Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Aparat podwodny

Domyślnie Aparat podwodny

Koledzy i koleżanki, prośba o pomoc.

Przyszedł ten czas, gdy w końcu doczekam się urlopu i pojawił się problem. Rok temu podczas wyjazdu przepadł poprzedni aparat podwodny, pora kupić nowy. Jeśli możecie wspomóc radą, coś zasugerować, będę wdzięczny za pomoc. Nie wiem co się teraz sprzedaje i kupuje w tym "segmencie", co jest warte uwagi, a co nie.

Pomocniczo - skierowałem swoją uwagę na 2 modele/serie - Olympus Tough i Fujifilm XP. Co jest dla mnie ważne, niestety najbardziej cena (Olympus jest droższy niż bym chciał, no ale na razie się rozglądam), bo używany będzie pewnie raz do roku, więc nie chcę inwestować. A poza ceną - jakość zdjęć i pewność/łatwość ich wykonywania pod wodą. Wystarczy mi te 10 metrów wodoszczelności, nie musi posiadać GPSa, a i bez kręcenia filmów się obejdę. Najchętniej na karty SD.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    D7000 | MB-D11 | SB-900 | N 50 f/1.4 | N 17-55 f/2.8 | S 70-200 f/2.8

Domyślnie

filmy z pod wody wyglądają zdecydowanie fajniej niż zdjęcia...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Artykuł sprzed 3 kwartałów, ale ma wiele mówiący tytuł: DPReview Recommends: Best Waterproof Cameras
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Miałem ten sam dylemat 3 lata temu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188108 i wybór padł na Lumixa, który sprawdził się idealnie w Egipcie .
    Teraz sobie więcej leży i... zastanawiam się czy aby nie sprzedać
    D7100 / S 10-20 / N 18-105 VR/ N 70-300 VR / Slik Pro 500 DX / SB-600 /

Domyślnie

@RobertMiernik - też bym wolał, ale chodzi o amatorskie nurkowanie na wdechu/z rurką, więc długie, piękne ujęcia jak z national geographic raczej od ręki odpadają
    @2pompony - dzięki, poczytam w wolnej chwili
    @jarekf34 - widziałem, ale ze względu na czas, który minął, postanowiłem zapytać, bo trochę się pewnie w międzyczasie zadziało

Czy ktoś inny z doświadczenia własnego może polecić konkretny sprzęt?

Domyślnie

jak nie przeraza cie upierdliwosc rozwiazania i nie boisz sie wsadzic pod wode lustrzanki zawinietej w kawalek folii to moze cos z eva-marine?
    posiadam, zanurzalem sie pare razy z takim zestawem az w koncu stwierdzilem ze lepiej z czyms solidnijejszym. choc na poczatki i snorkling w zupelnosci wystarczy
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Zdecydowanie boję się takiego rozwiązania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dAde Zobacz posta
    Zdecydowanie boję się takiego rozwiązania
    ja uzywalem czegos takiego:
    http://www.ewa-marine.com/index.php?id=424

d700 plus szklo i lampa wsadzane pod wode - bezcenne
    ale po pierwszym razie zadzialala znieczulica. tyle tylko ze to malo wygodne w uzytkowaniu jest.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Czy ktoś inny z doświadczenia własnego może polecić konkretny sprzęt?

Obiektywu 35mm można (jako jedynego chyba z dedykowanych szkieł) używać zarówno pod, jak i nad wodą.

A poza ceną - jakość zdjęć i pewność/łatwość ich wykonywania pod wodą. Wystarczy mi te 10 metrów wodoszczelności, nie musi posiadać GPSa, a i bez kręcenia filmów się obejdę. Najchętniej na karty SD.
    Jakość zdjęć super - w końcu to pełna klatka. Łatwość wykonywania pod wodą także. Wodoszczelności ma nawet więcej niż 10m. GPSa nie posiada, filmów nie kręci. Z kartą SD może być mały problem, ale dla chcącego nic trudnego.
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 26-09-2014 o 12:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Jakość zdjęć super - w końcu to pełna klatka. Łatwość wykonywania pod wodą także. Wodoszczelności ma nawet więcej niż 10m. GPSa nie posiada, filmów nie kręci. Z kartą SD może być mały problem, ale dla chcącego nic trudnego.
    W teorii wszystko się zgadza, w praktyce trzeba być niezłym nurkiem/pływakiem, żeby sensowne zdjęcie zrobić. A ponieważ nie widać co się zrobiło, ciężko jest poprawić ujecie. Dodatkowo 36 klatek na karcie to też ciut mało.

Dwie sztuki na basen zabrałem, sensowne kadry mam może ze trzy...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów