znalazlem chyba Rf 622n :
http://www.amazon.co.uk/YongNuo-YN-6...ustomerReviews
z niekórych opini wynika, ze TTL nie dziala na nich i ludzie piszą, jako manual jest ok ale nie jako auto
Szukaj
znalazlem chyba Rf 622n :
http://www.amazon.co.uk/YongNuo-YN-6...ustomerReviews
z niekórych opini wynika, ze TTL nie dziala na nich i ludzie piszą, jako manual jest ok ale nie jako auto
Ile razy jeszcze powtarzać:
Bez żadnego wysiłku masz całe kompendium o YN-622, wystarczy tylko zechcieć czegoś poszukać
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
ok dzieki gonzo, biore sie za lekture, male pytanko co znaczy to RF przed nazwa wyzwalaczy, bo niektóre aukcje to maja, a ta wyzej podana przeze mnie z amazona ma tylko YongNuo YN-622N , to chyba to samo co z rf ?
ok Gonzo dzieki za info , po prostu kumpel mi napisał ze do TTL potrzebuje rf 622, pewnie tez sie pomylił i chodzilo mu Yongnuo YN-622N bo wczesniej pisał o Rf 603 a pozno juz było, a ja niedoswiadczony szukalem w necie rf622.Czyli ta z amazona jest prawidlowa aukcją ?. Mam nadzieje, ze doplata do tego metza lub sb700 mi zostanie wynagrodzona i bede mógł wam za to piwko postawic kiedys. Ale znając mnie to na plazy mało tego uzyje , raczej przyda mi sie jak wróce i po starych zamczyskach bede focił
Jeśli chodzi o YN-622, to najlepiej mieć jeszcze YN-622N-TX - pozwala na normalne sterowanie lampami zdalnymi, niestety nie pozwala użyć lampy na wyzwalaczu.
Same YN-622N mają sterowanie, ale potwornie uciążliwe i nie pozwalające używać lamp 2 różnych trybach naraz (np. jedna w TTL, druga w M).
Jak chcesz używać i lampy na aparacie i sterować zdalnymi, to są następujące wyjścia:
1. YN-622N + SB-900 lub SB-910 jako lampa główna (pozwala na sterowanie zdalnymi poprzez YN-622N).
2. Pixel King Pro jako wyzwalacze
3. Phottix Mitros+ jako lampa główna. Zdalne albo Mitros+ albo odbiorniki Phottix Odin.
czyli co sb700 lub ten Metz nie nadaje sie do opcji nr 1? ,musze miec sb900/910 do tego? Myslalem ze jak kupie jedna z nich plus YN-622N bede mogł dokupic potem lampe/y i nimi sterowac, zasieg 100m mi wystarczy bo raczej robie portrety w zamczyskach i takie tam
powiedz mi Gonzo co to jest pełny zakres sterowania lampami i czego mi braknie przy metzu czy sb700, ja dopiero zaczynam przygode z lampami dlatego mam kiepskie pojecie o tym . Myslalem, ze kupie sobie lampe i po problemie. Chcialem lampe na razie na doswietlenie postaci od jednej strony zacienionej np na plazy oraz do wnetrz- dom, iprezy,czasem plener- zamek, dopiero pozniej planuje kupic moze 2 gą na plener lub do małego studia domowego. Tutaj mam pare przykladów zdjec, jakie najczesciej robie:
https://www.dropbox.com/sh/qifmiczvz...Ba?n=255734514
plauje jeszcze kupic cos szerokiego i jasnego, ale to potem
Ostatnio edytowane przez satanica ; 18-09-2014 o 22:25
Pełen to pełen - czyli to co pozwala CLS - Master+3 grupy w trybach TTL lub M.
Przy SB-700 będzie to na co pozwala CLS master w SB-700 - czyli master i 3 grupy, ale tylko w jednym trybie - TTL alboM
Przy Metzu 52 chyba nie działa manualne sterowanie mocą, ale szczegółów musisz szukać w wątku o YN-622N.
Niestety, jak chcesz aby wszystko działało od razu poprawnie, to trzeba będzie przygotować znacznie więcej niż planujesz wydać - SB-900/910 jako główna, PocketWizard MiniTT1 (nadajnik) i odbiorniki FlexTT5.
Tylko to gwarantuje w pełni bezproblemową pracę.
Phottix Odin działa podobnie do Pixel King Pro - czyli aparat widzi tylko jedną lampę, a nie pracę w trybie CLS/AWL, więc jest mniej dokładny przy TTL.
Wracając do zdjęć w plenerach - zapomnij, że będziesz używał lampy na aparacie.
Prawdę mówiąc to możliwość użycia lampy na aparacie przy strobingu jest bardzo mało potrzebna, tak samo jak i TTL. W 90% i tak moc lamp ustawia się manualnie.
Skontaktuj się z nami