Close

Strona 54 z 217 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 2164

Domyślnie

Dziękuję. Z normalnymi ludźmi da się normalnie porozmawiać.
    Ja przepraszam, że wyskoczyłem z sarkazmem, ale niedawno pod moim zdjęciem miałem ten sam zarzut, i to między innymi od "streetowego guru"...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Ja również dziękuję. Życzę sobie i Wam zawsze takiej odrobiny empatii.

Wrzucę rozmazanego kolora...

Domyślnie

Też mam kolor z Warszawy:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Też mam kolor z Warszawy:
    O ładny, i koncepcyjnie podobny

Domyślnie

Witam wszystkich,

Potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji odnośnie sprzętu. Zastanawiam się nad kupnem używanego body Leica M9 i jakiejś opytki do tego z pod szyldu L lub body Fuji X Pro 1 z optyką Fuji lub Leica.
    Od paru lat pracuję na Canonie 5D Mark 2 i doszedłem do wniosku że jest to zbyt ciężki sprzęt razem z optyką na jakiekolwiek wyjazdy więc postanowiłem go zamienić na coś mniejszego co będzie dawać mi ładny obrazek. Fotografią zajmuję się amatorsko nie zawodowo i nie zarabiam na tym pieniędzy, robienie zdjęć to hobby i tak do tego podchodzę.

Przczytałem setki stron na różnych forach na temat Fuji X Pro 1 i Leica M9, ile głów tyle zdań kwestia fanatyzmu często bierze górę, poprzeglądałem sporo zdjęć zarówno z pod szyldu Leica jak i Fuji z różnymi optykami i uważam że obrazek M9 jest tym co mi się najbardziej podoba.

Prosiłbym o jakąś podpowiedź na co zwrócić uwagę przy kupnie używanego M9 oraz jakieś propozycje optyki do tego, nie mam zbyt dużego budżetu bo zamieniam cały set canona na M9 ale na jakieś szkło używane L się znajdzie. Trochę poczytałem na temat różnych obiektywów i widziałem że ludzie zakładają szkła VOIGTLANDER'a jak i Zeiss'a, będę wdzięczny za wszelkie opinie na temat tych szkieł.
    Najbardziej interesowały by mnie szkła 35 i 50 mm, co moglibyście polecić.

A propo body M9 to znalazłem jedną sztukę na allegro : http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-lei...035346080.html przebieg niecałe 15 000, jak wygląda żywotność migawki w tym aparacie?

z góry dziękuję za odpowiedzi
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buka2236 Zobacz posta
    ..

A propo body M9 to znalazłem jedną sztukę na allegro : http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-lei...035346080.html
    Wystawiona w dziale lustrzanki cyfrowe ...
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wystawiona w dziale lustrzanki cyfrowe ...
    ...bo można robić sobie foty w lustrze.

FTFY.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Szkoda, że bez pudełka. Ciekawe, czy komuś nie "zginął".
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Szkoda, że bez pudełka. Ciekawe, czy komuś nie "zginął".
    Gość wystawia rachunek/fakturę, więc źródło chyba pewne.
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buka2236 Zobacz posta
    Prosiłbym o jakąś podpowiedź na co zwrócić uwagę przy kupnie używanego M9 oraz jakieś propozycje optyki do tego, nie mam zbyt dużego budżetu bo zamieniam cały set canona na M9 ale na jakieś szkło używane L się znajdzie. Trochę poczytałem na temat różnych obiektywów i widziałem że ludzie zakładają szkła VOIGTLANDER'a jak i Zeiss'a, będę wdzięczny za wszelkie opinie na temat tych szkieł.
    Najbardziej interesowały by mnie szkła 35 i 50 mm, co moglibyście polecić.
    Nie będąc użytkownikiem Leiki M9 z drugiej ręki nie wiem, czy mam moralne prawo się wypowiedzieć na ten temat.
    Za to będąc użytkownikiem analogowej Leiki z drugiej ręki, a nawet dwóch takowych, uzurpuję sobie takie prawo i w jego ramach mogę z czystym sumieniem polecić w zasadzie każdy obiektyw z napisem Leitz Wetzlar albo Leica, niezależnie od roku produkcji, oby tylko był w dobrym stanie technicznym.
    Moje wszystkie cztery obiektywy są w wieku 50 plus i nadal wytwarzają obrazki rzucające na kolana, jeśli chodzi o jakość techniczną. Założone na M9 powinny dawać równie spektakularny efekt, a może nawet bardziej. Jedyną barierą jest ewentualny brak talentu fotografa. Poza tym dają metafizyczną radość przez sam fakt dotykania i posługiwania się prawdziwymi majstersztykami ludzkiego geniuszu. A kosztowały marne grosze, biorąc relatywnie w stosunku do nowych wyrobów z czerwoną kropką, ale także w porównaniu do wielu supernowoczesnych wynalazków spod znaku Nikona, Canona, Sigmy, Tamrona i innych skośnookich producentów, którzy na ogół nie mają pojęcia o magii.

Niektóre spośród tych starych cudów optyki i mechaniki mają pewne ograniczenia we współpracy z M9, np. wersje z goglami dedykowane do M3, dwuzakresowy Summicron 50 ze zdejmowanymi goglami itp., więc pod tym względem trzeba się doinformować przed zakupem.

Zeissów i Voigtländerów osobiście dotąd nie spróbowałem, więc nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam. W sensie, że na Leice nie próbowałem, bo w Nikonach i starożytnych Rollajach to i owszem, Zeiss też rzuca na kolana.

Decydując się konkretnie, warto z góry zaplanować ewentualne przyszłe rozszerzenie zestawu i dobierać obiektywy pod kątem jednolitego rozmiaru filtrów, np. E39 albo E46, żeby potem nie kupować podwójnie. Bo to i drogie jest, i dużo gratów nosić się nie chce, gdy człowiek raz posmakuje kompaktowości leikowego systemu w duchu Ojca-Założyciela.
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 03-02-2015 o 21:52

Strona 54 z 217 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni