Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    blaszak8
    Gość

Domyślnie d90 problem - kontakt z komputerm

Witam

mam następujący kłopot.
    podpinam aparat nikon do 90 kablem usb do komputera
    komputer go wykrywa prawidłowo instaluje sterowniki i niby wszystko gra. Tu pojawia sie problem ponieważ komputer widzi aparat ale aparat nie widzi komputera nie wyświetla się na wyświetlaczu w miejscu w którym jest informacja o karcie pamięci symbol PC czyli inforamcja o tym, ze aparat jest podlaczony do kompa, co za tym idzie nie moge robci zdjec bezposrednio po kablu jak zawsze { tak mam odpowiednie programy}
    pracowalem na wielu aparatch i komputerach a taka sytuacje mam po raz pierwszy

Z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

Miewam podobną sytuację ze swoim D90 - działa, i nagle przestaje działać. U mnie zwykle pomaga restart laptopa na którym mam Lightroom, dlatego zawsze myślałem, że to problem z gniazdami USB. Zmieniać gniazda USB w komputerze z pewnością próbowałeś? A restart i zmiana gniazda?
    Trochę bloguję.

blaszak8
    Gość

Domyślnie

Próbowałem, resetu zmiany gniazda i nic nie pomaga, dosłownie na ułamek sekundy pojawia się na wyświetlaczu aparatu PC i znika
    najgorsze jest to że po stronie komputera niby wszystko jest ok, kabel mam nowy
    naprawdę nie wiem gdzie szukać przyczyny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blaszak8 Zobacz posta
    Tu pojawia sie problem ponieważ komputer widzi aparat ale aparat nie widzi komputera nie wyświetla się na wyświetlaczu w miejscu w którym jest informacja o karcie pamięci symbol PC czyli inforamcja o tym, ze aparat jest podlaczony do kompa, co za tym idzie nie moge robci zdjec bezposrednio po kablu jak zawsze { tak mam odpowiednie programy}
    Ja tam nie widzę żadnego problemu.
    Podłączając do komputera nic się nie pojawia i nic nie ma się pojawiać.

Symbol "PC" nie oznacza, że aparat jest podłączony do komputera. Oznacza, że aparat jest sterowany z komputera, a do tego trzeba odpowiedniego oprogramowania.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Symbol "PC" nie oznacza, że aparat jest podłączony do komputera. Oznacza, że aparat jest sterowany z komputera, a do tego trzeba odpowiedniego oprogramowania.
    Tak jest tylko w D90?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Tak jest tylko w D90?
    W każdym Nikonie.
    Samo podłączenie do komputera nie jest w żaden sposób sygnalizowane.
    Dopiero operacje - jak zgrywanie zdjęć, zmiana parametrów są sygnalizowane przez symbol "PC" na górnym wyświetlaczu, ale tylko w czasie ich trwania, więc jak tylko skończy się zgrywanie zdjęcia, to symbol znika.

Przy używaniu oprogramowania, to automatycznego zgrywania zdjęć (jak np. Lightroom), to dopiero po uruchomieniu opcji "Tethered Capture" pojawi się symbol "PC", a dokładniej, to dopiero po rozpoznaniu przez LR aparatu, co czasami ma miejsce po zrobieniu pierwszego zdjęcia.
    Nikon

Domyślnie

A to dziwne bo jak podłączam D3 i D300 to "PC" świeci się zawsze, nawet jak nic nie robię...

Domyślnie

Po podłączeniu D90 okazało się, że jednak "PC" nie wyświetla się na górnym ekranie. Jednak widać zależy to od modelu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    A to dziwne bo jak podłączam D3 i D300 to "PC" świeci się zawsze, nawet jak nic nie robię...
    Zmień w nich tryb połączenia z komputerem.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Zmień w nich tryb połączenia z komputerem.
    W jakim celu? Ja tylko stwierdzam, że u mnie się wyświetla "PC" przy połączeniu. Oba aparaty są w trybie MSC. A D90 nie sprawdzałem w jakim trybie było. Także nie jest prawdą, że w każdym Nikonie się nie wyświetla, o czym pisałeś wcześniej.

Uprawnienia umieszczania postów