Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Nikon D5200

Domyślnie Nikon D5200

Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem forum. Miesiąc temu zakupiłem swoją pierwszą lustrzankę mianowicie Nikona D5200 z 18-105 i ogólnie jestem zadowolony ale przeglądając to forum obejrzałem parę fotek naczytałem się trochę i mam parę pytań. Bardzo lubię fotografować przyrodę tz owady z bliska ,ptaki w locie itp podejrzewam ,że mój 18-105 się do tego nie nadaje i tu moje pytanie jaki obiektyw/y mam kupić do takich zdjęć i jakie zdjęcia robi się najlepiej moim obiektywem. Czy takie zdjęcia pstryka sie w trybie auto czy może lepiej w innym . Jakie filtry kupić żeby ulepszyć fotografię a jednocześnie ochronić obiektyw .(kupiłem filtr uv Asura za 19 zł ale się nie sprawdza zdjęcia są gorsze jak bez niego )Dzięki to narazie tyle liczę na fajną dyskusję pozdrawiam

Domyślnie

Dobry filtr ochronny kosztuje tyle co ten obiektyw, więc sobie lepiej odpuść. Nie wiem co chcesz tam chronić. Masz spacerzooma, jak sama nazwa wskazuje jest to szkło do niezobowiązującej fotografii w trakcje poruszania się bez celu po parku Wtedy krocząc samotnie można fotografować z nudów co się da. Można go również swobodnie wykorzystać w domowym studio przy świeceniu lampami. Wszystko zależy od twojej własnej inwencji twórczej.
    Co do zwierząt tych malutkich - od tego są obiektywy makro. Tutaj masz całą gamę obiektywów - pod uwagę bierzesz tylko stalki.
    Co do zwierząt dużych, latających - tele.
    Tematów jest od groma. Wystarczy użyć wyszukiwarki forumowej (takie coś na samej górze) i wpisać np. "obiektyw makro" albo "tele na ptaki". Szkieł jest naprawdę sporo więc jeśli wygrałeś w totka, jesteś spadkobiercą Wilka z Wall Street to nie będzie problemu - bierzesz to co najlepsze. Jeśli jednak miewasz problemy z płynnością finansową to kupujesz to na co pozwala budżet i pod tym kątem szukasz szkła.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafik 39 Zobacz posta
    ..... i tu moje pytanie jaki obiektyw/y mam kupić do takich zdjęć i jakie zdjęcia robi się najlepiej moim obiektywem. Czy takie zdjęcia pstryka sie w trybie auto czy może lepiej w innym.....
    Polece ci fajna ksiazke na poczatek. Bryan Peterson "Ekspozycja bez tajemnic"
    Naprawde warto ja przeczytac na poczatku przygody z fotografia.

Domyślnie

Albo od razu "Fotografia bez tajemnic". I żadne "auto". Nie ma czegoś takiego jak "auto".
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Blisko stacjonarnie i daleko w ruchu to będą 2 różne obektywy.

Automatyka wyklucza świadomą fotografię, ale alpiej mieć zdjęcie niż go nie mieć.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Automatyka wyklucza myślenie i hamuje rozwój umysłowy.
    D5100|18-105mm|Helios 44M

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoarte Zobacz posta
    Automatyka wyklucza myślenie i hamuje rozwój umysłowy.
    Tylko tryb M jest trybem manualnych, chociaż w tym trybie pewne funkcje aparatu mogą działać automatycznie, choćby auto-ISO.
    Nie korzystam z trybu M, ale używam P,S,A i jakoś nie hamuje mi rozwoju umysłowego, wystarczy wiedzieć jaki efekt chcę uzyskać na zdjęciu i do tego dopasować odpowiedni tryb, niekoniecznie musi to być M.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Z tym myśleniem to lekka przesada. Choć z drugiej strony odkąd ustawiłem sobie M... hmm... tak już zostało.
    Nikon

Domyślnie

Nie idealizujmy trybu M .....
    Nic on nie daje oprócz wątpliwego lepszego samopoczucia użytkownika ......
    Ten sam efekt zdjęciowy świadomy foter uzyska w trybie A ; i zrobi to zdecydowanie szybciej
    Ja jestem wychowany na trybie M ale od wielu lat nie korzystam z niego (choć mógłbym). Nie widzę najmniejszej potrzeby.
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 09-01-2015 o 22:59

Domyślnie

Trybu M używam tylko z lampą. W 90% przypadków nagminnie korzystam z A. Mam te same odczucia co Archi- korzysta mi się bardziej komfortowo: pod przednim pokrętłem przysłona, pod tylnym kompensacja ekspozycji.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów