Gonzo dość dokładnie opisywał które modele czego nie mają z lamp niezależnych producentów, trzeba poszukać w jego postach i nie tylko w tym wątku
Szukaj
Gonzo dość dokładnie opisywał które modele czego nie mają z lamp niezależnych producentów, trzeba poszukać w jego postach i nie tylko w tym wątku
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Ale SB 26 to przecież lampa do "filmowych" nikonów - ona nawet nie miała dTTL i TTL tej lampy działa tylko w analogach. Myślałem, że mówimy tu o lampach z epoki DSLR, ale dla pewności dodam, że jeśli chodzi o sabiny, to mowa o lampach o symbolach SB-XXX.
No widzisz - to Cię odmłodziłemA jeśli chodzi o lampy YN, to licz się z tym, że one nie zawsze prawidłowo współpracują z Nikonem (albo przepalają, albo niedoświetlają i zdroworozsądkowo należy im np. zapodać kompensację błysku dla iTTL). Jak to mówią: chcesz mieć pewność, to kup jakąś sabinkę nikonowską.
Aha! Sam używam wyłącznie lamp YN i tylko manualnych![]()
Object error. Unable to run this script. Program terminated!
a moje pytanie jest takie - posiadam YN560III, czy lampa w wersji 4 będzie współpracowała z nadajnikiem do niej w takim układzie że z nadajnika wpiętego w stopkę puszce sygnał do wersji IV a ta puści sygnał do wersji III, chodzi o to że w przypadku zakupy obie chciałbym mieć na statywach ale kontrolować błysk obu z jednej lampy. Czyli konkretnie o to czy lampa może jednocześnie wysyłać i odbierać sygnał radiowy? A odpowiadając na wcześniejsze pytanie lampy te synchronizują się do 1/250 gdy na przykład sb400 która mam tylko do 1/200.
zarówno lampa w wersji III jak i IV mają wbudowane odbiorniki 602/603
jeżeli umieścisz na body aparatu nadajnik (602/603/605/560TX), to wyzwoli ona obie lampy
wersja VI ma po prostu wbudowany w siebie kontroler 560TX, który umożliwia zdalne sterowanie mocą jeżeli używasz jej jako nadajnika (lampa na sankach i błyskanie z body, plus wyzwalanie i kontrolowanie zdalne 560III umieszczonej gdzieś na statywie)
nie wiem jak to jest z przekazywaniem sygnału i jednoczesnej kontroli mocy, chyba będzie ciężko...
mając np na body nadajnik 603 musisz ustawić 560IV również na 603, a żeby IV przekazał sygnał jakimkolwiek sposobem do 560III, to III też musi być ustawiona na 603... jeżeli wszystkie będą miały ustawiony jeden rodzaj odbiornika/nadajnika, to równie dobrze ten 603 na body od razu odpali lampę 560III
poza tym zdalna zmiana mocy poprzez kontroler 560TX odbywa się natychmiast, sygnał radiowy przy wyzwalaniu nie przekazuje informacji o mocy, tylko wyzwala manualnie błysk
informacja o zmianie mocy odbywa się automatycznie po jej zmianie na sterowniku jeszcze przed wyzwoleniem
nie ma zatem sensu przekazywania sygnału celem zmiany mocy, tylko wszystkie lampy ustawić na jeden odbiornik i moc kontrolować z jednego sterownika 560TX (w lampie lub na sankach)
jedyny sensowny cel możliwości przekazania sygnały widziałbym w możliwości zwiększenia zasięgu nadajnika (tak jak ma to miejsce w nowych pocket wizardach III)
Czy ktoś porównywał zasieg działania wersji III i IV z nadajnikiem RF-603 oraz z kontrolerem TX?
Zakupiłem YN-560 IV + RF605 w nadziei, że odbiornik będzie współpracował z sb-910 + yn468 II. Błysk jest wyzwalany, ale nie przenosi wartości błysku. Robię coś nie tak, czy może potrzebny inny odbiornik? YN-560TX odpada i chciałbym uniknąć zakupu kilku YN-560 III/IV.
bo RF-605 nie przenosi wartości błysku
to wyzwalacz manualny, którego jedyną funkcją jest wyzwolenie lampy, a jej moc trzeba ustawiać na samej już lampie
pytanie do posiadaczy rf605 - czy taka kombinacja - rf605 ustawiony na sankach aparatu w trybie wyzwalacza, na nim ustawiona lampa sb - czyli kombinacja aparat, rf605, lampa sb i teraz pytanie czy ta lampa na aparacie z rf605 wsadzonym miedzy aparat a lampe, bedzie pracowala w ttl? tzn czy ta stopka na rf przenosi wszystkie funkcje ze stopki aparatu? nie pytam o dzialanie zdalne, bo tu wiem ze tylko manual, ale czy lampa na wyzwalaczu bedzie dzialac w ttl?
侍
Skontaktuj się z nami