Close

Strona 202 z 292 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203204212252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 011 do 2 020 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

I tak wybierzesz dziadka D90...
    Nikon

Domyślnie

myślę, że nie bo właściwie dziadka nie szukam, ale jak już nie będzie innego wyboru... chociaż fakt, faktem dziadki najlepsze

Domyślnie

D90 stary ale jary. Chociaż szczerze muszę przyznać- cena mogła by być te 200-300 zł niższa jeśli chodzi o nowe, sklepowe egzemplarze...

Domyślnie

200-300 to nawet mało, no ale co poradzić, dobre sprzęty zawsze w cenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carolaa Zobacz posta
    budżet mam tak do 3000
    zastanawiałam się nad Canonem 5D Mark II bo być może za jakiś czas mogłabym odkupić go od znajomej za 3500
    +
    stałka i jakaś L-ka to podstawa
    Liczę na różne sposoby i nadal nie doszedłem jak chcesz się zmieścić
    Jaka stałka, jaka L-ka?

nie no szkła to mam, sigme 70-300 i nikora 18-55 co prawda nie moje ale nie miała bym większego problemu z <puki co> pożyczeniem jakiegoś szkła. Dlatego wolałabym kupić body i wydać więcej niż kupić ze standardem a poza tym D5100 odpada, bo nie potrafie ogarnąć aparatu bez 2 pokrenteł i górnego wyświetlacza no cóż trochę techniki i człowiek się gubi teraz zastanawiam się nad D7000 i D90 ehh... dylemat życia
    Zacznij od wymiany (kupna?) obiektywów, bo oba są kiepskie, szczególnie, że chcesz też fotografować

np. zawodów motocyklowych
    Skoro budżet masz jednak większy to warto przemyśleć D700 + no właśnie nie wiem z jakiej odległości będziesz fotografować i co dokładnie. Jakie lubisz ogniskowe na D80?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

stałka 50 f 1.8 a L-ka... zależy na co mnie będzie stać, ale myślę z w granicach 70-300 <tak jak mam teraz> mi w zupełności wystarczy i nie zamierzam od razu kupować obiektywów, ale w późniejszym czasie, bo jak pisałam wcześniej nie miałabym większego problemu z wypożyczeniem

Question

Witam!
    Aktualnie używam kompakta Canon SX120is. Niestety aparat pomimo , że jest dobry przestał mi wystarczać. Szukam więc lustrzanki. Myślę , że spokojnie poradził bym sobie z jej obsługą zważając na to, że w canonie używam głównie trybu w pełni manualnego a i wymiary dużego aparatu mi nie przeszkadzają. I teraz pytanie jaką lustrzankę byście mi polecili. Najważniejszą kwestią jest budżet.. jestem studentem więc szukam czegoś do 1500zł już z obiektywem. Oczywiście w grę wchodzi sprzęt używany. Co do firmy nie ma tu większego znaczenia jednak kieruje się ku canonowi lub nikonowi. Sony raczej nie chcę. Na czytałem się trochę negatywnych rzeczy o nich. Jeżeli chodzi o przeznaczenie lustrzanki to głównie KRAJOBRAZY, portrety, zwierzęta i czasami makro.. A więc dość uniwersalnie. Jednak potem będę myślał oczywiście o kilku obiektywach. Fajnie jakby lustro było wygodne w trzymaniu, miało przejrzyste menu, odchylany ekran(nie jest konieczny) i kręciło przyzwoite filmy w full HD a obiektyw miał stabilizację. Ostatnia kwestia, czy lustrzanka za tą cenę zapewni lepszą jakość zdjęć niż obecny sx120is?
    Pozdrawiam serdecznie..

ps. Znalazłem Nikona D3100 + 18 - 105mm VR co myślicie? Znajdę coś lepszego w tej cenie? Czy to prawda, że ta lustrzanka uniemożliwia używaniu manual focusa przy kręceniu filmów?

Domyślnie

Jak już brać się za lustrzankę, to nie za podstawowy model. Lepiej brać D5100. Używany znajdziesz w cenie do 1500zł razem z 18-105VR.

Jeśli chodzi o przeznaczenie, to niestety makro tym nie zrobisz. Dobrego portretu też nie. Do makro trzeba będzie obiektywu makro (nie z napisem "macro", a z odpowiednią skalą odwzorowania - 1:1), a do portretu trzeba będzie jakiegoś jasnego obiektywu - np. Nikkor 50/1.8G, albo 85/1.8G.

Krajobraz można zrobić w sumie każdym, ale to też zależy od krajobrazu. Najczęściej wykorzystuje się tu obiektywy ultra szerokokątne (UWA) - np. Sigma 10-20/4-5.6.

Ważną sprawą jest też lampa błyskowa. Ta wbudowana nie pozwala na wiele, więc trzeba dokupić zewnętrzną. Można budżetowo - Yongnuo YN-468II, albo coś konkretnego - Metz 52 AF-1.

Jeśli chodzi o filmy, to jest wręcz przeciwnie - autofocus jest na tyle kiepski, że raczej się go nie używa i aby uzyskać zadowalające efekty trzeba ostrzyć ręcznie.

Niestety zakup aparatu to tylko początek wydatków i to najczęściej jest najmniejszy wydatek.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętochowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta

Niestety zakup aparatu to tylko początek wydatków i to najczęściej jest najmniejszy wydatek.
    Podpisuję się pod tym obydwiema rękoma. Święta prawda.

Domyślnie

No dobrze, ale przecież od czegoś trzeba zacząć. A wy jak na razie próbujecie mnie zniechęcić do zakupu :P Sami przecież na pewno nie zaczynaliście od profesjonalnego sprzętu czy całego zestawu.
    Czytałem , że ten 18-105 jest idealny na początek i jest dość uniwersalny. I jak to jest z tym ostrzeniem w Nikonach? Można robić to ręcznie?

Strona 202 z 292 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203204212252 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów