dzięki przemas-J - to już coś 603 jki nawet kiedy jest lekko powyżej zera, robią problemy...
Szukaj
dzięki przemas-J - to już coś 603 jki nawet kiedy jest lekko powyżej zera, robią problemy...
D777
Tak na mój gust, to prędzej lampa klęknie (a właściwie jej źródło zasilania) przy temperaturach poniżej zera, niż RF 603 - używałem ich na mrozie i najczęściej problemem było oczekiwanie na naładowanie lampy, a nie kłopoty z wyzwalaczami.
Object error. Unable to run this script. Program terminated!
Nie wiem jakie macie lampy oraz akumulatory ?
Ja uzywam sb 910 do tego eneloop od panasonica wy się że są szybsze od sanyo (chyba ze już zaorałem je )
Oczywiście przy temperaturze około 0 robię na zestawie maksymalnie 250 błysków gdzie w domowym studio około 40/450
Witam.
Wczoraj odebrałem przesyłkę 1x622N-TX i 2x622N.
Przeczytałem instrukcję, zacząłem testy. Urządzenia widzą się bez problemu, SB800 na odbiornik działa, NY565EX na drugim odbiorniku działa. Akumulatorki eneloop kontaktują bez problemu. W manualnych ustawieniach chyba OK.
Ale żeby nie było tak różowo problem jest z TTL i nie wiem gdzie popełniam błąd.
Nadajnik 622n-TX na sankach (D610 lub D7000 – efekt taki sam) na odbiorniku SB800 , otrzymuję kadr niedoświetlony o co najmniej 1 EV. Lampa SB800 na sanki aparatu – kadr doświetlony poprawnie. Nadajnik 622n-TX na sankach aparatu, na odbiorniku lampa YN565EX , kadr niedoświetlony o co najmniej 1 EV. Lampa na sanki aparatu – kadr poprawnie naświetlony.
Pomyślałem , że problem jest w nadajniku 622N-TX, więc na aparat założyłem 622N. Niestety sytuacja taka jak wyżej opisana.
No nic, poszedłem za ciosem, na sanki aparatu 622N-TX na odbiorniki SB800 i YN565EX , wszystko w grupie A, kanał 1. Znowu kadr niedoświetlony jak wyżej. Ustawiam na nadajniku +1 EV dla grupy A , kadr doświetlony dużo lepiej.
Może ktoś mądrzejszy wytłumaczy mi gdzie robię błąd i czy zawsze trzeba w TTL przez YN622 ustawiać kompensację na +1 żeby otrzymać w miarę poprawnie naświetlony kadr.
Wersja oprogramowania nadajnika 622 TX to 1.05 – czyli najnowsza.
No i jeszcze jedno, po założeniu nadajnika na sanki AutoISO przestaje działać zarówno w D610 jak i D7000 (ktoś już pisał o tym w związku z innym korpusem)
Pozdrawiam
Tak czytam i nie wiem gdzie może leżeć problem (kiedyś gdzieś czytałem że ze starszymi lampami są jakieś problemy)
A odbijałeś od czegoś światło ?? np parasolka
Witam.
Próbowałem różnych kombinacji:
- dyfuzor na lampie i odbicie od sufitu
- dyfuzor na lampie na wprost
- goła lampa na wprost
Kard był zawsze mniej lub bardziej niedoświetlony. Lampę ustawiałem w różnych miejscach:
- w połowie odległości pomiędzy aparatem i przedmiotem
- obok aparatu
Natomiast gdy lampę zakładałem na aparat (nie zmieniając miejsca) doświetlenie kadru było dużo lepsze.
Poeksperymentuję wieczorem, może coś wymyślę.
Pozdrawiam
Jaki czas migawki ustawiłeś?
Jaki zoom na Txie (sprawdź, czy masz taki jak na lampach)?
Ostatnio edytowane przez sloma_p ; 24-02-2015 o 13:06
20/28/85/1.8 + 35/50/1.4. I puszki.
A co do poprawności naświetlenia - to jest symulacja działania CLS - tu pomiar światła działa inaczej i trzeba się nauczyć wszystkiego używać.
Lampa na aparacie to nie lampa wyzwalana zdalnie przez CLS czy YN-622.
Poza tym SB-800 często ma problemy z poprawnym działaniem w TTL z YN-622.
Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 24-02-2015 o 13:34
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Witam.
Problem raczej nie tkwi w SB800 , gdyż sprawa wygląda identycznie z YN565EX.
Co do CLSu , to może być jakiś trop. Przetestuję ten sam kadr przez radio i przez podczerwień.
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami