rawshooter jest dobry, ale nie na nef-y z d80.
Ja mam capture nx i polecam. Potrafi wiele.
Szukaj
rawshooter jest dobry, ale nie na nef-y z d80.
Ja mam capture nx i polecam. Potrafi wiele.
Albercik wie lepiej...
d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,
Za darmo (open source) jest jeszcze całkiem ciekawy UFRaw LINK. Może działać jako plugin GIMPa ale osobno również potrafi tworzć popularne formaty.
zależy jaki aparat jeśli d80 to jest problem jest wymagający dla programów, niektóre potrafia namieszać nieżle na zrobionych fotkach, capture nx jest dobry ale wolny. pozdrawiam
Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....
A próbował może ktoś darmową wersję programu SILKYPIX Developer Studio 3.0?
http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/download/
Osobiści polecam C1 z promocji SanDisk. Kolory skóry wychodzą chyba ciekawiej niż w programie Rawshooter. Za to Rawshooter jest niesłychanie intuicyjny w obsłudze (system rang, wszystkie suwaczki w jednym miejscu) i jak chce zrobić coś szybko to wolę RS. Do przeglądania i minimalnej edycji (brakuje tradycyjnych ustawień jasności, kontrastu, gammy, krzywych) nadaje się też Picasa.
Zawsze można też użyć darmowego i siermiężnego, ale szybkiego InfranView z darmową i uniwersalną wtyczką SmartCurves w formacie Adobe (http://free.pages.at/easyfilter/curves.html).
Ostatnio edytowane przez ASD ; 11-07-2007 o 23:48
Potwierdzam, ze RSE robi sieczke ze skory ludzkiej, szczegolnie w swietle studyjnym jak modelka/model ma papierowa skore i widac naczynia krwionosne. Jest to nie do opanowania. To byl jeden z powodow przejscia z RSE na C1.
to jest raczej promocja producenta, dostaje się kod do c1 i program do odzyskania przypadkowo utraconych danych. Osobiście robię fotki w jpg, jakos nie mam nerwów do tych programów najlepiej pracuje mi sie pracuje na nikon capture ale szybkośc tego programu tragedia, więc wole nie tracić czasu. pozdrawiam
Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....
PreviewExtractor i masz z NEFa wyciagnietego JPG'a basic. Robie tylko w RAW, potem zrzut karty, PreviewExtractor, 20sek i 200 JPGow wyciagnietych do szybkiego ogladania.
No ewentualnie Capture NX i komputerek ze znaczkiem jabłuszka na obudowie - ich użytkownicy nie narzekają tak na prędkość NXa
Skontaktuj się z nami