Witam,
Ma ktoś jakieś doświadczenie w kręceniu filmów lustrzankami a najlepiej D7100 lub innymi.... i mógłby mi pomóc w doborze odpowiedniego stabilizatora?
Z góry dziękuję i pozdrawiam![]()
Szukaj
Witam,
Ma ktoś jakieś doświadczenie w kręceniu filmów lustrzankami a najlepiej D7100 lub innymi.... i mógłby mi pomóc w doborze odpowiedniego stabilizatora?
Z góry dziękuję i pozdrawiam![]()
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Oba nadadzą się tylko na lekki aparacik - może podołają z D3x00 + 18-55. Poza tym takie tylko częściowo stabilizują. Pionowe ruchy ręki i tak będą się w pełni przenosiły.
Jak coś cięższego, to musisz szukać większych - np. coś takiego: http://allegro.pl/steadycam-camrock-...455291771.html
Tańsza wersja - "VS40" też jest tylko do leciutkich zestawów - w porywach 1kg, a efektywnie gdzieś do 600-700g.
Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 09-08-2014 o 01:22
Mój waży około 700g z obiektywem i baterią. Bardzo film traci na jakości w przypadku tego pierwszego stabilizatora? Z jednej strony rozumiem, że lepiej mieć taki do wszystkich kierunków, z drugiej kamerą machać nie zamierzam, a jednak 300 zł różnicy w cenie
Jak już kupujesz to kup konkretnie, inaczej zapłacisz znacznie więcej, niż te 300zł, bo dwa razy.
;]
Tego drugiego nie polecam - kupiłem kiedyś żeby zobaczyć jak takie wynalazki się sprawdzają - niestety nie ma płynności ruchu na przegubie kulowym, a do tego konstrukcja traci sztywność na łączonych elementach i wtedy już nie ma w ogóle sensu tym pracować
Powtórzę poprzednie opinie - warto zainwestować w coś porządnego i jeśli stabilizator typu flycam, to głowica powinna mieć mikroregulację, bo ona pozwala na łatwiejsze wyważenie i wprowadzanie delikatnych korekt.
A... i jedna ważna uwaga - przy flycamach i tym podobnych stabilizatorach zapomnij o ustawianiu ostrości czy zoomu. Nie da się tego robić bez wyraźnego wpływania na stabilność nagrania.
No i druga - każda zmiana środka ciężkości - np. zmiana ogniskowej obiektywu, który zmienia swoją długość wpływa na stabilność i przechył flycama. Im lżejsze body+obiektyw, tym większy ten wpływ jest.
D5200+18-108 zupełnie nie nadaje się do takiego użytku.
Czyli ustawianie ostrości we wszystkich stabilizatorach, niezależnie czy tanich czy drogich, odpada ? Ja w aparacie AF przy filmowaniu mieć nie będę, więc ostrość ustawiać muszę sam. Kwestia tylko jak często, bo gdy powiedzmy ustawię ostrość na artykuł na półce w sklepie, a potem będę leciał kamerą tak wzdłuż regału, to czy wszystkie mijane artykuły będą ostre ? W przypadku tego CAMROCK VS60 też jest to tak widoczne ?
punkt ostrości musisz przewidywać przed ujęciem. To znaczy że albo wchodzisz w ostrość albo z niej wychodzisz. Trzecia możliwość to jeśli ustawisz ostrość w odległości np 1 metr, to filmowany obiekt utrzymujesz cały czas w takiej odległości. Duże znaczenie ma użycie odpowiedniego obiektywu oraz ustawieniu przesłony. Można ustawić ostrość na nieskończoności i wówczas jest większa swoboda w pokonywaniu odległości od filmowanego obiektywu, ale jest to możliwe w dobrych warunkach oświetleniowych.
Generalnie sprawa na początku wydaje się trochę skomplikowana ale można to z czasem opanować.
Skontaktuj się z nami