Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 90

Wątek: Karta graficzna

Domyślnie

Dzięki.

Zasilacz mam dość mocny, wiec tu chyba nie ma potrzeby inwestować.
    Nową kartę potrzebuje bo stara właśnie pada...
    Poza tym potrzebuje FV co sprawia, że ta nowa kosztuje mniej.

Poszukam R6990

Domyślnie

Karty się nie psują
    Nie prawda. Psują się. Spotkałem się z wieloma kartami zarówno ze stajni nividii jak i ATI które podczas dużego obciążenia generowały artefakty, wyłączały się, etc. Do tego dochodzi jeszcze sprawa chłodzenia, a dokładniej pasty i padów które trzeba wymienić.

Stare karty pokroju R6990 są głośne i bardzo prądożerne nawet jak są wykorzystywane pojedynczo. Fakt, dwie dadzą Ci więcej mocy niż jedna nowa karta, ale nie będzie to wcale jakiś straszny kosmos. Dodatkowo, starsze karty nie będą obsługiwały wszystkich nowych technologii i najnowszych wersji ( np DX12, OpenCL ), co oznaczać będzie w pewnych zastosowaniach zauważalnie niższe osiągi bądź brak współpracy.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

no OK... w takim razie co polecasz.

Ps. karty się psują. Mój staruszek właśnie się kończy - GIGABYTE RADEON HD5770 1024MB DDR5 PCI-E 2XDVI HDMI

Domyślnie

Co do DX to tak naprawdę dopóki nie wyjdzie oficjalnie nie będzie wiadomo które karty go obsłużą i czy obsłużą wszystkie jego możliwości czy nie. Oczywiście R9 ma większe na to szanse niż R6990. Co do wydajności, jedna R6990 jest tak wydajna jak jedna R9 290, więc łącząc dwie w CF może w grach nie odczuje przyrostu mocy równo x2 (i zawsze mogą wyjść jakieś bugi bo nie wszystkie gry obsługujące CF lubią CF) ale przy obliczeniach w premierze który obsługuje multi-gpu druga karta da mu kopa porządnego, i porównując R9 za 1300zł do 2xR6990 za te same pieniądze to druga opcja zmiecie pierwszą doszczętnie.

Co do zużycia energii to bym to pominął. Fakt, dwie karty R6990 będą o wiele bardziej prądożerne niż jedna R9, ale przez większość pracy w premiere pro będziesz używał ułamka ich wydajności, bo nakładanie efektów i ich edycja w MPE odbywa się błskawicznie już na jednym R7870 który mam, ba, nawet stare Quadro FX880M sprzed kilku lat w moim laptu to uciąga bez mrugnięcia okiem. Jedynie przy renderze (czyli głównie eksporcie) komp będzie wykorzystywał całą moc grafik. Zużyje wtedy 1/3 więcej Watt, fakt, ale render bedzie trwał znacznie krócej, więc sumarycznie i tak wyjdzie taniej na R6990x2.

Do gier kupiłbym jedną R6990 bo jest dużo tańsza niż R9 a ma taką samą wydajność, dwie mogą powodować problemy bo gry nie lubią CF ani SLI (CF nie lubią bardziej). Do premiera pakował bym tyle kart ile bym mógł kupić, i napewno zamiast jednej R9 kupiłbym dwie R6990, bo sumarycznie prądu nie zeżrą więcej, a wydajność będzie prawie 2x większa za te same pieniądze.

Mi udało się kupić używkę R7870 rok temu za śmieszne 350zł, karta jak nowa, śmiga idealnie. Gość ją sprzedał bo założył farmę 4x R7970. PP śmiga mu podobno kosmicznie A używek kart nie ma co się bać, wszystko się psuje, pisząc "karty się nie psują" chodziło mi o to że rzadko stwarzają problemy i jak kupisz grafikę dobrej marki to rzadko są wadliwe. A zawsze możesz ją sprawdzić przy zakupie obciążając solidnie i sprawdzając czy ma artefakty (jeśli kupujesz osobiście).
    ;]

Domyślnie

Jeżeli chodzi o zużycie prądu, to myślę, że pojedyncza 6990 będzie ciągnęła ok 1.5-2x więcej niż 970, oferując jednocześnie zauważalnie mniejszą wydajność. Przy dwóch kartach będzie to już sporo więcej. A to, bezpośrednio przekłada się na hałas. Słyszałem kiedyś r6990 pod obciążeniem i kulturalną pracą bym tego nie nazwał. Dwie muszą być straszne. Przypominam, że nie mówimy tutaj o trywialnym obciążeniu rzędu 10-20W - 6990, sama w sobie potrafi pociągnąć ok 300W. ( TDP coś koło 370? ). GTX 970 ma TDP ok 150W. To są zauważalne różnice. A całe to ciepło, trzeba z obudowy odprowadzić, zapewnić odpowiedni przepływ powietrza, żeby nie zatruwać ciepłym powietrzem innych podzespołów, etc. Same problemy. A do tego prawdopodobieństwo awarii sporo większe, brak gwarancji, etc.
    Nie byłbym też taki pewien, że jedna 6990 dokoni R9 290, wręcz przeciwnie, uważam że nie dogoni a różnica będzie dochodziła do 10-20%. Cały czas porównujesz tylko te dwie karty, które technologicznie są dość w tyle ( szczególnie patrząc na współczynnik wydajność/zapotrzebownaie na energię ), popatrz na konkurencyjne karty też.

Do gier XFire czy SLI nie bardzo się nadają, bo wprowadzają dość dużo różnych problemów.

Ja się używek boję, bo wiem ile kart u znajomych sypało artefaktami, ile się przegrzewało po 2-3 latach pracy. Do tego wymiana pasty i padów, żeby karta miała jakieś szanse się schłodzić. Ja bym podziękował.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

siedemczwartych - masz taki rig, że 300zł wydaje mi się drobiazgiem, aby dorzucić do GTX970. Do tego dostajesz Wiedźmina, którego też możesz sprzedać - nie wiem tylko ile to to jest warte.

W ogóle napisz do czego będziesz używał mocy karty, może się okazać, że jest to wydatek (karta za około 1300zł) bez sensu - za mocna / za słaba...

Domyślnie

Jak dostanie wiedźmina... to pewnie będzie używał do wiedźmina, a wtedy kata nie będzie za mocna ;P
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o zużycie prądu, to myślę, że pojedyncza 6990 będzie ciągnęła ok 1.5-2x więcej niż 970, oferując jednocześnie zauważalnie mniejszą wydajność. Przy dwóch kartach będzie to już sporo więcej. A to, bezpośrednio przekłada się na hałas. Słyszałem kiedyś r6990 pod obciążeniem i kulturalną pracą bym tego nie nazwał. Dwie muszą być straszne. Przypominam, że nie mówimy tutaj o trywialnym obciążeniu rzędu 10-20W - 6990, sama w sobie potrafi pociągnąć ok 300W. ( TDP coś koło 370? ). GTX 970 ma TDP ok 150W. To są zauważalne różnice.
    1600zł za GTX970 a 600zł za R6990 to też jest bardzo zauważalna różnica. To kompletnie inny segment cenowy. Nawet jeśli wszystkie Twoje plusy za GTX970 są na miejscu (bo w sumie są, przecież to same fakty), to porównujesz kartę prawie 3x droższą tyle, że z gwarancją. Druga sprawa że jak ktoś potrzebuje wysoką wydajność to kwestie hałasu schodzą na dalszy plan, to nie mac mini tylko komputer do pracy.

GTX970 faktycznie zużycie prądu ma znacznie mniejsze. Ale kolega wyżej pisał że go nie stać na GTX970, brał R9 290 pod uwagę, a TDP R9 290 to 275W, TDP R6990 to 375W. Różnica nie jest już więc tak horrendalna, to zaledwie 100W (z mojej strony pomijalna).

Nie znam się na najnowszych GF z linii 9XX, nigdy ich nie analizowałem. Analizowałem to co kolega bierze pod uwagę, i jak bym miał brać R9 290 to wziałbym R6990 bo wydajność taka sama (sprawdź testy) a cena 2x mniejsza. GTX970 będzie być może lepszym wyborem z jakiegoś względu, jeśli tak, i jeśli go będzie stać, to niech go kupi. Ja GTX970 nie znam, nie znam jego osiągnięć, więc na porównaniu R9 z R6990 skończę swoją wypowiedź

PS. Każdy ma inne podejście do używek. Ja zawsze kupuję używki. Szukam w miarę nowego modelu w artakcyjnej cenie, najlepiej jeszcze na gwarancji (o to nie trudno, karty mają zawsze min. 2 lata, często 3 więc nie ma stracha że się popsują). Dzięki mojemu podejściu kupuję wydajne karty za grosze, po roku, max dwóch odsprzedaję z malutką stratą, dokładam 200zł i znowu biorę używkę, tyle że 2x wydajniejszą. Koszty znikome, a wydajność zawsze mam dobrą. Rok temu kupiłem R7870 za 350zł w idealnym stanie od filmowca, teraz jak bym ją sprzedał to wezmę nadal z 400zł, dołożę 200 i mam 6990 która zmiecie moją obecną wydajnością. Wiesz, GTX970 pewnie by był lepszy bo cichszy, ale mi hałas wiatraka nigdy nie przeszkadzał, najważniejsza dla mnie jest czysta wydajność w stosunku do ceny. Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 17-03-2015 o 19:06
    ;]

Domyślnie

Ja z kolei jestem za kupowaniem markowych kart na nVidii, czyli np. Gigabyte lub ASUS. Jeśli tylko do pracy, bez katowania gier to najniższy sensowny model coby nie przesadzać. Jeśli do gier, przeliczania NLE, Blendera lub innych obliczeń to wiadomo że im wyżej, tym lepiej. Dla niektórych nawet Tesla to za mało, hehe.

Popieram zajawkę z kupowaniem używek, ale przy założeniu że to karty max 2-letnie. Warto przy okazji sprawdzić stan pasty pomiędzy GPU a radiatorem. Maniacy fps'ów często wymieniają karty i żywych egzemplarzy nie brakuje.

Jeszcze jedno - co 2-3 lata powinno się profilaktycznie wymienić zasilacz, coby nie było niespodzianki. Wiele osób o tym zapomina... To kolejne 2,5 stówki bananowych złotych.

Domyślnie

Karty graficzne psują się. Miałem kartę Gigabyte i padła pod koniec gwarancji (Proline nie uwzględnił, bo cytuję "nie mamy karty w bazie" - co za g...na firma sobie pomyślałem). Wcześniej mi padła karta "build by ATI" Radeon 9700, tuż po gw. Obecnie mam od 2009r kartę Gigabyte Radeon HD4850 i jak na razie jest OK.

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Jeszcze jedno - co 2-3 lata powinno się profilaktycznie wymienić zasilacz, coby nie było niespodzianki. Wiele osób o tym zapomina... To kolejne 2,5 stówki bananowych złotych.
    Nie pisz chłopie głupot. Nawet codeshity wytrzymują kilka razy dłużej. ... no chyba, że ktoś ma PC który pobiera realnie przy max obciążeniu 500W i kupił do niego zasilacz o max obciążeniu deklarowanym 500W. ... serio wg. Ciebie jak mam zasilacz za ~550zł z 7l gw. (pasywny i jest zimny na dotyk), obciążany max może w 33% to powinienem go wymieniać co 3 lata?
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 17-03-2015 o 19:39

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów