Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Camera Control Pro 2

Witam!
    Czy ktoś korzysta z w/w programu?
    Mam następujący problem w/w program działa bez problemu na komputerze stacjonarnym (win 7), na laptopie mam (win 8.1) program zainstalował się, sterowniki też, ale nie wykrywa mi aparatu( oczywiście po kablu sieciowym LAN).
    NIKON - D4S + D800 i kilka słoiczków

Unhappy

Nikt nie steruje lustrzanką z kompa?

Domyślnie

Razem malo kto używa softu za 1000zl, gdy są darmowe robiace dokladnie to samo.

A co do podłączenia - instrukcje konfiguracji przeczytał?
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Razem malo kto używa softu za 1000zl, gdy są darmowe robiace dokladnie to samo.

A co do podłączenia - instrukcje konfiguracji przeczytał?
    Poczytał, poczytał i nic!

A możesz zaproponować jakiś inny program do sterowania aparatem z laptopa.

D300, F90x, F401: S17-50, N70-210/4, N35-105
    Praktica MTL 5B, MTL 3 : Helios 44m-4, Revuenon 135 2.8. Pentor 28 2.8, Domiplan 50 2.8
    Zorka 4, Fied 5, Smiena Symbol, Lubitel 166 U, Agfa Isolette II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasin Zobacz posta
    Działa tylko po USB, nie po lanie.

Cytat Zamieszczone przez 562 Zobacz posta
    Poczytał, poczytał i nic!
    Ale instrukcję konfiguracji sieci, a nie instrukcję aparatu ??
    Przy tym połączeniu ważne jest, aby komputer i aparat miały adresy sieciowe w tej samej grupie. Najlepiej jest to skonfigurować ręcznie i na komputerze i na aparacie. Wtedy masz pewność, że obie karty sieciowe są skonfigurowane poprawnie.
    Ma to znaczenie szczególnie na Win8, gdzie MS wpakował masę dziwnych zabezpieczeń.

Poprawność skonfigurowania sieci łatwo sprawdzić - w aparacie włączasz tryb HTTP dla połączenia sieciowego i podany tam adres IP wpisujesz w przeglądarkę internetową na komputerze - powinna się zgłosić strona logowania do sterowania aparatem.

Jak zadziała połączenie ze stroną, to zmieniasz tryb połączenia sieciowego i powinno działać z Camera Control Pro.
    Oczywiście program musi być odpowiednio nowy, bo starsze wersje nie mają wsparcia dla połączenia.

A możesz zaproponować jakiś inny program do sterowania aparatem z laptopa.
    Po lanie tylko przez przeglądarkę internetową lub Nikon Camera Control Pro.

Po USB:
    - wspomniany wcześniej DigiCamControl
    - qDSLRDashboard - wymaga własnych sterowników do USB. Sterownik i opis instalacji na stronie.
    oba darmowe.
    Nikon

Domyślnie

Z własnego doświadczenia napiszę tylko, że u mnie Camera Control PRO nie wykrywał aparatu, gdy był podłączony do "złego" portu USB albo "złym" kabelkiem. Nie wiem, od czego to zależało, ale próby z różnymi kabelkami i różnymi portami w końcu doprowadziły do sukcesu. Kabelek miałem jakiś nowy, nieużywany i podpiąłem bezpośrednio do jednostki centralnej (mam też na biurku różne huby USB, do których zazwyczaj podłączam różne rzeczy, bo wygodniej). Może u Ciebie jest podobnie, chociaż jak podłączasz do laptopa, to chyba bezpośrednio... Sprawdź inny kabel i inne porty, a nuż zadziała.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    Z własnego doświadczenia napiszę tylko, że u mnie Camera Control PRO nie wykrywał aparatu, gdy był podłączony do "złego" portu USB albo "złym" kabelkiem. (...)
    A co USB ma wspólnego z tym:
    ( oczywiście po kablu sieciowym LAN).
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A co USB ma wspólnego z tym:
    A przepraszam - nie doczytałem. Czerwienię się ze wstydu i już nie zabieram głosu

Uprawnienia umieszczania postów