Szukaj
1. Nie
2. Tak, zdarzają się grupy po ok 20+ pixeli, głównie czerwone, choć zielone też miałem. Iso używam do 1600 max, czasy naświetlania do 30 sek dochodzą, także matryca się grzeje. Hoty są widoczne, gdy się przyglądasz, poza tym nie zauważalne, acz upierdliwe, jeśli jesteś cholerykiem
3. Tak, właśnie z tą sigmą używam. Obrazek żyleta, no i to światło.. miodzio.. brak stabilizacji nie boli bardzo, a już na pewno nie tak bardzo jak ciężar szkła... Na dłuższe wędrówki, typu w góry, daje się to we znaki.. pytanie czy zaryzykujesz targanie tego ustrojstwa, kosztem świetnych fot.. Ja niestety noszę to szkło i klnę na nie... Ciężar to najpoważniejsza wada.. W sumie trochę większy zakres też byłby mile widziany, ot tak do 50 mm chociaż..
N crap
1. Nie
2. Nie zaobserwowałem
3. Jest nieźle
1. Nie (może jedna przypadłość ale to się okaże)
2. Nie
3. Nie miałem styczności z tym szkłem
Nikon D750 D7500+ML-L3 | N 14-24 2.8G | N 24-70 2.8G | N 70-200 VR II 2.8G |N 17-55 2.8G | N 24-120 4G VR | N60 MICRO 2.8G |N70-300 VR | N10-24 | S 8mm 3.5 EX DG Fisheye | SB-600 | SB-910 | 10xSD ExPRO 95MB/s(32GB) | Genesis Gear GPS-N | DJI PHANTOM 3 ADVANCED |
Używam krótko (ok. 2 miesiące) ale:
1. Nie
2. Nie (dość często używam dłuższych czasów)
3. Jeszcze się szkiełka nie dorobiłem![]()
Mam nadzieje że dalej tak pozostanie... jedyny naciągany minus (bo dla mnie bez większego znaczenia) plamki na matrycy przy f22, na razie oprócz dmuchania gruchą nic nie robiłem. Zdjęcie na takiej przysłonie i tak zrobione bardziej z ciekawości niż z jakiejkolwiek potrzeby więc jestem zadowolony![]()
1. Nie
2. Nie
3. Wykonałem pożyczonym szkłem kilka zdjęć, chętnie bym je dodał do zestawu
NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1
1. Nie
2. Nie
3. Nie
pozdro
Zamieniłem 5 letnia przygodę z D90 na romans z D7100. Dużo osób pisze jakie robi zdjęcia, ja napiszę jak go widzę od strony użytkowej.
Moje spostrzeżenia są takie:
1. większy i cięższy, nie przeszkadza, egonomia ok, klawiszologia ok, zakoczyło mnie miejsce ustawiania trybu AF.
2. podoba mi się wizjer, wreszcie pełne pokrycie kadu.
3. szybko przyzwyczaiłem się do blokad pokręteł nastawień, ale jakos mnie nie przekonują.
4. akumulator zużywa się zauważalnie szybciej niż przy D90.
5. AF jest wyraźnie sprawniejszy.
6. ISO znacznie lepsze, szczególnie, że wreszcie mam natywne 100, ale jak jadę pod górną granicę to... szum widzę.
7. tryb filmowania wreszcie całkiem użyteczny, zamierzam aktywnie używać, mikrofon stereo.
8. zdjęcia seryjne... niby w większości ludzie marudzą i recenzenci marudzą, ale przy D90 jest zauważalnie lepiej.
9. szkła na śrubełek działają sprawnie.
10. wreszcie poprawna współpraca z 35 1.8 G.
11. czujnik pilota przód tył to bardzo fajna sprawa.
12. tryb crop, właściwie wiem, że jest... i być może kiedyś znajdę dla niego jakieś zastosowanie.
13. jakoś niepewnie czułem się bez osłony ekranu, dlatego z miejsca na ekranach wylądował GGS Larmor.
14. sam ekran główny większy i czytelniejszy, in plus, mały bez zauważalnych zmian.
15. gumowane pokrętła przód/tył, sam szkielet obudowy wypada lepiej, fajnie, że wejścia są osłonięte oddzielnymi osłonami.
16. wiem, że jest korekcja szkieł, ale nie miałem przyjemności używać.
17. sztuczny horyzont jest ciekawą opcją, fajnie, że jest w wizjerze i ekranie.
18. czuły spust migawki, fakt czulszy niż w D90, ale kompletnie nie miałem problemu z wyczuciem progu ustawiania ostrości, a wyzwalania migawki.
19. 2 sloty na kartę, fajna sprawa, ale na razie mam jedną 16GB x95.
Jestem zadowolony i z czystym sumieniem polecam. Chciałem uzyskać 4 rzeczy, lepszy AF, lepsze ISO, prawidłową współpracę z 35 1.8 G oraz przyzwoite filmowanie. Wszystko dostałem tak jak chciałem.
Ps. nie spotkało mnie zawieszanie, czy chlapanie olejem itp.
D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |
Skontaktuj się z nami