Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: ZUS czy ZUS+OFE

Domyślnie ZUS czy ZUS+OFE

Wiem, wiem. To wybór między dżumą a cholerą, ale coś wybrać trzeba. Nie wiem jak tam w moim życiu będzie, ale widzę możliwość (niewielką) doczekania emerytury. Chętnie poczytam Wasze opinie, zwłaszcza, że artykuły w necie są wyraźnie pisane pod czyjeś dyktando. Mamy jeszcze miesiąc na wybór.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

nie wiem czy tu się zaraz politycznie nie zrobi. A znając zycie i to że niektórzy potrafia od wyboru pralki dojśc do polityki to może być nieciekawie. Róznica jest tak niewielka że moim zdaniem pomijalna. Ja wybieram ZUS i OFE.

Domyślnie

U mnie zostaje sam ZUS. Zamiast OFE postaram się samemu odkładać kasę na starość. Trzeba zminimalizować możliwość tego, że rząd znowu wyciągnie łapę po nasze pieniądze uzbierane w OFE.

Domyślnie

też jestem ciekaw tematu. Słucham w pracy Tok-fm, tam dużo o tym trąbią.
    Namawiają aby nie pozostawić wyboru ZUSowi, jednak między słowami można wyczytać że wielkiej różnicy nie ma
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    nie wiem czy tu się zaraz politycznie nie zrobi.
    Może się uda jakoś, bo to nie był mój cel.
    Może ktoś da jakieś za czy przeciw?
    Cytat Zamieszczone przez PiotrekW Zobacz posta
    U mnie zostaje sam ZUS. Zamiast OFE postaram się samemu odkładać kasę na starość. Trzeba zminimalizować możliwość tego, że rząd znowu wyciągnie łapę po nasze pieniądze uzbierane w OFE.
    No właśnie nie ma "zamiast". Albo całość idzie do ZUSu, albo ZUS dzieli się z OFE. Składka ta sama.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Jak to dobrze, ze mnie zus i ofe nie dotyczy
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiotrekW Zobacz posta
    A ile tych pieniędzy będzie - zobacz jaki procent idzie do OFE - toż to grosze sa

Domyślnie

Planowałem ZUS+OFE, ale jest jedno ale. OFE ma sens (czytaj opłacalność), jeśli jest powszechne, znaczy ma bardzo dużo klientów. Jak znam rodaków, to do OFE zapisze się kilka-kilkanaście procent i wyjdzie z tego kicha. Dodatkowo, gwarancje państwa (jakie by ono nie było) są chyba pewniejsze, niż prywatnego przedsiębiorcy. O ile się nie mylę, były już przypadki bankructw OFE. Dodatkowo to, co OFE pokazały w kwestii trzeciego filaru (który okazał się niewypałem) jakoś do nich nie zachęca. Coraz bardziej sie skłaniam do pozostania w ZUSie. Zresztą, i tu i tu będzie kichowa emeryturka.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

A po co się tym martwić ??
    Przecież i jedno i drugie zaraz się skończy. Jak się samemu na starość nie odłoży, albo nie wychowa dzieci, aby mogły pomóc, to się nic nie będzie miało.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Pomijając skrajne opinie o rychłym końcu ZUSu czy OFE to przy takim podziale składki, odkładanie w funduszach traci sens.
    Mam co prawda małą nadzieję, ze i w Polsce doczekamy sie w końcu alternatywy emerytalnej w postaci prężnego systemu prywatnych funduszy, ale w obecnej sytuacji mamy to co mamy i chyba trzeba byc realistą
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów