jeden z przykładów.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów