Witam.
Chcialbym niedługo zacząć robić sesje noworodków, dzieci oraz portrety(od pasa w górę). Nie miałem nigdy styczności z oświetleniem studyjnym, dlatego nie bardzo potrafię ocenić jakie oświetlenie będę potrzebował i dlatego zwracam się do bardziej doświadczonych o poradę. Otóż moje "studio" będzie się znajdować w pokoju w bloku, będę używał tła szerokości 160cm, obiektyw to Nikkor 55-200VR f/4-5.6 (kitowy), czasami 18-55 f/3.5-5.6 czyli dość ciemno. Z tego co wyczytałem, lepszym rozwiązaniem są lampy błyskowe, jednak przy tak małych dzieciach lepiej się chyba sprawdzi światło stałe. I tak myślałem nad softboxem oktagonalnym 90cm jako główne światło. Tylko teraz nie wiem:
- czy softbox tych rozmiarów wystarczy na moje potrzeby?
- i ilu świetlówek powinienem użyć i jakiej mocy, żeby spokojnie pstrykać moimi obiektywami? niektóre softboxy mają miejsce na 3/5/9 świetlówek, i też mają one różną moc 30/65/85W.
Chciałbym żeby moje zdjęcia były mniej więcej tak oświetlone:
https://www.google.pl/search?q=fotog...ml%3B910%3B607
Może odrazu spytam jaką moc powinna mieć lampa błyskowa studyjna, żeby była wystarczająca do moich potrzeb i przy moim sprzęcie, 100,200,300,400Ws? Zamontowana by była na softboksie lub beauty dishu.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami