Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Kupno lampy

Domyślnie Kupno lampy

Cześć,
    Mam do wydania około 400 PLN, chce kupić lampę do swojego D5100..
    Pytanie: która lampa bedzie lepsza, YN-468 II czy Nissin Di600?
    Chce kupic w sklepie stacjonarnym, nie przez net, wiec w tej cenie znalazłem takie, są tez inne tańsze ale budżet mam taki właśnie.
    Sorry jesli temat jest powtarzany, ale chciałem zapytac konkretnie o te lampy.
    Zdjecia robię całkowicie amatorsko, bez żadnych konkursów, plakatów itd.
    Imprezy w domu i dziecko ruchliwe.
    Dzieki za podpowiedzi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    D5100 18-105 mm, f/3,5-5,6

Domyślnie

W tej cenie nic innego nie znajdziesz... no może jeszcze Meike MK-300, ale to malutka lampa, choć dość funkcjonalna.

A co wybrać - ja bym brał YN-468II.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Ja osobiście zakupiłem YN-560III. Na początku się przestraszyłem gdyż to jest manual, ale z biegiem czasu małymi kroczkami zaczynam bardziej to wszystko kumać oczywiście przy pomocy forumowiczów
    D60 + VR 18-105mm + 35mm f/1,8 G + YN 560III
    Kiev 4 + 35mm f/1,8

Domyślnie

Mam polecaną wyżej YN-469II i daje radę. W tej cenie chyba warta każdego grosza. Co prawda w mojej iTTL gryzie się z obiema puszkami jakie mam, ale na szczęście sprawę ratuje stała korekta w lampie "na minus". Jeśli kompensacja błysku jest na "0" to każde zdjęcie jest przepalone. Nie żałuję żadnej złotówki z 400 wydanych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vargas Zobacz posta
    Ja osobiście zakupiłem YN-560III. Na początku się przestraszyłem gdyż to jest manual, ale z biegiem czasu małymi kroczkami zaczynam bardziej to wszystko kumać oczywiście przy pomocy forumowiczów
    Też kilka dni temu dokupiłem do Metza YN-560III i jeśli obsługa manualna ci nie przeszkadza to polecam, lampa jest bardzo dobrze wykonana, posiada wbudowany odbiornik więc w przyszłości może się przydać np. do strobingu.
    W życiu piękne są tylko chwile.......

Domyślnie

Ja także ci polecam YN-560III. Pracuje się z nią dobrze mimo że tylko manual. Ostatnio błyskałem ją na imprezie urodzinowej i nie miałem żadnego problemu. Wszystko solidnie wykonane no i wspomniany wbudowany odbiornik.

Domyślnie

Dzieki za wskazówki.
    Chyba sie zdecyduje na YN568II..
    Za bardzo boje sie manuala zeby kupic 560 moze kiedyś
    Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    D5100 18-105 mm, f/3,5-5,6

Domyślnie

Nie będę zaczynał nowego wątku tylko popiszę tutaj. Jestem całkowitym amatorem, posiadam d7100 z jednym obiektywem 35. Nie zarabiam na fotografii jednak troszkę eksperymentuję. Chcę dokupić do aparatu lampę błyskową i liczę się z tym, że nie są to tanie rzeczy.
    Nie planuję używania w fotografii kilku źródeł światłą, powiedzmy lampa i blenda. Chcę lampę odpalać "tradycyjnie" na body oraz trzymając ją w ręku czy stawiając gdzieś z boku (zdalnie).
    Czy inwestować w sb700 (o tej myślałem) czy wystarczy jak kupię metz 44 af-1?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ocelot Zobacz posta
    Nie będę zaczynał nowego wątku tylko popiszę tutaj. Jestem całkowitym amatorem, posiadam d7100 z jednym obiektywem 35. Nie zarabiam na fotografii jednak troszkę eksperymentuję. Chcę dokupić do aparatu lampę błyskową i liczę się z tym, że nie są to tanie rzeczy.
    Nie planuję używania w fotografii kilku źródeł światłą, powiedzmy lampa i blenda. Chcę lampę odpalać "tradycyjnie" na body oraz trzymając ją w ręku czy stawiając gdzieś z boku (zdalnie).
    Czy inwestować w sb700 (o tej myślałem) czy wystarczy jak kupię metz 44 af-1?
    Metz 44 nie pozwoli Ci wykorzystać możliwości aparatu, bo nie wspiera auto FP.
    Dopiero Metz 52 AF-1 na to pozwoli i jeśli nie planujesz dalszej rozbudowy światła, to bym polecał tę lampę, bo ma te same funkcje co SB-700, a dodatkowo jest mocniejsza.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Podłączę się do tematu...
    Ktoś miał do czynienia z taką lampą: http://allegro.pl/lampa-blyskowa-tri...367405409.html ????
    Teoretycznie pełna automatyka za niewielkie pieniądze...
    Czy lepszym wyborem z TTLem będzie YN-468 II??
    Cena również zbliżona http://allegro.pl/lampa-yongnuo-yn-4...443926156.html
    D7100 | X-T10 || S17-50 2.8 | 18-55 | 18-105 VR | 35mm f/1.8G | YN-565EX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów