Close

Strona 79 z 1914 PierwszyPierwszy ... 29697778798081891291795791079 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 19131

Domyślnie

Sorki, przejęzyczenie, nie pierwszy raz.
    Tak czy inaczej chodzi mi o to, że oba szkła, choć podobno pod względem ogniskowej i światłosiły, oferują inną formułę optyczną, dla mnie to akurat jest ważne. Sonnar jest fajny, ale Planar fajniejszy.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Dla tych, którzy lubią mniej kremowe bebłanie, planar może być fajną opcją.
    Ja jednak ciekaw jestem tego 2/35 (cena) oraz tego, co wymyśli Sony w tej ogniskowej - jaką będzie miało jasność, no i też cenę...

Tymczasem z Sonnara:

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

nie można się nie zgodzić .. choć ten pierwszy oferuje AF co nie jest bez znaczenia .. i zastanawia mnie to .. ta sama firma wydaje dwa obiektywy dobry i lepszy z tym że dobry ma AF a lepszy już nie .. gdyby oba miały, nie byłoby dylematu, a tak zawsze jest .. funkcje MF w cyfrakach bez luster nie są doskonałe ...

Domyślnie

To nie jest ta sama firma!

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

jak napisałem to się zastanowiłem .. faktycznie chyba to nie to samo .. mimo etykietki na obiektywach AF ..

Domyślnie

Wojtek, jak napisał Michał, to nie jest ta sama firma, Sonnar jest Sony ze znaczkiem Zeissa, a Loxia, to projekt autorski Zeissa, podobnie jak jego linia optyki do dSLR lub dalmierzy.

Kwestia AF jest MZ ważna, ja nie potrafię ostrzyć ręcznie w EVF jak w kadrze się dzieje. W przypadku statycznych ujęć już jest lepiej.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 01-09-2014 o 10:09
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

siła marketingu ..

zastanawia mnie jednak jakość pracy(fotografowania) takimi manualnymi obiektywami na ulicy … wszystko mona ustawić oczywiście na f8 ale chyba te obiektywy maja pokazywać pazur na innych przesłonach?

widzę ze odpowiedziałeś szybciej niż ja zapytałem

tez jakoś nie widzę tego .. w dalmierzach czy lustrach analogowych to było naturalne - tu już takie nie jest
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 01-09-2014 o 10:15

Domyślnie

Przez ten sezon wyjazdowy miałem do NEXa stosunkowo ciemną optykę (stałki f/2. założyłem sobie, że jednak chcę odpocząć od małej GO, wobec czego jeszcze przymykałem je do f/5.6 - f/8. Sprawdziło się, ale nie porwałbym się na to bez AFa, nawet w przypadku mojego turystycznego pstrykania. Próbowałem Noktonem 35/1.4 i jednak słabo, brakuje tej naturalności właśnie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Kwestia przyzwyczajenia. Ja już dość długo fotografuję manualami i o ile przy dłuższych ogniskowych mam ostatnio gorsze wyniki z trafianiem (wzrok zaczyna się psuć), o tyle przy szerokich jest nieźle.
    Z tym, że oczywiście na jakąś bardziej dynamiczną reporterkę się nie porywam, chociaż to też pewnie da się ogarnąć przy odrobinie wprawy.

Dla mnie ważne, żeby optyka była dobra, jakoś do 35-tek mam pecha i jeszcze nie trafiłem na ostrą od brzegu do brzegu. A próbowałem różnych FD, Contaksa, Noktona...
    A, przepraszam, ostatnio dotarł do mnie Rokkor 35/1.8 i ten jest fajny - tylko strasznie wielka i ciężka krowa z niego :-/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP
    co bys poprawił ?
    Przepraszam, umknął mi Twój wpis...

Jest kilka drobnych spraw, już chyba o tym pisałem, ale nie zaszkodzi zaktualizować:
    - brak możliwości ustawienia maksymalnego czasu migawki przy AutoISO i trybie A (aparat dobiera czasy 1/ogniskowa i jak najmniejsze ISO, co w wielu przypadkach nie jest dobre)
    - nieco za płytki grip, zwłaszcza przy używaniu większych/cięższych szkieł
    - niektóre przyciski są średnio rozmieszczone, trzeba mocno wyginać palce, żeby się do nich dostać
    - powiększanie zrobionych zdjęć tylko przyciskiem C2 (to jeden z tych nie najlepiej umieszczonych) - mogłoby być pod środkowym wybieraka
    - last, but not least - nieco za wolny AF, szczególnie przy dynamicznych scenach. No, ale tego byłe świadom przed zakupem.

Strona 79 z 1914 PierwszyPierwszy ... 29697778798081891291795791079 ... OstatniOstatni