Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Domyślnie

mancini ja nie zauważyłem różnicy w jakości między zdjęciami wołanymi w LR a NX, jedynie z tego co pamiętam to NX ostrzył lepiej. Z NX z tego co mi wiadomo nie można użyć CCP tak aby uzyskać to idealne odwzorowanie koloru a lightroom poza tym wydaje mi się bardziej "User friendly" i szybszy przede wszystkim.

Nie chodzi mi tutaj o indywidualne spojrzenie tylko widoczna utratę szczegółów w cieniach i światłach jak i wzrost szumów co widać na zdjęciach które umieściłem w pierwszym poście.

w ACR efekt taki sam, pogorszenie jakości zdjęcia ...

Domyślnie

Z ktorego kwadratu powinno sie wziac pomiar by ekspozycja wyszla poprawnie ?
    Nikon d7000 Nikon d800 Nikkor 50 1.4 Nikkor 35 mm 1.8 Nikkor 80-200 2.8 ED Nikkor 14-24 SB900 i masa innych gratów

Domyślnie

z tego, ktory ma szarosc 18%
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tetunio Zobacz posta
    Z ktorego kwadratu powinno sie wziac pomiar by ekspozycja wyszla poprawnie ?
    Poprawna ekspozycja, to taka, która uznasz za poprawna. Nie ma odgórnego określenia tej jedynej poprawnej.
    Poza tam CC nie ma kwadratów do pomiaru ekspozycji. Masz szarą kartę , która służy do pomiaru balansu bieli i można jej użyć do określenia ekspozycji, ale nie musi to być ta poprawna.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Poprawna ekspozycja, to taka, która uznasz za poprawna. Nie ma odgórnego określenia tej jedynej poprawnej.
    Poza tam CC nie ma kwadratów do pomiaru ekspozycji. Masz szarą kartę , która służy do pomiaru balansu bieli i można jej użyć do określenia ekspozycji, ale nie musi to być ta poprawna.
    Ta szara karta to chodzi ci o tą "białą" dużą tak ? Ja wziąłem ekspozycję z kwadratu, z którego bierze się balans bieli czyli w sumie ten sam kolor co ta oddzielna karta i dla zdjęcia testowego było ok. Ale po przeczytaniu kilku postów dot. color checker wywnioskowałem, że ekspozycja zdjęcia z kartą musi byc poprawna. Rozwijając, dla przykładu robię zdjęcie celowo niedoświetlone, drugie zdjęcie z kartą musi być naświetlone prawidłowo, niezależnie od tego jaką ekspozycję miało zdjęcie pierwsze. Czy tak ? Dobrze rozumuję ? Czy zdjęcie z kartą musi mieć taką samą ekspozycję jak zdjęcie pierwsze ?
    Nikon d7000 Nikon d800 Nikkor 50 1.4 Nikkor 35 mm 1.8 Nikkor 80-200 2.8 ED Nikkor 14-24 SB900 i masa innych gratów

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów