Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Unhappy upadek D50 +kit 18-55

Witam,

dzisiaj moj nikos zaliczyl pierwszy i mam nadzieje ostatni raz glebe :/
    Kumplowi upadl z wysokosci stolu czyli jakies 80-90 cm na posadzke z gumolitu (chyba tak to sie zwie...)

na body nie ma najmniejszego sladu, polecial chyba na obiektyw bo z tym jest problem

obiektyw to kit 18-55, po upadku mozna bylo ustawic zakres miedzy ok 35 a 55mm, ale SWM i AF dzialaly w tym zakresie bez problemow i cicho jak normalnie. Pozniej na spokojnie zaczalem go ogladac raz jeszcze i znow nie znalazlem zadnych kompletnie znakow na body a obiektyw po tym jak AF kilka razy nim zakrecil pozwolil sie przesunac na 18mm ale tym razem dzialal tylko ok 18-24 mm dalej sie blokowal, takie przejscie udalo mi sie kilka razy oczywiscie bez uzywania jakiejkolwiek sily, poprostu jak AF "krecil" to czasem opor znikal i dalo sie zmieniac zakres.
    Podpialem Tamrona 55-200 i chodzi bez najmniejszych problemow. Nikkor nie w zakresie ktory akurat mozna ustawic dziala ok bez zadnego BF czy FF. Ktos wie o co moze chodzic?

Wysylac do Warszawy do serwisu nie bede bo nie specjalnie widze sens... i tak mi gwarancja tego nie obejmie to raz a dwa to watpie zeby taka zabawa byla oplacalna, bo przesylka do nich i od nich + ew. naprawa to pewni ewyjdzie tyle ile mozna dac za taki obiektyw tu na Gieldzie albo na Allegro.

Znacie moze jakies miejsce w Poznaniu gdzie mozna takie cos sprobowac naprawic? Znalazlem jakies seriwsy na ul. Wspólnej na Wildzie i na ul. Galileusza (www.foto-naprawa.com) zna ktos z Was moze te "serwisy"?

Na co musze zwrocic jeszcze uwage? co potencjalnie moglo sie uszkodzic ale nie daje (jeszcze) widocznych objawow? Wiem ze moglo wszystko teoretycznie ale moze macie doswiadczenie w takim temacie...
    Myslicie ze oddac body do "przegladu" tez?

archiwum przegladalem jesli nie dosc dokladnie to z gory przepraszam...

pozdrawiam!
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

z jednej strony ciesze sie ze nikt nie mial takich przykrych przygod
    ale jednak z drugiej strony nie chce mi sie wierzyc ze nikogo takie cos nie spotkalo...

Domyślnie

Spróbuj tu http://www.fototechnik.pl/index.htm maja serwis nikona i z tego co podaja na stronie, robia bezpłatna ekspertyze.
    Nikon D7100 || N 50/1,8 || S 70-300 ||N 18-105/3,5-5,6|| NaneuPro C-200 ||
    "....ograniczenie stwarza mistrza....."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal8791 Zobacz posta
    Spróbuj tu http://www.fototechnik.pl/index.htm maja serwis nikona i z tego co podaja na stronie, robia bezpłatna ekspertyze.
    dzwonilem do nich i powiedzieli ze obiektywow nie naprawiaja i ze pozostaje mi serwis Nikona w Warszawie...

Oszczędny w słowach Awatar marcinekmm
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Masz okazję zmienić na coś lepszego
    __________________ ? ___________________

Domyślnie

Z tego co opisujesz to aparat upadł kumplowi a wiec usterka z jego winy, to chyba powinien zwrócic kase za naprawę lub odkupic szkiełko jesli jest uszkodone
    Nikon D7100 || N 50/1,8 || S 70-300 ||N 18-105/3,5-5,6|| NaneuPro C-200 ||
    "....ograniczenie stwarza mistrza....."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal8791 Zobacz posta
    Z tego co opisujesz to aparat upadł kumplowi a wiec usterka z jego winy, to chyba powinien zwrócic kase za naprawę lub odkupic szkiełko jesli jest uszkodone
    tak jest tak jak piszesz ale zalatwieniem tej sprawy wole zajac sie sam a koszty pokryje kumpel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    z jednej strony ciesze sie ze nikt nie mial takich przykrych przygod
    ale jednak z drugiej strony nie chce mi sie wierzyc ze nikogo takie cos nie spotkalo...
    ja tam sie wcale nie dziwie ze nikt nie chce sie "chwalic" glebami swoich szkiel czy body, w koncu kazdy bedzie chcial je kiedys sprzedac zapewne :]
    więcej myślenia / mniej sprzętu / lepszego światła

stopka to nie giełda

Domyślnie

Pamiętam że kilka osób pisało o przypadku podobnym ale w 18-70, była mowa o wyskoczeniu jakiegoś pierścienia z prowadnicy jeśli mnie pamięć nie myli.
    ...

Domyślnie

Witam,

Co prawda doświadczenia nie moje i nie z naszego systemu, ale opisze bo objawy podobne.

Minaowicie, kumplowi zaliczył spotkanie z mateczka ziemią 30D z Tamronem 17-50 (czy jakoś tak) po zajściu sytuacja była bardzo podobna do opisanej powyżej. Jako, że obiektyw był z allegro i zadnej gwarancji nie było to został on poddany własnoręcznej dewastacji (czytaj próbie naprawy).

O dziwo udało nam się!.

Winne było jedno z plastikowych kółek zębatych w napędzie AF (nie pytajcie mnie co ma af do ustawiania ogniskowej), które to miało po upadku "zjechaną" część uzębienia. Udało się to naprawić delikatnie przycinając te zepsute zęby i "modelując" je na podobieństwo tych dobrych.

Obiektyw po tej siermiężnej naprawie działa Ok. Faktem jest że usterka była zlokalizowana zaraz za tylnym pierścieniem kryjącym napęd więc nie ruszaliśmy soczewek i wygląda na to, że nie zepsuliśmy go optycznie.

To tyle.

Jak masz zamiar kupować nowy to daj to jakiemuś zręcznemu naprawiaczowi stuffów takich jak CD playery i inne drobne elektroniki, może coś poradzi - pewno się znajdzie takowy w gronie znajomych.

pozdrawiam
    TymancjO

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów