Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

cos mi mowi ze puszka zwyczajnie zgubila balans bieli i wypluła jakies czerwone zdjecia i tyle... miales autoWB wlaczone?
    D7100 D750 , N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lortek Zobacz posta
    cos mi mowi ze puszka zwyczajnie zgubila balans bieli i wypluła jakies czerwone zdjecia i tyle... miales autoWB wlaczone?
    Tak, auto WB było włączone. Napisałem do Nikon Polska. Prosili o przysłanie zdjęć. Wysłałem wczoraj wieczorem i czekam.

Domyślnie

No to porównaj jakie wartości temperatury masz na tych fotkach.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Żadnego problemu z aparatem nie ma.
    Problem jest z tym, nie ustawiłeś poprawnie balansu bieli, ani nie wywołałeś zdjęć z jednakowym ustawieniem WB.
    Automat WB zupełnie się tu nie sprawdzi.

Oba zdjęcia wywołane z takimi samymi ustawieniami WB:
    1.
    2.

Wygląda, że aparat łapie światła z jakiegoś miasta - zapewne lampy sodowe, bo one podobnie oddziaływają na balans bieli.

Cytat Zamieszczone przez lortek Zobacz posta
    Trafiony zatopiony.
    Jedno zdjęcie z WB ~4500K + odrobina magenty
    Drugie z WB ~3200K ze zdjętą magentą.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 17-02-2015 o 13:50
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Sith Hospodar Impaler Awatar Dex
    Miasto
    Alpy Transylwańskie

Domyślnie

Czego używasz przy tak długich czasach? M42 fajnie wyszedł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Żadnego problemu z aparatem nie ma.
    Problem jest z tym, nie ustawiłeś poprawnie balansu bieli, ani nie wywołałeś zdjęć z jednakowym ustawieniem WB.
    Automat WB zupełnie się tu nie sprawdzi.

Oba zdjęcia wywołane z takimi samymi ustawieniami WB:
    1.
    2.

Wygląda, że aparat łapie światła z jakiegoś miasta - zapewne lampy sodowe, bo one podobnie oddziaływają na balans bieli.

Trafiony zatopiony.
    Jedno zdjęcie z WB ~4500K + odrobina magenty
    Drugie z WB ~3200K ze zdjętą magentą.
    Bardzo dziękuję za dobre wieści ;-D
    ale nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o wywołaniu z jednakowym WB?

Cytat Zamieszczone przez Dex Zobacz posta
    Czego używasz przy tak długich czasach? M42 fajnie wyszedł
    Witam
    Wydaje mi się, że wyszło fajnie. Używam świetnego, darmowego programu digitCamControl. Znajdziesz go tu http://digicamcontrol.com/download Chętnie się pochwalę zdjęciem, ale nie wiem jak umieścić obrazek w poście?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-02-2015 o 17:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stefanchm Zobacz posta
    Bardzo dziękuję za dobre wieści ;-D
    ale nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o wywołaniu z jednakowym WB?
    RAW to tak naprawdę nie jest zdjęcie, a zapis danych z matrycy.
    Aby otrzymać z tego zdjęcie, to trzeba go najpierw wywołać - czyli tak przetworzyć, aby otrzymać z tego określony obraz.
    Poza tym RAWy zapisują do 14 bitów (16 384 odcieni) na kolor, gdzie standardowo w plikach graficznych jest ich "aż" 8 bitów (256 odcieni).
    To co widzisz oglądając zdjęcia RAW, to tylko jedna z możliwych opcji jego wywołania.

Poza tym wywołując zdjęcia z RAW możesz dowolnie ustawić balans bieli. Ustawienie balansu to właśnie jeden z kroków przy wywołaniu. Samo zdjęcie w formacie RAW nie ma żadnego balansu bieli. Razem ze zdjęciem jest tylko zapisane co było ustawione w aparacie, ale nie ma to żadnego wpływu na samo zdjęcie.

Jeśli nie stackujesz zdjęć, albo robisz to, ale nie z RAWów, to najlepszym rozwiązaniem jest właśnie porządne wywołanie RAWów.
    Tu przykład wywołania (na szybko przy użyciu prestów do Lightrooma, kiedyś znalezionych w internecie, z jakimiś drobnymi zmianami) :

Witam
    Wydaje mi się, że wyszło fajnie. Używam świetnego, darmowego programu digitCamControl. Znajdziesz go tu http://digicamcontrol.com/download Chętnie się pochwalę zdjęciem, ale nie wiem jak umieścić obrazek w poście?
    Chyba chodziło o to jakiego teleskopu, czy montażu używasz.

Jak umieszczać zdjęcia na forum:
    Potrzebujesz jakiegoś serwera, na który będziesz mógł wrzucić pliki, może być dysk internetowy, jak DropBox, czy Google Drive, choć nie wiem jak z tego drugiego wrzucać na forum.
    Wrzucasz zdjęcia na serwer, kopiujesz link do zdjęcia i wklejasz go do okna dialogowego, które wyskoczy po kliknięciu ikony obrazka na górze ona w którym piszesz treść postu/wątku, wklejasz bezpośrednio w treść między tagami
    Kod:
    Przy używaniu dropboxa zdjęcia wrzucasz obowiązkowo do folderu "Public", w tedy w menu pod prawym przyciskiem (w eksplorerze) pojawi się "Skopiuj łącze publiczne" - to będzie link do wklejenia na forum.
    Nikon

Domyślnie

Bardzo dziękuję, za szczegółowe wyjaśnienia. Teraz nie mam już obaw, że przez źle ustawiony WB tracę jakieś informacje. Jeszcze raz wielkie dzięki.
    Jak już wspominałem napisałem do Nikon Polska. Przed chwilą dostałem odpowiedź. Jest całkowicie zgodna z Twoją diagnozą.
    Przy okazji czy wiesz może gdzie można znaleźć informacje o rozmiarze piksela lub dokładne wymiary matrycy Nikona d5300. W Nikon Polska nie dysponują takimi danymi, podobno jest to tajemnica producenta?

Co do sprzętu, to używam refraktora Sky Watcher 80/600 ED na montażu Celestrona Advenced VX bez guidowania.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomocne rady.

Zdjęcie M 42 po stakowaniu i wstępnej obróbce
    Ostatnio edytowane przez stefanchm ; 17-02-2015 o 20:15

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Przy okazji czy wiesz może gdzie można znaleźć informacje o rozmiarze piksela lub dokładne wymiary matrycy Nikona d5300. W Nikon Polska nie dysponują takimi danymi, podobno jest to tajemnica producenta?
    W instrukcji obsługi, dział dane techniczne, wielkość matrycy 23,5 x 15,6 mm.
    Pełną wersję instrukcji możesz pobrać tu: http://download3.nikonimglib.com/arc...%28Pl%2901.pdf
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Dokładny rozmiar matrycy w D5300 to 23.5x15.6mm.
    Dokładnego rozmiaru piksela nie dostaniesz, ale odległość pikseli to 3.9 mikrometra.
    Nikon

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów