Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Grip i aku do D610

Cześć.

Planuje dokupić do D610 grip i akumulator. Oryginalny akumulator kosztuje około 250 zł, a oryginalny grip 800-900 zł. Akumulator kupię ale prawie 900 zł za grip to za dużo. Na allegro znalazłem zamienniki firm Voking i Meike. Polecicie któryś z nich?

Pozdrawiam.

Domyślnie

Kupując zamiennik zaoszczędzisz kasę, ale nie otrzymasz takiej jakości jak w oryginale. Zakupując oryginał dostajesz uszczelniony, solidny i sztywny magnezowy grip.

Domyślnie

Oryginalny aku kosztuje ok 170zł:
    http://www.salurion.pl/product/12409...r_EN_EL15.html

Grip - tak zamienniki są tańsze, ale jak już napisał nikoniarzd3100 zupełnie inaczej wykonane.
    1. są plastikowe, a nie z magnezu
    2. nie mają ani grama uszczelnień
    3. są z nimi różne problemy
    4. są znacznie mniej stabilne - ma znaczenie przy statywie i długich czasach.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki, skuszę się na oryginał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymon80 Zobacz posta
    Dzięki, skuszę się na oryginał
    Nie podważam wyższości oryginału nad podróbkami. Mam jednak od prawie roku grip Pixel do tej puszki i nie mam powodów do narzekań. Dodam jeszcze, że używam go w terenie w różnych warunkach pogodowych.
    Sporo klocków spod znaku N

http://larky.pl

Domyślnie

wystarczy poczytać na forum co dzieje sie z nieoryginalnymi gripami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    wystarczy poczytać na forum co dzieje sie z nieoryginalnymi gripami
    Nie ma reguły- jedni mają problemy, drudzy nie. Ale jest jedna powtarzalna reguła- jakość wykonania. O ile jakość gum bywa porównywalna do oryginałów, o tyle regułą jest, że w zamienniku dostajemy wiotki plastik, kruszą się ząbki od kółka mocującego... O uszczelnieniach (a konkretnie ich braku) już wspominałem.
    Trzymanie za grip 2 czy 3-kilogramowego zestawu to duże nadużycie zaufania do tego elementu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Oryginalny aku kosztuje ok 170zł:
    http://www.salurion.pl/product/12409...r_EN_EL15.html

Grip - tak zamienniki są tańsze, ale jak już napisał nikoniarzd3100 zupełnie inaczej wykonane.
    1. są plastikowe, a nie z magnezu
    2. nie mają ani grama uszczelnień
    3. są z nimi różne problemy
    4. są znacznie mniej stabilne - ma znaczenie przy statywie i długich czasach.
    Większość zamienników tak wygląda, kolega nie wymienił pixel-a - akurat ten jest wyjątkowo dobrze zrobiony. Byłem pod wrażeniem, gdy go przymierzyłem. Ostatecznie na niego się zdecydowałem, mimo podobnego jak przedmówcy stosunku do zamienników. Niestety 3-krotne niższa cena przewązyła - różnic trzykrotnych nie zauważyłem

Domyślnie

Tak samo myślę jak Ty Grzesiek - cena do jakości ale przed Twoim postem byłem zdecydowany na oryginał. Tym bardziej, że widziałem raz używany grip za 750 zł, natomiast po Twoim poście już sam nie wiem

Uprawnienia umieszczania postów