Close

Strona 127 z 1914 PierwszyPierwszy ... 27771171251261271281291371772276271127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 261 do 1 270 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dla uzupenienia 40/1.4 58mm bedzie moim zdaniem lepsze, mniej redundantne niz 50mm.

A co do szerokich przypomnialem sobie ze V robi 21/4 przeciez na leicasty bagnet.
    tak, ale 21/4 ponoć wypada słabo na cyfrowych matrycach sonygo. też się zastanawiałem, szczególnie, że tańszy niż 15'ka
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Jak się pojawiło APS-C, narzekali, że nie ma szerokokątnych obiektywów.
    Teraz na FF są szerokokątne obiektywy, to narzekają, że nie działają na matrycach cyfrowych.
    I jak tu ludziom dogodzić?

Domyślnie

Zachwalać pięćdziesiątki, czyli najlepsze i jedynie słuszne szkła do małego obrazka.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cartier-Bresson się znalazł...

Domyślnie

Po pobieznym przeczytaniu internetu ja celowalbym w Ultrona 35/1,7 - moim zdaniem sensowniejsze szklo niz 1,2 (mniejsze, i jak dla mnie lepszy bokeh).
    Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    pomyśl o voigtlanedrze 40 1.4, co prawda troszkę węziej, ale szkło zbiera znacznie lepsze opinie niż voigtlander 35 1.4.
    Pamiętam że coś mi w nim nie pasowało, nie wiem czy nie rozmywanie tła. A i też chyba wolę odpowiednik 24mm na apsc

Loxie 35/2 nawet biorę pod uwagę ale cięzko tyle zapłacić za dość ciemnego manuala którego w Polsce pewnie nie będzie w ogóle na rynku wtórnym a potem nie będą mógł odsprzedać w razie czego:/ Poza tym liczę po cichu że wydadzą w ciągu 1-2 lat nieduże budżetowe 35/2 z AFem.

Cytat Zamieszczone przez tilt Zobacz posta
    Po pobieznym przeczytaniu internetu ja celowalbym w Ultrona 35/1,7 - moim zdaniem sensowniejsze szklo niz 1,2 (mniejsze, i jak dla mnie lepszy bokeh).
    Tego szkła w ogóle nie brałem pod uwagę, jakoś je wyparłem z umysłu ale na ff rzeczywiście może być warte sprawdzenia Poszukam informacji o nim i zdjęć zeń.

Z 50-tek mam canona 55/1.2, jest sporawy i ciężki, jako jedyna 50tka do A7ki odradzam;P Sam używam do zabawy i krótkich wypadów to mi nie przeszkadza jego wielkość.
    Mam jeszcze do sprawdzenia porsta 55/1.2, to jedno z najmniejszych i najlżejszych szkieł f1.2 ale na apsc był dość mydlany, na ff liczę że przez mniejszą gęstość pikseli w centrum będzie lepiej, jak się pobawię to zdam raport;p
    Tymczasem mam protezę w postaci porsta 55/1.4, fajnie rozmywa tło, ostrzejszy od rokkora 58/1.4 (którego u mnie po testach wygryzł:P) Tylko ma dużą przejściówkę na m42 i docelowo pewnie też będę celować w coś z mniejszymi z voitków czy zeissa.
    Loxia jest dość zgrabna ale w podobnej cenie to już chyba wolę tego 55/1.8;p Niby nudny i poprawny bo to sonnar ale ja lubię ich rozmywanie, do zabawy mam kilka w/w pleśniaków i jeszcze jakieś sierotki typu pentacon 50/1.8 i tessar 50/2.8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Poza tym liczę po cichu że wydadzą w ciągu 1-2 lat nieduże budżetowe 35/2 z AFem.
    Jest Sonnar 35/2.8, raczej wątpię, żeby zrobili coś tańszego i jaśniejszego
    Na roadmapie jest Zeiss Distagon 35/1.4 i Sony FE 28/2

http://www.sony.net/Products/di/lenses/roadmap.pdf

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Słyszał ktoś coś może o przejściówkach Sony FE -> canon? Fajnie by było tego chińczyka 50/0.95 pełnoklatkowego podpiąć do 6D
    Nie ma takiej opcji - dystans roboczy w E jest na tyle krótki, że prawdopodobnie z Canonem ten obiektyw w ogóle nie łapałby ostrości.

Domyślnie

pomyśl o voigtlanedrze 40 1.4, co prawda troszkę węziej, ale szkło zbiera znacznie lepsze opinie niż voigtlander 35 1.4.
    To są bliźniacze szkła. W mojej ocenie odrobinkę lepszy jest 35, ale i tak są dość przeciętne, zwłaszcza po bokach kadru.

1. Voigtlander 50 1.5 - zbiera bardzo dobre opinie, i wygląda super
    Poczciwe szkiełko. Przyzwoicie jasne i ostre, małe gabaryty. Bardzo podobne do Sonnara 50/1.5 jeśli chodzi o obrazek.

2. Zeiss ZM 50 1.5 - w połączeniu z serią A7 czytałem opinie bardzo różne, czasami wręcz zaskakująco złe
    J.w., nawet bardziej mi się podoba fizycznie, IMO za mały opór pierścienia ostrości, obrazek ładny..

3. Mitakon 50 0.95 - cholernie kusi to 0.95, szczególnie po testach porównawczych z Noctiluxem, w których wypadł zaskakująco dobrze, chwilami nawet bijąc szkło Leici. Ale jest mega cięzki ~750g i wielki, a ja chciałem mieć mały aparacik z małym obiektywem, a nie mały aparacik i cegłę
    Wszystko zostało powiedziane. Na A7-kach ostrzejszy od Noctiluxa ASPH i ma bliźniaczo podobny obrazek:
    Mitakon: http://www.kubacichocki.pl/test/mita...ka_mitakon.jpg
    Noctilux ASPH: http://www.kubacichocki.pl/test/mita...a_noctilux.jpg
    teścik: http://www.kubacichocki.pl/moj-blog/...-0-95-recenzja

6. Voigtlander 50 1.1 - ponownie kusi to f/1.1, ale wszędzie gdzie nie spojrzę, to bokeh okropniasty
    Lekko mydlany, bokeh trochę Zeissowski, ale już bez tej magii. Więcej tutaj napisałem: http://www.leicaphoto.fora.pl/testy-...nitest,69.html

Koniecznie dodałbym Noktona 58/1.4, wystarczająco ostry i jest przyjemna plastyka. Ale nie wiem, czy z adapterem nie będzie za duży do Sony.

Summilux 50 ASPH - świetne szkło, ale na A7 ma rozjechane brzegi kadru. Tylko na M9 i M240 pokazuje pazura.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Nie ma takiej opcji - dystans roboczy w E jest na tyle krótki, że prawdopodobnie z Canonem ten obiektyw w ogóle nie łapałby ostrości.
    Opcja jakaś jest zawsze :P

http://leicarumors.com/wp-content/up...-f1.0-lens.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 127 z 1914 PierwszyPierwszy ... 27771171251261271281291371772276271127 ... OstatniOstatni