Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 90

Wątek: Karta graficzna

Domyślnie

Mam takie pytanie odnoście karty graficznej. Obecnie posiadam kartę asus ati radeon hd 4600, jednak chciałbym wymienić ją na coś niedrogiego, z pasywnym chłodzeniem (chcę jak najbardziej wyciszyć komputer) i myślę o czymś takim jak ASUS GeForce with CUDA GT 610. Używam, pakiet Adobe CS6 i Lightroom 5. Czy przy okazji, mam szansę zobaczyć jakiś wzrost wydajności? Czy moja stara karta obsługuje CUDA? Podobno to ma jakieś znaczenie dla pakietu Adobe?
    Czy to prawda, że karty z pasywnym chłodzeniem szybciej padają? A, może wystarczy karta wbudowana w procesor i5? (czy Adobe, nie obciąży wtedy za bardzo procesora i ramu?)
    Przepraszam, ale nie interesuje się totalnie sprzętem komputerowym. Sprzęt wymieniam raz na pięć-sześć lat stad brak rozeznania w temacie.

Domyślnie

Jedyna korzyść, jaką odczujesz po zamianie karty, to mniejszy hałas. I tyle. Ps wykorzystuje CUDA w jakimś pomijalnym stopniu, Lr nie wykorzystuje wcale. Karta wbudowana w procesor też powinna wystarczyć.
    Jeżeli chodzi o awaryjność kart, to tak samo padają te z pasywnym, jak i aktywnym chłodzeniem. Nie ma reguły. Sprzęt to sprzęt, każdy się może posypać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elduce Zobacz posta
    Mam takie pytanie odnoście karty graficznej. Obecnie posiadam kartę asus ati radeon hd 4600, jednak chciałbym wymienić ją na coś niedrogiego, z pasywnym chłodzeniem (chcę jak najbardziej wyciszyć komputer) i myślę o czymś takim jak ASUS GeForce with CUDA GT 610. Używam, pakiet Adobe CS6 i Lightroom 5. Czy przy okazji, mam szansę zobaczyć jakiś wzrost wydajności? Czy moja stara karta obsługuje CUDA? Podobno to ma jakieś znaczenie dla pakietu Adobe?
    Czy to prawda, że karty z pasywnym chłodzeniem szybciej padają? A, może wystarczy karta wbudowana w procesor i5? (czy Adobe, nie obciąży wtedy za bardzo procesora i ramu?)
    Przepraszam, ale nie interesuje się totalnie sprzętem komputerowym. Sprzęt wymieniam raz na pięć-sześć lat stad brak rozeznania w temacie.
    1. CUDA to rozwiązanie nVidii, więc twoja stara nie może tego mieć. W ATI rozwiązanie to nie ma własnej nazwy i są to po prostu procesory strumieniowe (SP). A technologia nie istniała za czasów RHD4600.
    2. GT610 raczej będzie gorsza od tego co masz w procesorze (choć zależy który to i5).
    3. LR w żaden sposób nie wykorzystuje zaawansowanych możliwości kart graficznych.
    4. PS korzysta z możliwości CUDA/SP tylko przy nielicznych operacjach.
    5. Ani PS, ani LR nie będą w stanie zmęczyć karty w procesorze. Bardziej "szkodliwy" dla niej może być interface samego Windowsa.

Rozwiązania CUDA/SP dają efekt dopiero przy renderingu wideo, ale przy GT610 nie zauważysz zbytniej różnicy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź, rzeczywiście wbudowana karta póki co spokojnie daje radę.
    Ostatnio edytowane przez Rafał_Sz ; 21-02-2015 o 09:40 Powód: ort. puki > póki

Domyślnie

Witam.
    Mam pytanie. Która karta graficzna (lub zestaw) obsługiwałby dwa monitory (lub telewizory) 4K 60Hz jednocześnie?
    Nikon D*** vs. Sony NEX **

Domyślnie

Przy kartach z chłodzeniem pasywnym trzeba po prostu częściej wymieniać pastę przewodzącą ciepło i wypełniającą pory w GPU i kaloryferze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marioo Zobacz posta
    Witam.
    Mam pytanie. Która karta graficzna (lub zestaw) obsługiwałby dwa monitory (lub telewizory) 4K 60Hz jednocześnie?
    Z tańszych to np. AMD Radeon HD 7730 do 4 monitorów .
    D5100 , D5300 , AF-S DX 35mm f/1.8G , AF-S DX 18-105 VR , AF-S Nikkor 70-300 mm G IF-ED , SB-700

Domyślnie

Nie chciałbym żeby mój ojciec publicznie pisał o mnie nazywając mnie gowniarzem. Kolego parman popraw się
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikkoś Zobacz posta
    Z tańszych to np. AMD Radeon HD 7730 do 4 monitorów .
    pytanie czy obsłuży 2 monitory w rozdzielczości 4K 60HZ.
    Nikon D*** vs. Sony NEX **

Domyślnie

Nadchodzący lightroom 6 ma korzystać z przyspieszenia karty graficznej, to tak na marginesie

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów