Close

Strona 20 z 140 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1395

Wątek: Windows 10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Da się to wywołać Win+X tylko dlaczego się cofać do Windows 3.1 i używać skróty klawiszowe.
    Bo operowanie klawiaturą jest o rząd wielkości szybsze niż machanie łapą do myszki i nazad?

Jedną z największych zmian w Windows 10 to pełna integracja platformy - Tablety, telefony, komputery. W tej chwili, jest możliwość tworzenia aplikacji które będą, bez żadnych zmian, działać na wszystkich wymienionych wcześniej urządzeniach. To ogromna zmiana i spory plus dla developerów, a jednocześnie przełoży się na jakość i dostępność aplikacji.
    Pozbywanie się sklepu i metro jest całkowicie nieuzasadnione i zapewne nie możliwe - w Windows 10 jest tak duża możliwość dostosowania wyglądu, że usuwanie czegokolwiek jest tylko dla osób które chcą szpanować "a, bo ja zablokowałem sklep - to fajniejsze niż po prostu nie korzystanie z niego".
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Chyba tak bo tego g..na nie widzę

Niestety oba sposoby z Win8 może blokują sklep ale ikona jest cały czas widoczna i program można używać

Da się to wywołać Win+X tylko dlaczego się cofać do Windows 3.1 i używać skróty klawiszowe.
    Po powyższych stwierdzeniach, mam głęboką nadzieję, że nie będziesz używał Windows 10. Skoro kafelki beee, skróty beee... MZ skróty to podstawa bo dzięki nim można o wiele szybciej wszystko zrobić. A kafelki... cóż, ja uważam to za świetne rozwiązanie. Nawet przy użyciu myszki i klawiatury...

BTW Osobiście wolę nawet używać komend od przedzierania się przez wiele paneli, okien etc...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Po powyższych stwierdzeniach, mam głęboką nadzieję, że nie będziesz używał Windows 10. Skoro kafelki beee, skróty beee... MZ skróty to podstawa bo dzięki nim można o wiele szybciej wszystko zrobić. A kafelki... cóż, ja uważam to za świetne rozwiązanie. Nawet przy użyciu myszki i klawiatury...

BTW Osobiście wolę nawet używać komend od przedzierania się przez wiele paneli, okien etc...
    Ale ja nie zabraniam nikomu używać skrótów ale jak przez wieki była łatwa obsługa myszą to nie widzę powodu to likwidować.

Nie mów mnie, że wszystkie znasz na pamięć i je używasz

Windows system key combinations
    •F1: Help
    •CTRL+ESC: Open Start menu
    •ALT+TAB: Switch between open programs
    •ALT+F4: Quit program
    •SHIFT+DELETE: Delete item permanently
    •Windows Logo+L: Lock the computer (without using CTRL+ALT+DELETE)

Windows program key combinations
    •CTRL+C: Copy
    •CTRL+X: Cut
    •CTRL+V: Paste
    •CTRL+Z: Undo
    •CTRL+B: Bold
    •CTRL+U: Underline
    •CTRL+I: Italic

Mouse click/keyboard modifier combinations for shell objects
    •SHIFT+right click: Displays a shortcut menu containing alternative commands
    •SHIFT+double click: Runs the alternate default command (the second item on the menu)
    •ALT+double click: Displays properties
    •SHIFT+DELETE: Deletes an item immediately without placing it in the Recycle Bin

General keyboard-only commands
    •F1: Starts Windows Help
    •F10: Activates menu bar options
    •SHIFT+F10 Opens a shortcut menu for the selected item (this is the same as right-clicking an object
    •CTRL+ESC: Opens the Start menu (use the ARROW keys to select an item)
    •CTRL+ESC or ESC: Selects the Start button (press TAB to select the taskbar, or press SHIFT+F10 for a context menu)
    •CTRL+SHIFT+ESC: Opens Windows Task Manager
    •ALT+DOWN ARROW: Opens a drop-down list box
    •ALT+TAB: Switch to another running program (hold down the ALT key and then press the TAB key to view the task-switching window)
    •SHIFT: Press and hold down the SHIFT key while you insert a CD-ROM to bypass the automatic-run feature
    •ALT+SPACE: Displays the main window's System menu (from the System menu, you can restore, move, resize, minimize, maximize, or close the window)
    •ALT+- (ALT+hyphen): Displays the Multiple Document Interface (MDI) child window's System menu (from the MDI child window's System menu, you can restore, move, resize, minimize, maximize, or close the child window)
    •CTRL+TAB: Switch to the next child window of a Multiple Document Interface (MDI) program
    •ALT+underlined letter in menu: Opens the menu
    •ALT+F4: Closes the current window
    •CTRL+F4: Closes the current Multiple Document Interface (MDI) window
    •ALT+F6: Switch between multiple windows in the same program (for example, when the Notepad Find dialog box is displayed, ALT+F6 switches between the Find dialog box and the main Notepad window)

Shell objects and general folder/Windows Explorer shortcuts
    For a selected object: •F2: Rename object
    •F3: Find all files
    •CTRL+X: Cut
    •CTRL+C: Copy
    •CTRL+V: Paste
    •SHIFT+DELETE: Delete selection immediately, without moving the item to the Recycle Bin
    •ALT+ENTER: Open the properties for the selected object

To copy a file
    Press and hold down the CTRL key while you drag the file to another folder.
    To create a shortcut
    Press and hold down CTRL+SHIFT while you drag a file to the desktop or a folder.
    General folder/shortcut control
    •F4: Selects the Go To A Different Folder box and moves down the entries in the box (if the toolbar is active in Windows Explorer)
    •F5: Refreshes the current window.
    •F6: Moves among panes in Windows Explorer
    •CTRL+G: Opens the Go To Folder tool (in Windows 95 Windows Explorer only)
    •CTRL+Z: Undo the last command
    •CTRL+A: Select all the items in the current window
    •BACKSPACE: Switch to the parent folder
    •SHIFT+click+Close button: For folders, close the current folder plus all parent folders

Windows Explorer tree control
    •Numeric Keypad *: Expands everything under the current selection
    •Numeric Keypad +: Expands the current selection
    •Numeric Keypad -: Collapses the current selection.
    •RIGHT ARROW: Expands the current selection if it is not expanded, otherwise goes to the first child
    •LEFT ARROW: Collapses the current selection if it is expanded, otherwise goes to the parent

Properties control
    •CTRL+TAB/CTRL+SHIFT+TAB: Move through the property tabs

Accessibility shortcuts
    •Press SHIFT five times: Toggles StickyKeys on and off
    •Press down and hold the right SHIFT key for eight seconds: Toggles FilterKeys on and off
    •Press down and hold the NUM LOCK key for five seconds: Toggles ToggleKeys on and off
    •Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK: Toggles MouseKeys on and off
    •Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN: Toggles high contrast on and off

Microsoft Natural Keyboard keys
    •Windows Logo: Start menu
    •Windows Logo+R: Run dialog box
    •Windows Logo+M: Minimize all
    •SHIFT+Windows Logo+M: Undo minimize all
    •Windows Logo+F1: Help
    •Windows Logo+E: Windows Explorer
    •Windows Logo+F: Find files or folders
    •Windows Logo+D: Minimizes all open windows and displays the desktop
    •CTRL+Windows Logo+F: Find computer
    •CTRL+Windows Logo+TAB: Moves focus from Start, to the Quick Launch toolbar, to the system tray (use RIGHT ARROW or LEFT ARROW to move focus to items on the Quick Launch toolbar and the system tray)
    •Windows Logo+TAB: Cycle through taskbar buttons
    •Windows Logo+Break: System Properties dialog box
    •Application key: Displays a shortcut menu for the selected item

Microsoft Natural Keyboard with IntelliType software installed
    •Windows Logo+L: Log off Windows
    •Windows Logo+P: Starts Print Manager
    •Windows Logo+C: Opens Control Panel
    •Windows Logo+V: Starts Clipboard
    •Windows Logo+K: Opens Keyboard Properties dialog box
    •Windows Logo+I: Opens Mouse Properties dialog box
    •Windows Logo+A: Starts Accessibility Options (if installed)
    •Windows Logo+SPACEBAR: Displays the list of Microsoft IntelliType shortcut keys
    •Windows Logo+S: Toggles CAPS LOCK on and off

Dialog box keyboard commands
    •TAB: Move to the next control in the dialog box
    •SHIFT+TAB: Move to the previous control in the dialog box
    •SPACEBAR: If the current control is a button, this clicks the button. If the current control is a check box, this toggles the check box. If the current control is an option, this selects the option.
    •ENTER: Equivalent to clicking the selected button (the button with the outline)
    •ESC: Equivalent to clicking the Cancel button
    •ALT+underlined letter in dialog box item: Move to the corresponding item
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

A
    Nie mów mnie, że wszystkie znasz na pamięć i je używasz
    Używam co najmniej prawie wszystkich

Uwierz, warto się nauczyć, zrób sobie wyzwanie tygodniowe/dzienne - co tydzień nowy skrót i szybko wszystkie opanujesz.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Używam co najmniej prawie wszystkich

Uwierz, warto się nauczyć, zrób sobie wyzwanie tygodniowe/dzienne - co tydzień nowy skrót i szybko wszystkie opanujesz.
    Jak ktoś woli skróty to ja nikomu nie zabraniam. Przerabiałem obie opcje od czasu Windows 3.1 i nie widzę takiej potrzeby.
    Nie rozumiem tylko dlaczego Microsoft wywala opcje które sam wprowadzał od czasu Windows 3.1
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    ...
    Pozbywanie się sklepu i metro jest całkowicie nieuzasadnione i zapewne nie możliwe - w Windows 10 jest tak duża możliwość dostosowania wyglądu, że usuwanie czegokolwiek jest tylko dla osób które chcą szpanować "a, bo ja zablokowałem sklep - to fajniejsze niż po prostu nie korzystanie z niego".
    Dla Ciebie nieuzasadnione, dla kogoś innego absolutnie konieczne.
    Chyba, że wiesz jaki konkretnie rodzaj nasłuchu prowadzą takie aplikacje jak sklep?

Pierwsze co robię na nowej instalacji windowsów, to trwałe zabicie idiotycznych procesów.
    Zresztą, analogiczne działania przeprowadzam na Androidzie
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Nie rozumiem tylko dlaczego Microsoft wywala opcje które sam wprowadzał od czasu Windows 3.1
    Jakie dokładnie opcje masz na myśli? Bo ja tylko zauważyłem, że MS jak na razie to "wywalił" Windows Update z Control Panel-u do nowego panelu Settings. Choć coś czuję, że wywali też cały Control Panel na rzecz panelu Settings. MZ byłoby to nawet niezłe rozwiązanie i takiego oczekuję w finalnej wersji.

Co do skrótów... to większość z nich mam w głowie i nie jest to wcale trudne do zapamiętania jak ktoś regularnie z tego korzysta. Każdy kto korzysta np. z Worda (ja nagminnie) to wie, do czego służą ctrl+c/v/x/z czy ctrl+i/b/u. Toć to totalne podstawy podstaw. Nie wspominam o ctrl+s czy alt+f4. Poza tym w W10 świetne MZ rozwiązanie to "pole wyszukiwania" przy menu start. Jak ktoś zna podstawowe komendy (też nie są trudne do zapamiętania) to bardzo szybko uruchomi aplikację lub dowolny program Windows. Ja z tego korzystam nagminnie bo klikanie kolejnych okien czy paneli jest - sorki - wkurzające. Nie zawsze ale b. często (np. w XP mnie wnerwiało takie klikanie). A tak skrót lub komenda i... już jest to, co chcę mieć.

BTW widziałem na własne oczy gościa (informatyk), który Windowsa miał opanowanego skrótami i komendami. Myszki nie dotykał a śmigał, że szczęki trzeba było szukać na podłodze przez godzinę. Wcale nie jest to trudne bo sam większość czasu tak pracuję w Windowsach.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Jakie dokładnie opcje masz na myśli? Bo ja tylko zauważyłem, że MS jak na razie to "wywalił" Windows Update z Control Panel-u do nowego panelu Settings. Choć coś czuję, że wywali też cały Control Panel na rzecz panelu Settings. MZ byłoby to nawet niezłe rozwiązanie i takiego oczekuję w finalnej wersji.
    To że Ty lubisz to nie znaczy, że wszystkim to odpowiada. Jak MS dodaje nowe funkcje to niech dodaje ale niech nie usuwania czegoś co było od początku Windows.
    Jak Microsoft zacznie produkować samochody to zamiast kierownicy może wstawiać Joystick. Jak ktoś tak woli to jego sprawa ale będzie gorzej jak za klika lat wszystkie samochody będą po kontrolą systemu Windows i kupienie wersji z normalną kierownicą nie będzie możliwe.

Domyślnie

Jak MS dodaje nowe funkcje to niech dodaje ale niech nie usuwania czegoś co było od początku Windows.
    A nie przeszło Ci przez myśl, że nowe może być (i zwykle jest) lepszym rozwiązaniem? Bo ja patrząc np. na kolejne Windowsy (zaczynałem od Win 3.11 i przerobiłem każdego aż do W10) i widzę, jak MS wdraża coraz lepsze rozwiązania. Tak, coraz fajniej się pracuje na Windowsach. A od Windows 7 jest naprawdę niemalże super. W10 MZ będzie b. dobrym SO.

P.S. Spróbuj np. wyklikać w W8 np. Windows Update z Panelu sterowania i policz sobie ile Ci to zajmnie kliknięć i czasu. Ja zaś wykonam komendę wuapp. Zobaczymy, kto zrobi to nie tylko szybciej ale i mniejszym nakładem pracy.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 25-01-2015 o 21:24
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Dla Ciebie nieuzasadnione, dla kogoś innego absolutnie konieczne.
    Chyba, że wiesz jaki konkretnie rodzaj nasłuchu prowadzą takie aplikacje jak sklep?

Pierwsze co robię na nowej instalacji windowsów, to trwałe zabicie idiotycznych procesów.
    Zresztą, analogiczne działania przeprowadzam na Androidzie
    Ech, tak bo jak chcą szpiegować, to na pewno proces będzie się nazywał spy.exe i będzie się go dało ubić i odinstalować...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Strona 20 z 140 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów