Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27
    kobieta Awatar abre
    Miasto
    Chatka Fanaberka pod Otwockiem

Domyślnie D810 - zafarb przy zdjęciach seryjnych

Może temat był już poruszany a ja szukam go pod niewłaściwymi hasłami? Jeśli tak to proszę o naprowadzenie.

Zauważyłam przy zdjęciach seryjnych we wnętrzu, że w lewym górnym rogu (okno jest źródłem światła) co kilka zdjęć pojawia się zafarb. Najchętniej zrzuciłabym to na karb automatycznego balansu bieli (zdjęcia przy świetle zastanym, bez lampy) gdyby nie to, że zafarb ten obejmuje 1/6 kadru i właściwie różnica w balansie bieli jest kosmetyczna (ok. 50 K). Pojawia się co 2-3 ujęcia, czasem co 4, czasem zafarb ma jedno, czasem dwa ujęcia. Zdjęcia robię w szybkich seriach. Czy to możliwe, żeby A WB tak szalał?
    Pogoda za oknem raczej mocno zmienna nie była - jednolicie szare niebo zasnute grubą warstwą chmur. Ustawienie na sztywno WB pomoże?

Poniżej wycinki z kadrów.

Pola Gałczyńska

moje www

Domyślnie

Miałem tak jak robiłem zdjęcia w hali sportowej przy czasach ok 1/200s. Światło sztuczne halogenowe migało z pewnie 50Hz i część kadru była cieplejsza a reszta od zimnego światła z zewnątrz. Nie mogłem tego wyeliminować więc nadrabiałem serią by choć 1/4 była dobra. Przy naświetlaniu 1/30s pewnie by tego nie było bo wszystko by się zlało, ale mi taki czas dla sportu nie pasował.
    Nikon D700 | Nikon D5200 | Panasonic GH4 +SB | SB-900+SB-910+YN560 | N70-200 f2.8 VR | S20f1.8 | S18-35f1.8

kobieta Awatar abre
    Miasto

Domyślnie

Z tym, że tu światło dzienne... Przy sztucznym by mnie to nie zdziwiło bo się wtedy różne czary dzieją.
    Pola Gałczyńska

moje www

Domyślnie

Zrezygnuj z auto albo w acr synchronicznie opracuj.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

kobieta Awatar abre
    Miasto

Domyślnie

Opracowuję (nie synchronicznie bo takich wielkich plików nie mogę) ale na zasadzie wczytywania poprzednich ustawień. Problem jest taki, że to zafarb. Na kawałku kadru. Reszta się wyrównuje a ten fragment zostaje czerwonawy. Za tydzień znowu idę na tę halę, wpiszę na sztywno temperaturę z pomiaru. Jeszcze jakieś pomysły?
    Pola Gałczyńska

moje www

Domyślnie

ajjjjj... masz racje- zafarb pozostanie zafarbem.. no to zrezygnuj z auto- 810 jest na tyle dobra kamera, ze widocznie "ten typ tak ma"
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abre Zobacz posta
    .. (okno jest źródłem światła)
    co kilka zdjęć pojawia się zafarb. Najchętniej zrzuciłabym to na karb automatycznego balansu bieli (zdjęcia przy świetle zastanym, bez lampy) gdyby nie to, że zafarb ten obejmuje 1/6 kadru i właściwie różnica w balansie bieli jest kosmetyczna (ok. 50 K). Pojawia się co 2-3 ujęcia, czasem co 4, czasem zafarb ma jedno, czasem dwa ujęcia. Zdjęcia robię w szybkich seriach. Czy to możliwe, żeby A WB tak szalał?
    Pogoda za oknem raczej mocno zmienna nie była - jednolicie szare niebo zasnute grubą warstwą chmur. Ustawienie na sztywno WB pomoże?
    Oprócz okna były też zapewne jarzeniówki? Czas migawki krótki?
    Ustawiony na sztywno WB nic nie da, tak samo nie da AWB. Bo to temp barwowa światła się zmienia.
    Jedyna rada - wydłużyć czas.

Domyślnie

czy nie bedzie tak, ze jesli sie zrezygnuje z auto to cale zdjecie bedzie, np (w niekorzystnych warunkach) zielone, ale bez zafarbu i bedzie je mozna skorygowac w acr?

Domyślnie

Przy czasach krótszych od czasu synchronizacji (czyli krócej niż 1/200-1/250s - zależy jaki model body) naświetlanie jest przez szczelinę i balans bieli może być inny dla dołu i dla góry kadru (jarzeniówki w tym czasie zmienią kolor). To już jest prawie nie do uratowania, bo trzeba by mieć inny WB dla góry i dołu zdjęcia. To się da zrobić w najnowszych ACR czy LR, tylko komu się chce w to bawić? Pomijam to, że jarzeniówki mają nieciągłe widmo, więc w ogóle ich WB nigdy nie będzie perfekcyjny.

Domyślnie

Mi to również wygląda na "działanie" świetlówek, typowy zafarb. Rozwiązanie to jak pisze Jacek_Z dłuższe czasy - wtedy zafarb będzie dalej, ale już na całym zdjęciu.
    20/28/85/1.8 + 35/50/1.4. I puszki.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów