Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Obiektywy do pierwszej lustrzanki

Na początku witam wszystkich.
    Nigdy nie miałem lustrzanki ani styczności z obiektywami.
    Planuje kupić d5200 i szukam obiektywów na wycieczki, spacery, dzieci. Zdjęcia jakichś detali dla żony, jak "paznokcie"
    Praktycznie zdecydowałem się na zestaw
    18-55VR II oraz 55-300VR ale czy to nie za dużo jak na osobę, która nigdy nie miała lustrzanki?
    Czy nie wystarczy na początku tylko 18-105 VR? A może 18-55VR II oraz 55-200VR? Widziałem że polecane też jest 18-200 VR. Więc może 18-200 oraz jakaś jasną stałkę np 35?

Domyślnie

Jak ma być przyzwoity spacerzoom do wszystkiego (czyli do niczego specjalistycznego) to : Sigma 18-250 HSM OS Macro. Zrobisz niezły technicznie portret dziecka bawiącego się 20m od Ciebie , lwu na safari zajrzysz do ziewającego pyska , obejmiesz kadrem liczną rodzinę siedzącą przy stole na imieninach u cioci w bloku , i ...... pazury żonie z 3 cm też sfocisz z przyzwoitym efektem.....
    To najbardziej uniwersalne szkło jakie istnieje na rynku ; i najmniejsze ; i niedrogie ; i .... bardzo niedoceniane ;

a moim zdaniem ( i nie tylko moim )....... najlepsze w swojej kategorii. Wręcz bezkonkurencyjne.
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 23-08-2014 o 18:01

Domyślnie

Dzięki, nie wiedziałem, że można kupić coś z tak dużym zakresem i makro.
    Ale ten obiektyw nie ma pochlebnych opinii? http://www.optyczne.pl/index.php?obiektyw=1053
    Czy nie jest tak źle?

Domyślnie

To makro to jednak bardziej chwyt marketingowy.

Domyślnie

kup najpierw sigme 17-50 ew. 18-105 a pozniej dokupisz jakies szklo w/g potrzeb, ameryki odrazu nie zbudowali, chcesz miec wszystko odrazu to kupisz jakies szklo z pseudo makro i ciemnym koncem 200-250mm a pozniej i tak bedziesz kupowal nastepne szkla
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goompas Zobacz posta
    Praktycznie zdecydowałem się na zestaw
    18-55VR II oraz 55-300VR ale czy to nie za dużo jak na osobę, która nigdy nie miała lustrzanki?
    W tej cenie to najlepiej uzupełniające się obiektywy...

Domyślnie

Dzięki wszystkim za pomoc. Wybiorę w takim razie chyba 18-105

Domyślnie

18-105 to bardzo fajne szkło na pierwszy rok. Tak przynajmniej mi wystarczył., a po roku wiesz już mniej więcej co więcej potrzebujesz..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patefonik Zobacz posta
    18-105 to bardzo fajne szkło na pierwszy rok. Tak przynajmniej mi wystarczył., a po roku wiesz już mniej więcej co więcej potrzebujesz..
    Rok? Znam ludzi, którzy do nowości latają z D40 z kitowym obiektywem i żadnego innegi nie dokupili. Znam też takiego, który po trzech dniach wywalił kita i kupił 35 i 50, a potem szybko dołożył jasne 70-200

Wszystko zależy, jak ta zabawa wciągnie i oczywiście na ile pozwala budżet. Jedno jest pewne - jak jest skromny, to chyba lepiej nie podpinać do puszki "na testy" zacnych szkieł, bo nieprzespane noce i wojny w domu gwarantowane
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Pisałem, jak zaznaczyłem, na swoim przykładzie gdyż wydaje mi się, że jestem takim przeciętnym amatorem. Jeżeli ktoś po 3 dniach wie jakie stałki mu są potrzebne to gratuluję, ale obstawiałbym że miał już wcześniej niejakie doświadczenie, bo ja po 3 dniach niewiedziałem czy bardziej podoba mi się robienie krajobrazów czy oczu jakimś robakom, a takich co pozostają całe życie przy kicie też znam nie rozumiem tylko po co im lustrzanka.
    Co do podpinania lepszych szkieł przy niewygórowanym budżecie zgadzam się w 100% jak kliknie się kilka zdjęć szkłem 1.8 czy 1.4 a potem wraca do kita to trudno jest się przestawić.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów