Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Nikon D800

Domyślnie Nikon D800

Witam ,
    czy ktos z was juz pracowal nikonem D800 na weselach ??
    potrzebuje porady jesli chodzi o ustawienia np: SET PICTURE CONTROL .

Domyślnie

D800 raczej nie wymaga jakichś specjalnych względów w tej kwestii względem innych modeli - ustawiasz tak jak lubisz żeby jpegi wyglądały (jeśli robisz w RAWach, to nie ma to większego znaczenia).
    Ja bym może sugerował ustawić rozdzielczość na M, bo raczej nie potrzeba 36MPix

Domyślnie

Robisz wesela w JPG?
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Dobre pytanie Tomku. Moich trzech kolegów, pracujących D800 na imprezach, pracują tylko i wyłącznie w jpg.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Pewnie kościół w rawach a pstrykanie do kotleta w jpg.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
    Zenit ET, Nikon F 60, Nikon N80, Nikon D80, Nikon D7100 + Sigma 17-50 2,8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Dobre pytanie Tomku. Moich trzech kolegów, pracujących D800 na imprezach, pracują tylko i wyłącznie w jpg.
    obrabianie po takiej imprezie jak wesele jpgów to straszna mordęga.
    Współpracuję z kilkoma fotografami i raz zdarzyło się jednemu nie przełączyć na RAW-y to miałem ochotę coś mu zrobić! Żeby osiągnąć podobne efekty co z Rawa musiałem 2x tyle czasu poświęcić na jpg-i Czyli zamiast 4 dni obrabiałem je ponad tydzień!

Domyślnie

Ja praktycznie każdą reporterkę robię w jpegach. Jak się ma wszystko ustawione jak trzeba i wie co robi, to zdjęcia są praktycznie gotowe do oddania klientowi i nie ma sensu męczyć się w zbędną obróbkę RAWów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ketosz Zobacz posta
    Ja praktycznie każdą reporterkę robię w jpegach. Jak się ma wszystko ustawione jak trzeba i wie co robi, to zdjęcia są praktycznie gotowe do oddania klientowi i nie ma sensu męczyć się w zbędną obróbkę RAWów.
    Jeśli komuś takie zdjęcia wystarczą to ok. Ja mam w założeniu wszystkie dopieszczone, dlatego jpgi nie wchodzą w rachubę.

Domyślnie

Bo masz na myśli reporterkę ślubną, gdzie para oczekuje dostać wymuskane zdjęcia. Ja mam na myśli szerzej rozumiane zdjęcia reporterskie, gdzie nie stosuje się daleko idących manipulacji
    Z resztą jeśli ktoś daje parze ślubnej całość materiału, składającą się np. z ponad tysiąca zdjęć, to nie chciałoby mi się na jego miejscu konwertować tylu NEFów z D800/810.

Uprawnienia umieszczania postów