Close

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 90

Wątek: Karta graficzna

Domyślnie

Ja zamiast 970 kupiłem 780 jak była za 50% na Amazon. I jestem mega zadowolony.
    Mamy z kumplem takie same komputery i tak samo podkręcone procesory i w BF 4 on ma 5fps więcej ale za to renderowanie w PP CC zajmuje mu 19min kiedy mi ten sam zajmuje 15min. Jednak skrócenie szyny i obcięcie rdzeni Cuda zrobiło swoje.

Domyślnie

Ja może wspomnę co na początku kolega wspomniał a nie dostał odpowiedzi a mianowicie o wykorzystaniu karty graficznej przez LR 6 wg opisu niebawem nowej wersji. Czy rzeczywiście warto wchodzić w grafikę czy lepiej w zamian tego posiadać mocnego procka typu i5 a nawet i7 w 4gen.

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka
    Df|D300|MB-D10|SY14 2.8AE|N20-35 2.8D|N28 1.8G|N50 1.8G SE|N50 1.8D|N85 1.4D|N24-70 2.8G|N18-200VR|SB-900|
    FM2|Smiena 8M|Polaroid 600|Fujifilm Instax Wide 300...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kgsven Zobacz posta
    Ja może wspomnę co na początku kolega wspomniał a nie dostał odpowiedzi a mianowicie o wykorzystaniu karty graficznej przez LR 6 wg opisu niebawem nowej wersji. Czy rzeczywiście warto wchodzić w grafikę czy lepiej w zamian tego posiadać mocnego procka typu i5 a nawet i7 w 4gen.

Na odpowiedź trzeba poczekać aż lightroom 6 wyjdzie bo teraz to można tylko pogdybać albo pogadać o kartach graficznych, (czyt. Tytuł wątku)

Domyślnie

Wątek przeczytany ale nic w tym temacie nie ma wiadomo że nikt doświadczenia nie będzie miał bo nie ma nikt jeszcze LR6 ale teoretycznie można dyskutować o jakiej kolwiek sensie grafiki z mocnymi procesorami. Osobiście zależy mi na tej wiedzy gdyż jestem na etapie złożenia nowej stacji roboczej do odrabiania w lightroomie.

Df|D300|MB-D10|SY14 2.8AE|N20-35 2.8D|N28 1.8G|N50 1.8G SE|N50 1.8D|N85 1.4D|N24-70 2.8G|N18-200VR|SB-900|

Domyślnie

Jesteś na etapie złożenia stacji roboczej i chcesz wiedzieć czy kupić grafikę czy nie. A tego nikt Ci nie powie bo Lr6 jeszcze nie ma, 100% informacji na temat tego co wspierać będzie karta w Lr6 też jeszcze nie ma. Tak czy siak zainwestuj w mocny proc, to zawsze się przyda. A grafika na potrzeby 2D czyli obróbki zdjęć prawdopodobnie będzie mogła być jakakolwiek przeciętna, byle miała CUDA/OpenCL, więc jak już Lr wyjdzie to kupisz co będzie trzeba. Np Premiere Pro który już korzysta z grafiki wystarczy taki stary FX880m w kilkuletnim laptopie żeby płynnie nakładał efekty, odtwarzał podgląd w HD i znacznie przyśpieszył rendering. Kup mocnego kompa, grafikę kupisz za 300zł i zrobi robotę. Prawdopodobnie
    ;]

Domyślnie

Już gdzieś wyczytalem że ma po raz pierwszy wykorzystać GPU i mniej obciążyć proc. Jak już piszemy to jak myślisz Aeon proc. i5 czy i7 brać tylko do raw-ów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kgsven Zobacz posta
    Już gdzieś wyczytalem że ma po raz pierwszy wykorzystać GPU i mniej obciążyć proc. Jak już piszemy to jak myślisz Aeon proc. i5 czy i7 brać tylko do raw-ów

Zawsze i7! Nie słuchaj tych co mówią, że nie warto przepłacać.. Bo warto!
    Z grafiką poczekaj.. Do momentu kiedy apple wykorzystywał tylko nvidia nie było problemu z poleceniem marki kart do Adobe. Teraz chodzą plotki, że po zastosowaniu radeon w nowym Mac pro Adobe ma się bardziej skupić na współpracy z tym właśnie producentem.
    Nie wyobrażam sobie jednak by zaprzestał współpracy z nVidia. Nvidia w porównaniu do radeon ma dużo lepsze wsparcie, nowe sterowniki wychodzą co 2-3 tyg a radeon wypuszcza raz na rok
    Nvidia są też cichsze i chłodniejsze.
    Powiedziałbym też że są bardziej wydajne, ale zaraz znajdzie się ktoś kto zacznie porównywać karty nie tej samej klasy, żeby udowodnić, że jest inaczej

Domyślnie

@ShutterStill
    Nvidia ma w tym momencie lepszą architekturę. GTX 970/980 mają znacznie lepszy współczynnik mocy obliczeniowej do pobieranej energii, co za tym idzie są chłodniejsze.
    Ja zostałbym przy Nvidii na ten moment, przy nowych modelach. Ale wszystko zależy od budżetu i priorytetów.

Jeżeli chodzi o komputer stacjonarny i procesor, i5 są ok, jeżeli budżet jest ograniczony. Nie zawsze jest sens dopłacać do i7.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shutterstill Zobacz posta
    nie słuchaj tych co mówią, że nie warto przepłacać.. Bo warto!
    lol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    Nvidia w porównaniu do radeon ma dużo lepsze wsparcie, nowe sterowniki wychodzą co 2-3 tyg a radeon wypuszcza raz na rok
    I to ma niby przemawiac na korzysc nVidii? Idac tym tokiem rozumowania, Windows bije wszystko, bo liczba latek wydawanych przez M$ do ich systemow idzie w dziesiatki w przeciagu miesiaca. A taki Apple wypluwa latke, srednio co 2-3 miesiace.

A co do samej karty, jak juz pisali, kup dobry/szybki procesor w zalozonym budzecie a karte graficzna dokupisz pozniej. Jak jeszcze bawilem sie, w skladanie komputerow i czasach analogowych monitorow CRT, kupilem gotowego HP z jakas wbudowana karta graficzna ale tez z PCIe x16. Jak dozbieralem kase, dokupilem Matroxa na PCIe. Ale to inne czasy, chodzilo nie o wydajnosc 3D a o jakosc przetwornikow DC/AC.

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów