Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Nikon D50 + CARENA 30AF ?

Witam.
    Znalazłem na allegro taką aukcję:

http://allegro.pl/carena-30-af-dwupa...279339217.html

Lampa wydaje się fajna, obsługuje TTL, ma regulacje w dwóch płaszczyznach no i cena jest bardzo niska. Opłaca się coś takiego kupić, aby zacząć przygodę z lampami?

Z przodu jest przełącznik, który palnik ma być aktywny? Bo chyba nie działają oba naraz?

A może zamiast tego poszukać Tumax 880AFZ, również z TTL? Ewentualnie manualna Yongnuo YN-460II?

Jak wygląda sprawa z takimi manualnymi lampami? Ustawiam moc błysku i później doświadczalnie dobieram czas otwarcia migawki?

Proszę o jakieś porady.

Domyślnie

Może i TTL obsługuje, ale D50 już nie. Body obsługuje iTTL.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pavel0910 Zobacz posta
    Witam.
    Znalazłem na allegro taką aukcję:

http://allegro.pl/carena-30-af-dwupa...279339217.html

Lampa wydaje się fajna, obsługuje TTL, ma regulacje w dwóch płaszczyznach no i cena jest bardzo niska. Opłaca się coś takiego kupić, aby zacząć przygodę z lampami?

Z przodu jest przełącznik, który palnik ma być aktywny? Bo chyba nie działają oba naraz?
    Ta lampa ma TTL do analogów. D50 ma i-TTL.

A może zamiast tego poszukać Tumax 880AFZ, również z TTL?
    Lepiej już Yongnuo YN-468II. Tumax nie dość że jest bardzo awaryjny, to jeszcze zupełnie nie obliczalny.

Ewentualnie manualna Yongnuo YN-460II?

Jak wygląda sprawa z takimi manualnymi lampami? Ustawiam moc błysku i później doświadczalnie dobieram czas otwarcia migawki?

Proszę o jakieś porady.
    Jak nie boisz się ręcznego ustawiania mocy, to możesz i taką brać. Choć ja już bym w takim przypadku celował w YN-560 II lub III
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Czyli nic z tego. Zostaje tylko praca manualna. Czy to wygląda tak jak mówiłem? Ustawiam moc błysku, a następnie odpowiedni czas naświetlania?

Domyślnie

Zobacz tez Triopo 970. Cena troche nizsza niz YN i TTL ma.
    „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
    Henri Cartier-Bresson

Domyślnie

Czyli nic z tego. Zostaje tylko praca manualna. Czy to wygląda tak jak mówiłem? Ustawiam moc błysku, a następnie odpowiedni czas naświetlania?
    Przy błysku czas migawki nie ma żadnego znaczenia. Ustawia się moc lampy i przesłonę.

Cytat Zamieszczone przez Fotofil Zobacz posta
    Zobacz tez Triopo 970. Cena troche nizsza niz YN i TTL ma.
    Strasznie narzekają na wręcz gigantyczną awaryjność lamp Triopo. Ja bym się nie nie pchał.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Zdecydowałem się na zakup YN-460II. Za 150zł kupiłem 2 lampy (jedna uszkodzona). Jako że zajmuje się elektroniką, może uda mi się coś z tym zrobić.

Jeśli ilość światła dozuje się przysłoną to przy moim obiektywie będzie problem. Kitowy 18-55 f/3.5-5.6 wraz ze zmianą ogniskowej będzie zmieniał też przysłonę. Do takiej manualnej lampy raczej przydałaby się jakaś stałka, mam rację?

Domyślnie

Albo stałka albo lampa z iTTL
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Uprawnienia umieszczania postów