Parasolka czy softbox w połączeniu z sb-900 dadzą lepsze światło w portrecie?
Szukaj
Parasolka czy softbox w połączeniu z sb-900 dadzą lepsze światło w portrecie?
Żadne.
Dadzą różne, ale nie lepsze czy gorsze. Wszystko zależy jeszcze od tego jaka parasolka, jaki soft, gdzie, w jakim portrecie i co chcesz z tym światłem zrobić.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Znów pitupitu.
Parasol będzie siał dookoła jak głupi (transparentny), przy mocy lampy reporterskiej w plenerze jest za słabo a w pomieszczeniu bez żadnej kontroli wszystko idzie w ściany i wraca z powrotem na obiekt.
Mogłoby się wydawać, że rozwiązaniem jest parasol odbijający zamiast transparentnego ale wcale tak nie jest, bo srebrny parasol da prawie tak ostre światło jak goła lampa, więc już lepiej świecić sabiną przez mydelniczkę.
Softbox zabierze mniej światła (wszystko pójdzie w jedną stronę - mimo większego tłumienia będzie go więcej) dodatkowo pozwoli skierować je tam gdzie chcesz a nie tam gdzie akurat chce parasol.
Daj znać to pożyczę Ci jedno i drugie i trzecie to sobie sam sprawdzisz.
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
??
Słońca tym nie zgasisz w południe, ale pisanie, że do portretu z reporterską lampą jest za słabo to jakaś herezja.
Ale oprócz srebrnych parasolek są też białe, które już dają całkiem przyjemne światło, imo to taki dość wygodny kompromis między parasolką białą transparentną a softem.
Srebrną kupiłem lata temu i faktycznie - użyłem jeden jedyny raz na samym początku. Od tej pory leży gdzieś za szafą.
Oczywiscie, ze herezja, bo nie reporterska do portretu tylko parasolka do portretu.
Parasolka odbijająca biała wytraca tak dużo światła, że znów jest rozwiązaniem tylko jesli pierwszym piorytetem jest waga i rozmiar po złożeniu, w każdym innym przypadku soft bije ją na głowę.
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Oczywiście, że herezja, bo nie chodziło o to, że lampa reporterska się do portretu nie nadaje tylko parasolka będzie marnym wyborem.
A co do drugiego - tak w plenerze jak dobrze zaświecisz, to różnica będzie niewielka. Jeśli Ty to zrobisz, to w ogóle nikt nie zauważy. Ale rozmawiamy o modyfikatorze a nie o rozwiązaniu plenerowym.
Chyba nie powiesz, że w pomieszczeniu też nie zauważysz różnicy...
Dyskusja zamiast tego, co wybrać skupiła się raczej na obronie parasolki a przecież nie o to chodzi - chodzi o to, żeby wybrać 'lepszy' modyfikator...
A może w takim razie... parasolko-softbox...?
No z tym tez się nie mogę zgodzić![]()
Fakt, bronię parasolki, bo zdecydowanie je w swoim pierwszy poście skreśliłeś, a wg mnie w 80% warunków spokojnie spiszą się tak samo pod względem światła jak znacznie droższy, większy, cięższy softbox reporterski i szkoda je odrzucać, zwłaszcza na początku samym. Do nauki idealne, bo tanie jak barszcz, nie trzeba inwestować. Zresztą "lepsiejszość" modyfikatora to rzecz bardzo względna - może autorowi chodzi o portret w studio to wtedy nie ma zupełnie o czym gadać - softbox. Może autorowi chodzi o ostre światło (nie każdy lubuje się w miękkości softboxów - choćby zdjęcia Marcina Wuu, pewnie kojarzysz) - wtedy parasolka nawet srebrna będzie lepszym modyfikatorem...
Skontaktuj się z nami