Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Kolory Capture NX, View NX.

Witam wszystkich. Mam dość dziwny problem. Powiedzmy że robię zdjęcie w rawach, na wizjerze aparatu wygląda "normalnie", na komputerze otworzone (IrfanView+Nef Codec) wygada "normalnie", otworzone w Capture NX lub View NX wygląda "inaczej", a zapisane jako jpg bez modyfikacji znowu wygląda "normalnie".
    Przez stwierdzenie "inaczej" mam na myśli ze kolory są trochę bardziej nasycone i kontrastowe, może odrobinę inny odcień barw (i to nie jest dobrze). Myślałem ze to wina ustawień kalibracji koloru, ale wszystko jest ustawione tak jak być powinno,czyli żeby ustawienia pobierało ze zdjęcia.
    Czego to wina ?? Co z tym zrobić. Ciężko robi coś ze zdjęciem gdy widzi się coś innego a potem wychodzi coś zupełnie innego.
    Dziękuje za pomoc.

Domyślnie

To juz wyjaśniano 100x. Oprogramowanie Nikona (ViewNX CaptureNX) rozpoznaje ustawienia jakie miałeś w body. WB ADL nasycenie kontrast profile itd. Te zdjęcia będą miały taki kolor jak jpg (o ile suwaczkami czegos nie zmienisz). Wszystkie inne aplikacje (PS LR C1 Irfan) zaproponują (domyślnie) inne kolory.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-09-2014 o 15:25
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ma6v6erick Zobacz posta
    Witam wszystkich. Mam dość dziwny problem. Powiedzmy że robię zdjęcie w rawach, na wizjerze aparatu wygląda "normalnie", na komputerze otworzone (IrfanView+Nef Codec) wygada "normalnie", otworzone w Capture NX lub View NX wygląda "inaczej", a zapisane jako jpg bez modyfikacji znowu wygląda "normalnie".
    Przez stwierdzenie "inaczej" mam na myśli ze kolory są trochę bardziej nasycone i kontrastowe, może odrobinę inny odcień barw (i to nie jest dobrze). Myślałem ze to wina ustawień kalibracji koloru, ale wszystko jest ustawione tak jak być powinno,czyli żeby ustawienia pobierało ze zdjęcia.
    Czego to wina ?? Co z tym zrobić. Ciężko robi coś ze zdjęciem gdy widzi się coś innego a potem wychodzi coś zupełnie innego.
    Dziękuje za pomoc.
    1. Ekran aparatu, to byle jaki LCD, a nie porządnie skalibrowany monitor graficzny
    2. IrfanView domyślnie nie wyświetla RAWów, a jedynie zapisaną w nich przez aparat miniaturę JPEG.
    3. CNX i VNX wyświetlają zdjęcia zgodnie z ustawieniami z aparatu, ale też uwzględniają ustawiony w systemie profil - nie ma znaczenia co jest w pliku, bo to się nie tyczy monitora.
    4. Jak nie masz porządnie skalibrowanego monitora, to kolory zawsze będą inne.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dobrze by było gdybyście w ogóle przeczytali to co napisałem. Choć to może kwestia zrozumienia. Nie jestem totalnym laikiem w sprawie kalibracji kolorystycznej. Ba nawet mam skalibrowany monitor . To może pokaże dobitniej.
    Gdy otwieram zdjęcie w CNX czy VNX (to jest screenshot wycięty) zdjęcie wygląda na monitorze tak (czytaj chodzi tu o "inaczej"):
    https://drive.google.com/file/d/0B_J...ew?usp=sharing

Bez żadnej edycji i ruszania czegokolwiek (czytaj "normalnie") po zapisaniu do jpg wygląda tak.
    https://docs.google.com/file/d/0B_J9...NsZUU5S1E/edit

I teraz pytania dlaczego. Wszystko jest ustawione żeby pobierało ustawiania z aparatu. A jednak na podglądzie wygląda inaczej.

Edit: Dodam jeszcze że na bardziej kolorowych zdjęciach różnica jest jeszcze większa.
    Ostatnio edytowane przez ma6v6erick ; 07-10-2014 o 20:03

Domyślnie

ja tu widzę głównie róznicę w ekspozycji, jpg jest ciemniejszy.
    W czym zrobiony jest zrzut jpg? też w CNX?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dlaczego dwójka ma sygnaturę RawTherapee?
    Gdy otwierasz vnx, czy nc2, widzisz zaszytego jotpega (inna kolorystyka - sRGB).
    Sprawdź w vnx-ie, po przyciśnięciu przycisku RAW (lewy górny róg ekranu).
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Dlaczego dwójka ma sygnaturę RawTherapee?
    Bo tam zmniejszałem jpg.
    Gdy otwierasz vnx, czy nc2, widzisz zaszytego jotpega (inna kolorystyka - sRGB).
    Sprawdź w vnx-ie, po przyciśnięciu przycisku RAW (lewy górny róg ekranu).
    Nic to nie dało. Rożnica nie jest tylko w ekspozycji ale też delikatnej różnicy w kolorze.

To wygląda jakby VNX narzucał na podgląd jakiś swój profil kolorystyczny.
    Ostatnio edytowane przez ma6v6erick ; 07-10-2014 o 21:26

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nic to nie dało. Rożnica nie jest tylko w ekspozycji ale też delikatnej różnicy w kolorze.

Zakładam, że domyślny profil dla systemu, to profil skalibrowanego monitora, i że wszystkie programy do edycji mają ustawione zgodne profile.

Dla porządku powtórzę, domyślnie w programach do edycji widoczny jest zaszyty w nefie jptpeg, który jak wiadomo ma przestrzeń kolorystyczną sRGB i różni się znacznie od obrazu nefa, który ma zwykle kolory dosyć surowe.

Różnice między tymi dwoma obrazami widać doskonale właśnie w programie VNX2, gdzie w zakładce edycja widnieje przycisk RAW, po którego kliknięciu uwidacznia się interpretacja danych prosto z matrycy aparatu.
    Różnice między tymi obrazami, to jest NEF-em i zaszytym w nim jptpegiem w zakresie kolorystyki potrafią być naprawdę znaczne.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Różnice między tymi dwoma obrazami widać doskonale właśnie w programie VNX2, gdzie w zakładce edycja widnieje przycisk RAW, po którego kliknięciu uwidacznia się interpretacja danych prosto z matrycy aparatu.
    Różnice między tymi obrazami, to jest NEF-em i zaszytym w nim jptpegiem w zakresie kolorystyki potrafią być naprawdę znaczne.
    Pomieszałeś już wszystko, ze wszystkim.

Guzik RAW służy tylko do załadowania obrazu ponownie i nałożenie na niego edycji. Gdy zrobisz to bez poważniejszych zmian w PC, czy suwakach, to jego naciśnięcie nie spowoduje żadnej różnicy w zdjęciu. Będzie ono nadal wyglądało identycznie jak podgląd z jpega.

Bo tam zmniejszałem jpg.

VNX nic nie narzuca. Co najwyżej inne programy mają problem z zarządzaniem kolorem.
    U mnie zdjęcia na aparacie i w VNX wyglądają niemal identycznie. Jak również JPEGi z aparatu i te wyeksportowane z VNX.

Możliwe też, że ustawienia profili na komputerze mają coś namieszane i stąd błędnie wyświetlanie kolorów.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Pomieszałeś już wszystko, ze wszystkim.

Guzik RAW służy tylko do załadowania obrazu ponownie i nałożenie na niego edycji. Gdy zrobisz to bez poważniejszych zmian w PC, czy suwakach, to jego naciśnięcie nie spowoduje żadnej różnicy w zdjęciu. Będzie ono nadal wyglądało identycznie jak podgląd z jpega.
    ...
    Przepraszam za dosadność, ale p...dolisz jak mały Kazio, zresztą nie pierwszy raz.
    Medice, cura te ipsum.

Uprawnienia umieszczania postów