Close

Strona 639 z 846 PierwszyPierwszy ... 139539589629637638639640641649689739 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 381 do 6 390 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    cholera myslalem ze cos tentego, zachorowales
    zachorowalem .. ale troche w druga strone :P
    ja poszedlem poogladalem cx i cs, prawie obok siebie i wybralem cs230, stwierdzilem ze jednak za ta roznice kupie sobie cos do kompa, czy na kawalek wyjazdu bedzie, a ze sam bezposrednio nigdy nie pcham do drukarni (no prawie) wiec taka jakosc w wyswietlaniu mi wystarczy
    czekam tylko na ColorNavigatora, bo byl brak w magazynie
    no ja nie mialem bardzo wyjscia i zostalem postawiony przed faktem dokonanym mialem jakies 20 minut na decyzje.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

...
    ja poszedlem poogladalem cx i cs, prawie obok siebie i wybralem cs230, stwierdzilem ze jednak za ta roznice kupie sobie cos do kompa, czy na kawalek wyjazdu bedzie, a ze sam bezposrednio nigdy nie pcham do drukarni (no prawie) wiec taka jakosc w wyswietlaniu mi wystarczy
    ...
    Zawsze mnie obezwładniają takie argumenty, kiedy ktoś powiada, że wystarczy mu przestrzeń sRGB w wyświetlaczu, bo coś tam (już nie wnikam w "głębię" argumentacji).
    To nigdy Cię nie interesowało co widzi Twoja droga puszka?
    A to zupełnie nowe światy są !
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Zawsze mnie obezwładniają takie argumenty, kiedy ktoś powiada, że wystarczy mu przestrzeń sRGB w wyświetlaczu, bo coś tam (już nie wnikam w "głębię" argumentacji).
    To nigdy Cię nie interesowało co widzi Twoja droga puszka?
    A to zupełnie nowe światy są !
    A mnie zawsze obezwładniają ludzie, którzy uważają, że beż 32" monitora referencyjnego z 100% AdobeRGB nie można nic zrobić... ba... nawet nie ma się co zabierać, bo nic na innych nie widać...

Nie mówiąc już że 90% labów robi zdjęcia w przestrzeni RGB... więc po co komu te "obowiązkowe" Adobe ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A mnie zawsze obezwładniają ludzie, którzy uważają, że beż 32" monitora referencyjnego z 100% AdobeRGB nie można nic zrobić... ba... nawet nie ma się co zabierać, bo nic na innych nie widać...

Nie mówiąc już że 90% labów robi zdjęcia w przestrzeni RGB... więc po co komu te "obowiązkowe" Adobe ??
    To po jaką, że tak powiem cholerę, ludzie o podobnych poglądach zadają sobie trud, rejestracji wykonanych przez siebie obrazków w formie negatywów cyfrowych?

To nie prościej od razu do jotpega, który mieści się dokładnie w przestrzeni roboczej każdego labu?

Po co biczować się wołaniem "obróbkami" za pomocą nietaniego oprogramowania, skoro puszka potrafi wypluć już efekt końcowy, który po drobnych korektach można z powodzeniem zanieść do druku na papierze?

Jeżeli jednak ktoś kupuje sprzęt, który potrafi zarejestrować obrazy w bardzo bogatej gamie kolorystycznej, to zadziwia mnie fakt, że nie jest ciekawy jak rzeczywiście wyglądają te obrazy, tylko kastruje obraz od razu do sRGB, albo nierzadko do czegoś co jest po prostu tylko żałosne.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Johanan a mnie rozbrajaja ludzie ktorzy lepiej wiedza czego ja potrzebuje do swojej pracy.
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 02-07-2014 o 16:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    zachorowalem .. ale troche w druga strone :P

no ja nie mialem bardzo wyjscia i zostalem postawiony przed faktem dokonanym mialem jakies 20 minut na decyzje.
    no to, zeby Ci czern gleboka byla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    To po jaką, że tak powiem cholerę, ludzie o podobnych poglądach zadają sobie trud, rejestracji wykonanych przez siebie obrazków w formie negatywów cyfrowych?

To nie prościej od razu do jotpega, który mieści się dokładnie w przestrzeni roboczej każdego labu?

Po co biczować się wołaniem "obróbkami" za pomocą nietaniego oprogramowania, skoro puszka potrafi wypluć już efekt końcowy, który po drobnych korektach można z powodzeniem zanieść do druku na papierze?

Jeżeli jednak ktoś kupuje sprzęt, który potrafi zarejestrować obrazy w bardzo bogatej gamie kolorystycznej, to zadziwia mnie fakt, że nie jest ciekawy jak rzeczywiście wyglądają te obrazy, tylko kastruje obraz od razu do sRGB, albo nierzadko do czegoś co jest po prostu tylko żałosne.
    Wybacz, ale teraz, to już poleciałeś w inny wymiar...

Możesz mi pokazać to niekastrowanie obrazu w AdobeRGB w 8 bitowym JPEGu ??

Wyraźnie widać, że twoja wiedza potrzebuje uzupełnienia...

AdobeRGB powstał, tylko po to, aby pokryć zakres CMYK'a, który szczególnie w obszarze cyjanu wykracza poza sRGB.
    A to całe twoje kastrowanie obrazu - wybacz, ale AdobeRGB nie kryje nawet 50% tego co widzi aparat.... Więc jak tak bardzo martwisz się o obcinanie zakresu - wyrzuć te badziewne cyfrowe aparaty, bo to nic dobrego...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

no to, zeby Ci czern gleboka byla
    czyli zyczysz mi zebym znalazl sie w czarnej d.pie dzieki wielkie
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    wyrzuć te badziewne cyfrowe aparaty, bo to nic dobrego...
    Analogowe też - Kodak stworzył przestrzeń ProPhoto by zamapować wszystkie barwy swoich diapozytywów i negatywów barwnych.

Insza inszość, że obecne monitory szerokogamutowe wykraczają poza AdobeRGB i pokazują coraz więcej barw, które aparat może zarejestrować, a drukarka czy nawet minilab powielić.

Druga kwestia jest taka, że obecny sRGB-o centryczny stan nie będzie trwać w nieskończoność - nowy standard telewizyjny Rec.2020 zakłada wściekle szeroki gamut, szerszy nawet od obecnego standardu kinowego. Niebawem więc należy się spodziewać popularyzacji telewizorów i projektorów szerokogamutowych, a w ślad za telewizją pójdą wyświetlacze komputerowe, laptopy, tablety, smartfony, smartwatche, smartsracze i wszelkie insze ujostwo co tylko świeci na kolorowo.

Biorąc zatem pod uwagę, że pożądny monitor pokula z 10-15 lat warto uwzględnić to w swoich rozważaniach, bo znacznie wcześniej nawet nasza babcia będzie oglądać telewizję TRWAM (albo SRAM) na szerokogamutowym UHDku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    czyli zyczysz mi zebym znalazl sie w czarnej d.pie dzieki wielkie
    nie ma sprawy chociaz nie o to mi chodzilo )

Strona 639 z 846 PierwszyPierwszy ... 139539589629637638639640641649689739 ... OstatniOstatni