Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Który FF?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QubaKpl Zobacz posta
    Sorki że się wtrącam ale mam właśnie zagwozdke. Ostatnio zamawiałem w labie z d700 fotki i przy rozmiarze 30x45 zapalił się już żółty kolor. Ktoś kiedyś pisał że z 12mpx można spokojnie wywołać format b2 i będzie on dobrej jakości . To jak to jest 30x45 już żółty kolor a tu format b2 ?!??!
    Ja dzisiaj od Czornyja odbierałem fote 110x170cm z przykadrowanego zdjęcia z D700 (miało 10mpx) i wyszło... no kurde świetnie. Co prawda w słabym świetle tylko widziałem, ale z normalnej odległości jakiej się będzie to oglądać to naprawdę okej, byłem pod wrażeniem. Może jutro w dzień uda mi się dokładniej przyjrzeć zanim klient odbierze, ale nie spodziewam się żeby mogło być gorzej.

Domyślnie

jak nie masz fioła na punkcie super ostrych rogów, to może warto Ci będzie kupić 17-40L, sporo ludzi narzeka na to szkło, a mi dzielnie służy, kupiłem używkę za mniej niż 2 patole, robi co ma robić, od bokehu mam stałki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Wtrącę swoje trzy grosze.
    Michał, nie wiem jakie są różnice Nikon - Canon, ale mając jednego/kilku znajomych z tym samym systemem nawet bym się nie zastanawiał i wszedł w to co maja przyjaciele. Nie zawsze będziesz potrzebował szkła ale dodatkowa lampa, akumulator, jakiś kabel czy inna popierdółka z systemu może się przydać. Sam mocno nie korzystałem ale się zdarzało, że z mojego sprzętu korzystali inni. To bardzo wygodne zwłaszcza jak szkła się nie pokrywają a uzupełniają.
    No to jest główny argument przemawiający za 5dmk3, bo ogólnie jest to jednak trochę słabsza puszka niż D810 - szczególnie jeśli chodzi o matrycę.
    W takim scenariuszu budujemy wspólną szklarnię więc jest szansa na więcej fajnego sprzętu.

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Robisz tak duże wydruki, ze 12Mpx to za mało?
    Nie - ostatnio robiłem 70x50 i wyszło bardzo fajnie. Nie chodzi jednak o same wydruki czy nawet wielkość matrycy. Jak pisałem jest to jedna z rzeczy, którą chciałbym zmienić. Możliwość zrobienia cropa, więcej detalu itd. Dodatkowo 2 sloty kart, wizjer 100% - no znajdzie się kilka spraw, które w D700 złe nie są ale można lepiej. I żeby nie było - D700 to świetna puszka a przy cenach, które są to naprawdę fajna propozycja.

Cytat Zamieszczone przez Śprotek Zobacz posta
    A nie napisałbyś z ciekawości dlaczego?
    Co będziesz fotografował na tej wyprawie?
    Głównie landszaft i do tego D610 nadaje się bardzo dobrze, jednak nowej puszki nie kupuję tylko z myślą o tej wyprawie. W D610 nie pasuje mi AF czy ergonomia. Poproszę taką matrycę w puszcze typu D700/800.
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Yyyyyy.....ale o co chodzi z tym 17-40L? Wątek jest o korpusie FF.
    no i autor rozwaza tez szkla do canona

Domyślnie

Yyyyyy.....ale o co chodzi z tym 17-40L? Wątek jest o korpusie FF.
    Zakładam, że chodzi o alternatywę dla wspomnianego C16-35 f4.
    Szkło dość średnie optycznie za to dobry stosunek jakość/cena. Nie jest w obszarze moich zainteresowań bo nie bez sensu zmieniać N16-35 na C17-40

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    no i autor rozwaza tez szkla do canona
    Szkła przy ewentualnej przesiadce to już mam wybrane. Biorę 24-70 f2,8 II i 16-35 f4. Z czasem jakaś 50tka albo może 135. Bartek sprzedaje 24-70 (ja je kupuję w dobrej cenie ), w to miejsce bierze 70-200 f2,8 i pewnie 35 albo 24 1,4. Ma już 50 sigmy i 85L więc wyszedłby bardzo fajny zestaw praktycznie na każdą okazję.
    Ostatnio edytowane przez Badol ; 26-11-2014 o 20:30

Domyślnie

Po Twoich postach wnoszę, że już wybrałeś ale jeszcze się czaisz. Jeśli chodzi o mnie, to masz błogosławieństwo na przejście do czerwonego obozu, hehe.

Testuj i badaj jak smakuje trawa po tamtej stronie.

Domyślnie

Masz sporo sensownych argumentów wiec i ja uważam że powinieneś zmienić system jesli nie będzie cię to bardziej kosztowało
    Ja sam zacznę do ciebie częściej pisać bo mam pytania co do szkieł
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Po Twoich postach wnoszę, że już wybrałeś ale jeszcze się czaisz. Jeśli chodzi o mnie, to masz błogosławieństwo na przejście do czerwonego obozu, hehe.

Testuj i badaj jak smakuje trawa po tamtej stronie.
    Jeszcze nie wybrałem ... Gdybym to zrobił to zamiast pisać w tym poście wrzucałbym ogłoszenia na giełdzie
    Lata przyzwyczajeń, znajomość systemu itd. przemawiają za tym żeby pozostać po żółtej stronie mocy. Z drugiej strony słaba kontrola jakości, plastikowe szkła jakoś nie wzmacniają przywiązania do Nikona. Jak już zrobią puszkę która jest wolna od wad to trzeba na nią wyłożyć 12k. Dodatkowo ma świetną matrycę tylko, że nie każdy potrzebuje aż tyle. Jak chcesz mniej to już nie "pro" - no chyba, że wspomniany wyżej D4/s

Canon to wielka niewiadoma. Niby mój przyjaciel ma od lat. Mam od wczoraj i mogę testować (czasu tylko mało). Parametry mk3 wydają się bardzo fajne. Najbardziej obawiam się matrycy. Rozmiar idealny dla mnie ale DR. Według DXO mk3 ma 11,7. Dla porównania D700 ma 12,2 a d810 z tego co pamiętam 14,5. Różnica naprawdę spora.
    O szkła jestem spokojny. I tu i tu poziom jest podobny w przypadku tych, które mam na oku.

Domyślnie

Kup se d810.
    Kumpel sam zmieni na nikona.
    Kwestia czasu tylko. I będziecie obaj w jedynym obozie

Chyba ze system zmieniasz/myślisz, zeby koledze pomoc i móc z nim focić ...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Też swego czasu intensywnie myślałem nad 5Dmk3. Kupiłem jednak D800, nie wyobrażałem sobie sprzedaży 14-24mm, 24-70mm i 70-200mm VRII na które swego czasu poświęciłem kilka złoty. Ze stałkami by mi było łatwiej się rozstać. Doszło jeszcze przyzwyczajenie do ergonomii oraz menu. Niestety dużym minusem w Canonie była matryca. Dużym plusem 135mm f/2L
    Oczywiście mogłem kupić odpowiedniki obiektywów, ale to się wiąże ze stratą.

Na Twoim miejscu bym celował w D810, może ktoś będzie chciał sprzedać używkę.
    Osobiście z upływem czasu D750 podoba mi się coraz bardziej i kto wie, może kiedyś na niego zamienię obecne body.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 26-11-2014 o 22:28
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów