Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Jaka karta do Nikona d7100

Cześć,

Co do producenta to SanDisk zyskał moją sympatię, bo nigdy nie miałem problemu z ich produktami.
    Zastanawiam się teraz jaka prędkość karty jest mi potrzebna. Zdjęć seryjnych nie robię, ale może będę chciał czasem nagrać film.
    Domyślam się, że do zdjęć wystarczy karta o prędkości 45MB/s. Czy do nagrywania filmów w najwyższej jakości też?
    A może potrzebuję kartę o prędkości 95MB/s?
    Czy zastosowanie karty o prędkości 45MB/s spowolnicz pracę aparatu (np. podgląd zdjęć)?

Rozterki są oczywiście związane ze znacznymi różnicami w cenie karty Extreme i Extreme PRO.

Będę wdzięczny za rady i podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam,

Domyślnie

Mam 95 MB SanDisk sobie chwałę. Szybszy jest podgląd zdjęcia i szybszy zapis serii i podgląd tej serii. Szybciej możesz znowu robić zdjęcia.
    Warto. Ceny już chyba spadły. 1 warto mieć 95
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Zgadzam się z sokolnikiem. Również mam Sandiska 95 MB/s i jeśli chodzi o zdjęcia naprawdę warto. Nie tylko w serii - wystarczy policzyć. Jeśli ustawisz sobie rejestrację w bezstratnym RAWie + jpg fine, to masz do jednocześnie do zapisania ponad 30MB + 10 - 12MB, czyli razem zbliżasz się (a czasem możesz przekroczyć) 45MB. Różnicę odczujesz nawet przy pojedynczych zdjęciach.

Do filmów oczywiście też jest świetny, przy czym tu wystarczy prędkość na poziomie nawet 30MB/s. Nawet w najwyższej jakości i rozdzielczości, bitrate nie przekracza 24 Mbit/s a to daje 3MB/s więc film nie ma aż takich wymagań. Warto jednak zostawić sobie rezerwę, no i pomyśleć o prędkości zgrywania na komputer (przez czytnik kart).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takijeden Zobacz posta
    Domyślam się, że do zdjęć wystarczy karta o prędkości 45MB/s. Czy do nagrywania filmów w najwyższej jakości też?
    A może potrzebuję kartę o prędkości 95MB/s?
    Czy zastosowanie karty o prędkości 45MB/s spowolnicz pracę aparatu (np. podgląd zdjęć)?
    Widać, nie masz zielonego pojęcia o rozmiarze filmów i zdjęć...

Do filmów wystarczy i SanDisk Ultra 30 MB/s.
    Do zdjęć 95MB/s może być mało.

Wszystko zależy czego oczekujesz od takiej karty. A w podglądzie zdjęć nie odczujesz różnicy, chyba że oglądasz ekran z 72 zdjęciami naraz.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Używam obydwu sandisków (tzn 95 MB/s i 30 MB/s) z d7100. Jeśli nie robisz serii to 30 MB/s wystarcza. Zdaje się, że przy 20 MB/sek film potrafił się przyciąć - prędkość zapisu była za mała.

Domyślnie

Szybsza karta szybciej opróżnianie bufor i szybciej będziesz mógł pracować dalej na 100% możliwości puszki. I tyle. Co ci będzie potrzebne wiesz sam, a jeśli mnie pamięć nie myli to w instrukcji chyba jest gdzieś napisane jakie są zalecane transfery
    --------------
    D610+ (D70) + N24-120/4 VR + N50/1,8G + N70-200/2,8 VRII + 055XPROB(498 RC2) + SB-600

Domyślnie

Jeśli nie robisz zdjęć w serii, to karta 45 MB/s w zupełności wystarczy.
    Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.

Domyślnie

Stwierdzenie "wystarczy" jest w tym wypadku chyba zbyt ogólne. Dla mnie np. jest zbyt wolna. Nie lubię długo oczekiwać na zapis a różnica do karty 95 MB/s jest od razu zauważalna. Wszystko rozbija się o koszty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    Stwierdzenie "wystarczy" jest w tym wypadku chyba zbyt ogólne. Dla mnie np. jest zbyt wolna. Nie lubię długo oczekiwać na zapis a różnica do karty 95 MB/s jest od razu zauważalna. Wszystko rozbija się o koszty.

To z ciekawości zapytam: jak długo czekasz, żeby móc wykonać kolejne zdjęcie, jeśli nie są one wykonywane w serii?
    Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.

Domyślnie

Po zrobieniu pojedynczego zdjęcia (w ustawieniu 14 bit bezstratny RAW + jpg fine) nie czekam właściwie w ogóle. Zapis trwa może pól sekundy. Nie zdążę skomponować kolejnego kadru w czasie zapisu. Nie odczuwa się konieczności czekania na gotowość do zrobienia kolejnego zdjęcia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów