Szukaj
To chyba jednak przesada, 85 to 85 a 50 to 50, nawet jeśli uwzględni się fakt, że to DX. Ja cały czas na przykład myślę nad 85 1.8g, jako takie mini, jasne, niewielkie i dyskretne tele. Wciąż jednak myślę, że to utopia i trochę naciągane, to znaczy to wybitnie portretowe szkło, a ja akurat na portrecie to słabo się wyznaję![]()
D 7000, sigma 17 - 50 2.8 OS HSM
Dla mnie do portretu 85 jest zdecydowanie najlepsza.
Podepnę się pod temat z pytaniem, żeby nie zakładać nowego wątku. Mam Nikona D5100 oraz obiektywy Nikkor 18-105 mm i Helios 44m(ten ostatni używam głównie do makro).
Planuję zakup jakiegoś jasnego szkła portretowego (portrety statyczne) oraz chciałbym mieć też jakąś jasną stałkę z szerszym kątem (np. imprezy okolicznościowe w domu, zdjęcia dzieci w ruchu). Początkowo zastanawiałem się nad Nikkorem 50mm 1.8G, ale myślę nad takim zestawem:
Samyang 85 1.4 (portrety, chociaż nie wiem czy na DX to nie będzie za długa ogniskowa) + Nikkor 35 1.8G
Jak myślicie, to będzie dobry zestaw na początek do w/w zastosowań?
Jesteś pewny, że chcesz szkło bez AF?? Co do 35 1.8 jak najbardziej, uważam, że to podstawa w każdym zestawie Nikonowym...![]()
namkrad zrób dokładnie tak jak kolega fafniak radzi nie będziesz później żałował że masz za wąskie albo za szerokie szkło, ja też tak robię przed zakupem nowego szkła jak mam możliwość i odnośnie dopasowania ogniskowej do potrzeb nie znajdziesz lepszej rady !
Zapomnij o Samyangu do imprez i dzieci w ruchu, nie nadążysz ręcznie ustawiać ostrości i szlag cię trafi. Masz 18-105 więc ustaw sobie na 85 wyłącz AF i spróbuj zrobić jakąś sesje dzieciakom. Będziesz wdzięczny za tą radęTo jest fajne szkło ale tylko do nieruchomych obiektów, jak chcesz ustawiać ostrość ? u mnie w D5100 miałem gładką matówkę, jak chcesz się bawić manualnie to poczytaj sobie o matówce z klinem
Wracając do tematu, miałem na swoim DXie najpierw 18-55, 35, 18-105 z tych trzech zostawiłem tylko N35 1.8G i dokupiłem N85 1.8G a ostatnio bawię się heliosem m44, trochę jako dopełnienie do dwóch systemowych stałek.
Osobiście polecam do DXa N35 1.8G jako pierwszą stałkę, do imprez rodzinnych i portretów nie za wąsko i nie za szeroko a w sam razpóźniej jak się oswoisz z małą GO bo możesz być w szoku a będziesz na pewno
możesz się rozejrzeć za czymś dłuższym. Pamiętam jak podpiąłem pierwszy raz stałkę N35 i ustawiłem przysłonę na 1.8 woow...
nie schodziłem przez miesiąc poniżej 2.8
![]()
„Wszyscy mają prawo do szczęścia ale nie wszyscy mają szczęście do prawa."
Ostatnio edytowane przez Jarecky83 ; 26-05-2014 o 01:18
zapomnij o Samyangu pod D5100, ciezko sie nim ostrzy pod D7100 i pod D610 a co dopiero pod d5100
D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo
Bierz Nikkora AF-S DX 35mm f/1.8G ! W tej kwestii nie powinno być dalszej dyskusjito jest obowiązkowy obiektyw dla każdego DXsiarza po szkle "kitowym" a później zobaczysz.
A i N35 też robi bardzo fajne portrety na DXie Przykłady .
„Wszyscy mają prawo do szczęścia ale nie wszyscy mają szczęście do prawa."
Skontaktuj się z nami