Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Nowy obiektyw

Oszczędny w słowach Awatar klojt
    Miasto
    Łącko/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spriterank1 Zobacz posta
    też stałeś przed wyborem między T 11-16 a sigmą 10-20? czy odrazu byłeś zdecydowany?
    Chyba pół roku nosiłem się z zamiarem zakupu UWA pod DX, czytając w tym czasie setki opinii na forum i nie tylko. W końcu zdecydowałem się na zakup Tokiny i nie żałuje. Zresztą moja Tokina była pożyczana kilku osobom i każdy kto miał z nią doczynienia złego słowa powiedzieć nie może.
    Nikon D7100 | Tokina 11-16/2.8 | Sigma 17-50/2.8 | Nikkor 85/1.8G | tilt-shift Takumar 105/2.4 | SB-800 | Nikon F65

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Zapodaj mi na privka choć jednego linka bo w sumie to wyczytałem coś zupełnie odwrotnego zarówno jeśli chodzi o pracę pod światło za którą się Sigmę chwali jak i porównania obu Sigm bo z tego co czytałem jaśniejsza jest lepsza pod każdym względem od ciemniejszej. Oczywiście piszę to bez złośliwości, po prostu jestem ciekawy innych opinii.
    Sorry ale już ci nie znajdę bo szukałem na google czytałem i usuwałem, może trzeba zrobić ankietę albo co.

Domyślnie

Panowie mam prośbe o doradzenie mi w pewnej kwestii. Mam nikona D90 i 18-105, zdjęcia robię hobbystycznie choć w przyszłym roku mam 2 komunie i za dwa lata też 2 więc okazji będzie sporo, do tego jakiś spacer, natura, trochę portret.
    Zastanawiam się nad zakupem stałki, na oku mam nikkora 35 i ew 50tke, budżet chwilowo okrojony więc albo stałka nowa albo lampa.
    Jeśli chodzi o lampe to interesuje mnie bardzo SB-800 ale jest ciężko dostać zadbany egzemplarz, znalazłem na allegro ciekawą aukcję z SB-700 i teraz jestem w kropce,kasy starczy na jedno, drugie ew dokupie w przyszłości, co byście brali na moim miejscu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez charlie1986 Zobacz posta
    \...kasy starczy na jedno, drugie ew dokupie w przyszłości, co byście brali na moim miejscu?
    To wybór jak miedzy dżumą a cholerą...

Domyślnie

marek2004 mógłbyś odpowiedzieć konkretnie, ja wolałbym nie mieć ani jednej choroby, hehe

Domyślnie

Jasne szkło nie zastąpi lampy, tak jak lampa nie zastąpi jasnego szkła. Temat dość mocno już wałkowany na tym forum. Nie mam czasu teraz, tak na cito, żeby wyszukać wątki, ale jestem pewien, że sobie poradzisz.
    Na co się zdecydujesz to już Twoja sprawa - Twoje preferencje. Zapewniam, że będą głosy i na jasne szkło i na lampę jako pierwszy zakup.

Edit: Ze swojej strony doradziłbym najpierw jasne szkło. Lampą w body możesz ewentualnie doświetlić pierwszy plan a jasnym szkłem złapiesz więcej zastanego. No ale to tylko i wyłącznie moja sugestia.
    Ostatnio edytowane przez Marek ; 04-06-2014 o 18:23

Domyślnie

dokladnie, ja zanim nauczylem sie dopalac lampa trzaskalem foty bez. Przez nieumiejetnosc i brak wiedzy lezala dwa lata w torbie poczym wyciagnalem ja jak dokupilem szkielka na gwint m42. Jak nabierzesz wprawy, blysku lampy praktycznie nie widac na fotach.
    Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1

Domyślnie

Tylko teraz jaki ten obiektyw??35 czy 50?

Domyślnie

Parę miesięcy temu kupiłem N 50 1,8 D. Sprzedałem, bo było zbyt wąsko i kupiłem 35 1,8 G. Gęba mi się śmieje. Z D90 śmiga aż miło a jeśli chodzi o ostrość, to trzeba uważnie trzymać żeby się nie pokaleczyć. Tylko żal że to nie zoom jest. Ale nie można mieć wszystkiego na raz.
    Ostatnio edytowane przez pwaos ; 04-06-2014 o 20:50 Powód: Oczywisty błąd

Domyślnie

Odpowiedź na Twoje pytanie również przewija się w watkach. Najczęstsza propozycja to taka: ustaw zoom na ogniskowej i nie ruszaj, ewenualnie zaklej taśmą i rób zdjęcia. powiedzmy tydzień 35 i tydzień 50. Zobaczysz co Ci bardziej odpowiada. Jest też drugi sposób - przejrzyj swoje zdjęcia, otwórz exif i zobacz czy masz więcej kadrów na ogniskowej 35 czy 50.
    Obie metody oczywiście maja duży margines błędu, bo, jak pewnie wiesz są sytuacje gdzie 35 będzie zbyt szeroko a są gdy 50 zbyt wąsko.

Nikt nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi. Musisz się liczyć z tym, że ciężko będzie zdjąć stałkę z bagnetu i wpiąć ciemny zoom.
    Obecnie mam do zooma 18-55/2,8-4,0 stałkę 35/1.4 i to ona jest na bagnecie a pewnikiem zoom znajdzie nowego właściciela. Oczywiście niczego nie sugeruję

Cytat Zamieszczone przez pwaos Zobacz posta
    Parę miesięcy temu kupiłem N 50 1,8 D. Sprzedałem, bo było zbyt szeroko i kupiłem 35 1,8 G. Gęba mi się śmieje...
    Jesteś pewien tego co piszesz?!

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów