Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie D7100 problem z NEF

Witajcie,
    pisze do Was w nietypowej sprawie, mianowicie NIKON D7100 dziwnie się zachowuje w czasie zapisywania plików do NEF. Mianowice robiąc zdjęcia w NEF, cześć zdjęć jest zapisywana niby w formacie NEF a tak naprawdę chyba jakoś inaczej, gdyż nie są możliwe do dalszej obróbki zdjęć, mają rozdzielczość 1620 x 1080 (normalna rozdzielczość 6000x4000) ale ich wielkość jest normalna bo kolo 28 MB.
    Po zrobieniu kolejnych zdjęć, aparat samoczynnie zaczyna wracać do tworzenia „dobrych” plików z normalną rozdzielczością i możliwych do edytowania. Body ma najnowszy soft – karta też jest OK. Zresztą błąd występował na 2 różnych kartach.
    Pliki próbowałem edytować w Capture NX2, nie ma podstawowych funkcji – plik w obróbce odczytywany jest jak JPG oraz Lightroomie i DxO, które nie widzą pliku i piszą że jest uszkodzony.
    Macie jakies pomysły?

Pomóżcie please .

Pod tym linkiem zamieściłem przyklady zdjęć - https://drive.google.com/file/d/0Byw...it?usp=sharing

Pozdrawiam
    Robert
    Ostatnio edytowane przez Wanaja ; 17-07-2014 o 09:40
    Masa szpargałów

Domyślnie

Jeżeli to nie wina kart pamięci (czy były formatowane w tym aparacie?) to raczej wygląda na problemy z programem wewnętrznym aparatu, a to tylko Serwis Nikon. Ja bym jeszcze na wszelki wypadek zrobił reset do ustawień fabrycznych i format karty w aparacie. Można później jeszcze spróbować różne konfiguracje zapisu: sam NEF, NEF+JPG i zobaczyć co aparat z tym zrobi. Następny krok to niestety kontakt z serwisem.

Domyślnie

U mnie Windows 7 pokazuje wielkość NEFów na 1620x1080px ale to ze względu zapewne osadzonego JPG w nich.
    Nie mam problemu z ich edycją. W wywoływarkach mają normalną wielkość 6000x4000 px

Może masz coś z systemem nie tak ?
    Zainstaluj Nikon NEF Codec czy jakoś tak to się nazywa.
    Nikon D7100 + Nikon D3200 (Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6 ED + Sigma APO 70-300mm f/4-5.6 DG MACRO + Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G ED II)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Londyn/Lubin

Domyślnie

To nie wina twojego kompa. Raczej coś z aparatem lub kartą. U mnie w Irfan View przy otwarciu pokazuje błąd dekodowania, a w ViewNX 2 pokazuje że jest to RAW ale wyświetla tylko zapisanego w nim jpg.Limax7 w której wołarce ten "zły.nef" ma u Ciebie normalną wielkość ?
    Zrób, tak jak kolega pisał wyżej. Przywróć ustawienia fabryczne w aparacie i sformatuj kartę w puszce.

Domyślnie

Hej dziwki, za odpowiedź.
    Karty zawsze formatuje przed fotografowaniem własnie w tym body w którym fotografuje, oczywiście po usunięciem zdjęć z nich , mam 3 różne body więc wole je sformatować przed korzystaniem.
    Nie przywracałem aparatu do ustawień fabrycznych, ale dziwne jest ze zdjęcie nr N jest OK - zdjęcie N+1 już nie do zdjęcia N+234 i potem N+235 już OK...
    System mam XP i Windows 7 na obu kompach jest ten sam problem. Zresztą teraz body jest w serwisie bo wyskoczyły hot pixele ...
    Na FB poradzono mi użyć Fix Corrupted Nikon NEF Images - na razie na 3 zdjęciach które mam przy sobie pomogło, wieczorem popatrze czy wystarczy dla pozostałych ta operacja.
    To jeszcze pytanie, czy mogło to spowodować że karta z D7100 była zgrywana do kompa przez body D300s ? Bo wtedy chyba tak robiłem - ale pewny nie jestem, bo akurat wtedy zrzucałem zdjęcia pomiędzy zleceniami.
    Masa szpargałów

Domyślnie

Aż z ciekawości zobaczyłem co to takiego ten Fix Corrupted Nikon NEF Images - i zobaczyłem, że naprawia błędy spowodowane przez zgrywanie zdjęć Nikon Transfer 1 albo wczesną wersją ViewNX 2 (i prawdopodobnie Capture NX 2 jak piszą), ale nie powoduje napraw czegokolwiek spowodowanego błędem karty lub problemami z dyskiem.

Używałeś któregoś z tych programów, czy nagle Fix Corrupted Nikon NEF Images zaczął naprawiać jakieś inne błędy?
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wanaja Zobacz posta
    Hej dziwki[....]
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Nie podejrzewam, że napisał to celowo, omsknął mu się palec - ale też się zdziwiłem z początku.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Panowie - oczywiście miało być dzięki ... przepraszam omsknęło mi się

Sorry

mam nadzieje ze nikogo nie uraziłem
    Masa szpargałów

Domyślnie

włąsnie kończyłem instalkę nowego systemu, który byłem zmuszony nabyc kupując d7100, cieszyłem się że wreszcie mogę wywoływac rawy w capture nx, mam zainstalowaną wersje 2.4.7, mimo to nef nie jest otwierany, co jest i o co chodzi, pomocy, bo mnie szlak chce trafić z tymi nef. przyznaję że już zasypiam i nie szukałem jeszcze po forum. wielkie dzieki za wskazówki.
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów