Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Nikon D3200 18-55 - pytanie

Witam

Czy ktoś jest w stanie określić czym różnią się te dwa zestawy?

Na moje oko laika może to być jakaś różnica w obiektywie, ale chcę się upewnić:

zestaw NIKON D3200 18-55 mm

zestaw NIKON D3200 KIT + 18-55VR II

PS. To, że różni się ceną, to już zauważyłem.

Domyślnie

Wg. opisu z powyższych linków to chodzi o takie obiektywy:

AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED II [z soczewką ze szkła ED]
    AF-S DX Nikkor 18-€“55mm f/3.5-€“5.6G VR II [z redukcją drgań]

P.S. Przejrzyj dane techniczne z obu linków i je porównaj.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 05-11-2014 o 10:00
    Nikon

Domyślnie

Nie kupuj ani tego ani tamtego.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ned Stark Zobacz posta
    A to już inna kwestia, z którą akurat się w 100% zgadzam.
    Nikon

Domyślnie

To w takim razie może polecacie jakąś lustrzankę w podobnej cenie dla początkującego?

Domyślnie

Chodziło nam (a przynajmniej mi) o to, żeby nie kupować obiektywu 18-55 bo to nic ciekawego choć cena może i jest kusząca. Nie chodziło mi o aparat...

Co do zestawu aparat + obiektyw(y) to może podaj kwotę, jaką masz do wydania a wtedy będzie łątwiej coś dobrać. Choć ta działka jest akurat dość... kosztowna.
    Nikon

Domyślnie

W podobnej cenie to nie ma nic dobrego, ale lepiej dołożyć do lepszego obiektywu. Nawet do tego 18-105 (sam w to nie wierzę, że to napisałem, ale z dwojga złego wybrałbym ten drugi). Body możesz brać jak najtańsze, nie ma się co bać np. d3100. Różnic w obrazie nie będzie żadnych. Dla początkującego im mniej funkcji i przycisków tym lepiej. Teraz obiektyw - jeśli masz mało kasy to z braku laku ten 18-105, chyba że nie boisz się stałek i nie masz potrzeby kręcenia zoomem to dobrą alternatywą jest 35 mm 1,8G. Nauczysz się przynajmniej kadrować i tu najważniejszy argument - światło. Jeśli masz więcej pieniędzy to alternatywą wychwalaną na forum jest sigma 17-50 f2,8.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Czy musi być lustrzanka?
    Jeżeli tak, to zgadzam się z Nedem: praktycznie każda lustrzanka (także D3200) z 18-105 powinna być ok. Nie bój się "starych" modeli, jak D5100, D3100 czy "dziadka" D90.
    Alternatywy dla obiektywu: wspomniana stałka albo sigma.
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 05-11-2014 o 14:16

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jawi Zobacz posta
    Witam

Czy ktoś jest w stanie określić czym różnią się te dwa zestawy?

Na moje oko laika może to być jakaś różnica w obiektywie, ale chcę się upewnić:

zestaw NIKON D3200 18-55 mm

zestaw NIKON D3200 KIT + 18-55VR II

PS. To, że różni się ceną, to już zauważyłem.
    Różnią się tylko obiektywem, pierwszy zestaw jest ze starszą wersją kita, obiektyw ten kręci przednią soczewką przy ustawianiu ostrości, wada takiego rozwiązania jest niemożliwość zastosowania filtra polaryzacyjnego i osłony typu tulipan.
    Zestaw drugi jest z obiektywem który już nie kręci przednią soczewką, pozwala na zamontowanie osłony tulipan i filtrów polaryzacyjnych, ponadto ma możliwość schowania przedniej tulei przez co jest mniejszy w czasie transportu.
    Obydwa posiadają stabilizację VR, polecam nowszą wersję tego obiektywu, optycznie oba są na podobnym poziomie.

Cytat Zamieszczone przez Ned Stark Zobacz posta
    Możesz kupować, nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz, niektórzy są przewrażliwieni na punkcie kita.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

quote]pierwszy zestaw jest ze starszą wersją kita, obiektyw ten kręci przednią soczewką przy ustawianiu ostrości, wada takiego rozwiązania jest niemożliwość zastosowania filtra polaryzacyjnego i osłony typu tulipan. ............. Obydwa posiadają stabilizację VR,[/quote]

Niestety nie, pierwszy obiektyw, to II ED bez stabilizacji VR.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów