Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexsob Zobacz posta
    Są filtry soft diffusser które podobno są właśnie min do portretu
    Tak samo jak wszystkie inne filtry możesz użyć w portrecie... tak samo jak i zrobić je na komputerze.

Po jakiego czorta chcesz wydawać nie wiadomo jak wiele pieniędzy, na coś, co w 10s robi się w niemal każdym programie do zdjęć. Też tych darmowych...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Są filtry soft diffusser które podobno są właśnie min do portretu
    Które robi się z pończochy, wazeliny lub gliceryny.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Tak samo jak wszystkie inne filtry możesz użyć w portrecie... tak samo jak i zrobić je na komputerze.

Po jakiego czorta chcesz wydawać nie wiadomo jak wiele pieniędzy, na coś, co w 10s robi się w niemal każdym programie do zdjęć. Też tych darmowych...
    Po pierwsze uznaje tylko PS nie jakieś darmowe...( darmowe to mi się złe kojarzy, nawet żeby dostać w łeb to trzeba sobie zasłużyć) po drugie po co świat wymyślił filtry?
    A może mam aparat na klisze i co do tego ma ma ten twój " darmowy program"?
    D300 + Nikkor 16-85 + Nikkor 35G+ Metz-48+Nikkor 70-300G

Domyślnie

Po pierwsze uznaje tylko PS nie jakieś darmowe...( darmowe to mi się złe kojarzy, nawet żeby dostać w łeb to trzeba sobie zasłużyć) po drugie po co świat wymyślił filtry?
    A może mam aparat na klisze i co do tego ma ma ten twój " darmowy program"?
    1. to nawet nie wiesz jak tego PS wykorzystać.

2. Mam gdzieś twoje snobistyczne podejście i uważanie, że trzeba zapłacić 4000zł za program, aby móc coś ze zdjęciami zrobić

3. Nie wiem co Ci po aparacie na kliszę z DXową 35-tką.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nie każde działanie filtrów da się symulować.
    Przykładem jest choćby zastosowanie polaryzacyjnego w portrecie. (choć jest sposób aby zbliżyć się do takich efektów, ale na poziomie realizacji zdjęcia)
    Wszelkiego rodzaju dyfuzery - owszem symulowanie ich w komputerze jest możeliwe, ale mam wrażenie że jednak inne są efekty (podkreślam słowo WRAŻENIE)

Z filtrów do portretu - polar, delikatny dyfuzer,

Domyślnie

Masz dobre wrażenie. Jest kilka różnych filtrów i każdy działa trochę inaczej. PS symuluje niektóre z filtrów, ale np takiego duto to chyba nie umie.
    Chciałem napisać pare słów, ale czas goni, a to by musiał być elaborat długaśny ...
    W skrócie - filtry były OK na analogu. Zmiękczały. Cyfra "wymaga" większego kontrastu. Więc filtry zmiękczające po prostu masakrują obraz. Totalne mydło. Przesada. Raczej się ich już nie używa. Jeśli już to te najsłabsze.
    Duto np rozmydla światła, cienie pozostawia prawie normalnie ostre. PS rozmydla równo światła i cienie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

UV? Do ochrony szkiełka jak wiesz.
    Przed tym żeby osoba portretowana nie ukradła aparatu?

Odkręć to i wyrzuć ewentualnie posmaruj to wazeliną a środek zostaw czysty tylko nie uwal obiektywu w wazelinie.

Z filtrow sprawdź co mam Cokin na stanie- może któryś z filtrów kreatywnych Ci się spodoba. Natomiast używanie ich jest bardziej skomplikowane niż fotoszopa do uzyskania podobnego efektu.
    coolpix L29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Które robi się z pończochy, wazeliny lub gliceryny.
    Myślę, że dla młodszego pokolenia brzmi to jak żart. Nie każdy wie, że w zamierzchłych czasach fotografii negatywowej były to powszechnie stosowane i niejednokrotnie jedyne sposoby na uzyskanie oczekiwanego efektu.

Oczywiście masz rację. Są jednak osoby, które fotografując aparatami cyfrowymi niekoniecznie chcą "śmigać" w programach umożliwiających uzyskanie "cudów" nawet z bardzo źle naświetlonego materiału. Mam większą satysfakcję z jednego pliku JPG, który prosto z aparatu jest obrazem nie wymagającym żadnej korekty, niż nawet z RAW-a z którego będę zadowolony po godzinach "grzebania" w PS. Dostępność nowych technologii spowodowała, że każdy jest fotografem (i bardzo dobrze), lecz również przyczyniła się do lenistwa ludzi w zakresie doskonalenia warsztatu prawidłowej ekspozycji materiału światłoczułego. Rozumiem kogoś kto "fajny" portret uzyska aparatem fotograficznym, zdając sobie sprawę, ze podobny efekt otrzyma poświęcając czas na obróbkę w PS.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WALOD Zobacz posta
    Dostępność nowych technologii spowodowała, że każdy jest fotografem (i bardzo dobrze), lecz również przyczyniła się do lenistwa ludzi w zakresie doskonalenia warsztatu prawidłowej ekspozycji materiału światłoczułego. Rozumiem kogoś kto "fajny" portret uzyska aparatem fotograficznym, zdając sobie sprawę, ze podobny efekt otrzyma poświęcając czas na obróbkę w PS.
    Dodałbym że jest to "zdrowsze" dla rozwoju osoby fotografującej

Z własnego doświadczenia mogę polecić white net (ja miałem tiffeny)

ale tu można kupić LEE

http://www.raysfoto.pl/DefaultPage.a...NadAlbumu=2941

Domyślnie

1. to nawet nie wiesz jak tego PS wykorzystać.

2. Mam gdzieś twoje snobistyczne podejście i uważanie, że trzeba zapłacić 4000zł za program, aby móc coś ze zdjęciami zrobić

3. Nie wiem co Ci po aparacie na kliszę z DXową 35-tką.
    1.Wiem bardzo dobrze jak używać ale nie będę ci tego udowadniał
    3. Mam także starego Pentaxa i Praktikę z OBIEKTYWAMI Teraz może dotarło do twojego małego mózgu że pod analogi podpinam coś innego niż obiektyw DX. Chociaż mam obawy że nie dotarło
    Ostatnio edytowane przez alexsob ; 04-12-2014 o 02:44
    D300 + Nikkor 16-85 + Nikkor 35G+ Metz-48+Nikkor 70-300G

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów