Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie D50+SB800+lampa kamerzysty - duży problem

Witam
    Zrobiłem ostatnio próbnie zdjęcia na ślubie zestawem D50, T17-50 i SB800. Ceremonię filmował kamerzysta z doczepioną do kamery lampką. Niestety wszystkie moje ujęcia, podczas których kamerzysta doświetlał postacie tą lampką kończyły się totalnym prześwietleniem. Oto przykład:
    Na ścianie widać cień od tej lampy. Kościół raczej ciemny więc lampa błyskowa była dość znaczącym źródłem światła
    Zdjęcie robione w trybie manualnym 1/60s, f/2.8, ISO800, pomiar światła centralnie ważony, SB800 - TTL. kompensacja mocy błysku -0,3 EV
    Moje pytanie jest takie:
    Jak dochodzi do tak fatalnego błędu pomiaru światła?
    Czy taka lampka przy kamerze może dać tyle swiatła by nawet z minimalnym doświetleniem lampą błyskową tak fatalnie przepalić?
    I przede wszystkim jak zapobiegać tego typu przypadkom?
    Zdjęcia do których kamerzysta się nie wmieszał są naświetlone poprawnie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

moim zdaniem niepotrzebnie używałeś lampy, w kościele cykam z lampą tylko w extremalnych warunkach. Druga rzecz to ISO ja bym ustawił na 400 maxymalnie, a migawke na pewno ponad 100 ale to przy lampie, trudno ocenic warunki w kościele ale skoro miałeś taki jasny obiektyw to wydaje mi sie ze lampa byla zbedna

Domyślnie

dziwne ...
    może staraj się na wszelki wypadek stawać z drugiej strony
    ale żeby aż taki przepał ???
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Estaldo Zobacz posta
    WitamI przede wszystkim jak zapobiegać tego typu przypadkom?Pozdrawiam
    ńajpierw patrzeć co pokazuje światłomierz (światło zastane), i zamykać przysłone albo iso w dół.
    no i spoglądać czasem w wyświetlacz
    swoją drogą kamerzysta "nieco" przesadził z mocą tej lampeczki ,
    na zdjęciu widać 2 cienie, Twojej lampy i kamerzysty, więc światła się zsumowały i dały taki efekt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilus Zobacz posta
    ńajpierw patrzeć co pokazuje światłomierz (światło zastane), i zamykać przysłone albo iso w dół.
    no i spoglądać czasem w wyświetlacz
    To oczywiste, ale jeżeli kamerzysta dosyć często i szybko zmienia kadry, to w D50 nie jestem w stanie szybko zmienić ISO, a wtrybie M także zmiana przesłony lub czasu o tak duże wartości trwa chwilę. (po przepale zmieniam przysłonę 1 zdjęcie, kolejne już niedoświetlone bo w tym samym momencie kamerzysta zmienił kadr i tak w kółko)
    Niestety kamerzysta także ustawia się tak, by mieć jak najlepsze ujęcia, a w kościele nie ma czasu ani miejsca na wyszukiwanie alternatywnych miejsc.

Domyślnie

omijaj tego kamerzystę z daleka
    może iso auto rozwiązało by sprawe.
    albo preselekcja czasu lub przysłony

Domyślnie

I staraj się nie robić w kościele zdjęć z palnikiem w przód. Do góry, stofen ew kartonik, ttlBL, przecież mo mogło mu tak przepalić, w ttlu, bo pomiar wziął pod uwagę światło kamerzysty nie?
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

z całym szacunkiem, ale nie radzisz sobie z aparatem, pstrykam tysiące zdjęć na ślubach i jakoś nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło a kamerzysta raz oswietli a raz nie......
    D7000, D7100, Sigma 10-20 hsm, Tamron 17-50/2.8 VC, Nikon 70-300 VR, Nikon 35/1.8, Samyang 8, Sherpa 600, SB 800, Nissin 622 mk2, 32x2600mAh

Domyślnie

zapodaj może tą fotkę w stanie surowym czyli z parametrami w exifie
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

kamerzysta dal ciala z ta lampa, tobie zabraklo doswiadczenia
    pewnie robiac bez lampy kamerzysta takze zepsulby Ci swiatlo totalnie

niestety to jest tak jak ludzie chca zaoszczedzic, biora totalnych amatorow (nie mam na mysli Estaldo)
    kamerzysta ma amatorska kamerke i wspomaga sie swiatlem, czasem zbyt silnym psujac oswietlenie i nastroj

oto np. sprzet pseudo-profesjonalisty:

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów