Szukaj
No właśnie... Target: film. Ty jesteś tym zainteresowany w 100%, ja kompletnie nie.
Więc przy tych wszystkich modelach A7 jestem jak ten przysłowiowy osiołek, któremu w żłoby dano.
Co być musi? Na pewno 24x36, na pewno 100% pola widzenia matrycy, na pewno możliwość podpięcia różnych zabytków, na pewno nie lustrzanka... Niby wszystkie A7 to mają, ale ich za dużo...
Więc może M240 + EVF?![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
ale przecież ta a7II jest fantastycznym rozwiązaniem ?
A7s z np. 24-70 szału z detalem nie robi (w krajobrazach), ale jak testowałem w sklepie 55 1.8 to obraz był naprawdę bardzo dobry (ostrość / detal).
No ale kupując zuma brałem pod uwagę uniwersalność z trochę z gorszą jakością.
Z drugiej strony w celach testowych kilka dni temu pierwszy raz wydrukowałem sobie zdjęcie w bardzo dużym powiększeniu (do tej pory max 50 x 70)
Sony Rx1 plik 6000 x 4000 300 dpi rgb.
Druk w rozdzielczości 900 na 800 DPI w rozmiarze 190 cm na 127 cm.
Jakość i ilość detalu pomimo sporego powiększenia naprawdę mnie zaskoczyła.
Dla mnie wniosek jest taki, że przy dobrym obiektywie z odpowiednio przygotowanym plikiem wydruki z A7s w rozmiarach np 50 x 70 cm powinny być lepiej niż dobre.
Gdyby AA nie było, albo gdyby wszystkie A7 go miały, to A7II już byłby mój.
Z drugiej strony - czy brak AA miałby w ogóle - pod kątem detali - jakikolwiek sens przy stabilizowanej matrycy?
Bo może piszę głupstwa, ale wydaje mi się, że stabilizacja "z urzędu" daje nieco gorszą ostrość - niweluje "grube" poruszenia, ale wprowadza swoje poruszenia "mikro"? I dlatego np. stabilizację szkieł należy wyłączyć na statywie?
(Nigdy nie miałem aparatu ze stabilizowaną matrycą.) Przepraszam, jeśli piszę bzdury - może ktoś ten temat ma bardziej opanowany i się wypowie?
Dodatkowo pytanie - duży pixel i małe szumy przy większym ISO czy mniejszy pixel ale stabilizowany przy mniejszym ISO (czyli A7s vs. A7II) - w którym przypadku będą lepiej odwzorowane detale?
Tak, wiem, że tymi dylematami dołączyłem do szacownego grona pixel-peeperów.
Potwierdza to moją niechęć do "zejścia" do 12MP.
PS To zdjęcie krzyczy o ramkę!
Bardzo rozsądny głos, choć do dalmierza się przyzwyczaiłem i w pewnych przypadkach jest niezastąpiony.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
http://www.kubakoziol.pl - moja pasja, fotografia pejzażu
Skontaktuj się z nami