Szukaj
Rozmiar
A reszty nie piszę bo nie chcę, żeby Ci przykro było![]()
Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
- Czesć! Kto to?
- To mój syn. Janek.
- Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.
A ja napiszępierwsze co trzeba zrobić to wyprostować te zdjęcia, nie dość że wieże się chylą do środka to nawet krawężnik masz półokrągły
i jeszcze bym dodał numerację zdjęć i odstępy między nimi.
Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 14-09-2014 o 17:43
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Bo edytować możesz tylko przez 20 albo 30 minut, potem już nie, potem tylko przy pomocy admina.
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
Hmmm, popatrz na swoje zdjęcia i zastanów się, czy takie chciałbyś oglądać na tym forum, czy dla takich zdjęć chiałbyś tutaj wracać, zastanów się co byś zmienił, jak powinny wyglądać. Brak podstaw razi. Możesz liznąć tych podstaw oglądając zdjęcia tu wystawiane, myślę o tych dobrych, poza tym, niestety proponuję książki do poczytania. Wróć w to miejsce za jakiś czas, gdy będziesz potrafił dobrze ustawić kadr, dokonać komensaty ekspozycji, użyć braketingu i obrobić zdjęcie w programie.
niestety![]()
Grecja2013
Maksymalny rozmiar zdjęć na Forum w pionie to 850px.
O tym, że się piony walą już przeczytałeś. Z tego miejsca, z którego zrobiłeś i z tym obiektywem nie dało się tego uniknąć. Nie wiem czy można było się cofnąć bez wejścia w kadr przeszkadzajek. Jeśli było to niewykonalne może warto było skupić się na detalach (np. na portalu), a nie całości. Warunki oświetleniowe nie były nadzwyczajne, światłocień na budynku z reguły działa na plus, tutaj go zabrakło. Na dwójce ukryta w cieniu fasada nie wygląda dobrze, efekt na jedynce był dużo lepszy (mimo przepału na niebie). Na trójce interesująca jest tajemnicza postać na ostatnim planie, cała reszta jest w moim odczuciu chaotyczna.
Nie, nie masz racji. Jak będziesz znał podstawy, nauczysz się kadrować, choćby oglądając tu tysiące fotografii. Z szacunku do forumowiczów, poza fotami warsztatowymi, nigdy nie wystawiłem niczego w innej kategorii, niż fotografia wakacyjna, dlaczego? Bo mam szacunek do osób, które wystawiają zdjęcia, np. w dziale architektura, portret, reportaż, bo mam dystans do siebie i wiem, że jestem tylko amatorem i moje umiejętności odbiegają znacząco od tego najwyższego forumowego poziomu. I niedobrze mi się robi, oglądając kolejnego gniota, bo ktoś kupił sobie aparat i już się publikuje w internecie, bo to jego prawo. Lubię to forum, mam do niego ogromny sentyment, ale przez takie zdjęcia jak to, częściej jestem na 500px, niż tutaj. Wracając do początku Twojej wypowiedzi, jeśli widizsz potencjał, w tym co zrobiłeś, wyselekcjonowałeś, obrobiłeś - wystawiaj - tylko w ten sposób, bez kursów, warsztatów, będziesz mógł się rozwinąć. Jest tutaj kupa pomocnych rąk, które napiszą co by poprawili. Oczywyście, czasami krytyka boli, sam tego doświadczałem, ale wiesz co? Gdy po latach wracam do tych starych fotografii, gdy minął już samozachwyt na d zrobioną panoramą, czy innym zdjęciem, stwierdzam, że krytycy mieli rację.... I przepraszam kolegę qubek77, bo to szerszy problem, niedotyczący tylko jego fotografii. Mam nadzieję, że będziesz dalej szlifować swoje umiejętności i niebawem wystawisz coś wartościowego.
Skontaktuj się z nami